Vanhat rauniot

Agrigento on Sisilian saaren eteläosassa sijaitseva kaupunki, joka tunnetaan erityisesti antiikin aikaisista raunioistaan. Kaupungin alueella sijaitsee Agrigenton arkeologinen alue, joka on osa UNESCO:n maailmanperintökohdetta. Tämä alue on todellinen aarreaitta kaikille historiasta kiinnostuneille matkailijoille.

Antiikin Agrigenton aikana kaupunki oli merkittävä kulttuurinen ja taloudellinen keskus. Kaupungin kukoistuskauden aikana rakennettiin lukuisia temppeleitä ja muita arkkitehtuurisia monumentteja. Valitettavasti suuri osa näistä rakennuksista on hävinnyt ajan saatossa, mutta niiden rauniot ovat edelleen vaikuttavia nähtävyyksiä.

Temppeleiden kaupunki

Agrigenton kaupunki tunnetaan myös nimellä ”Temppeleiden kaupunki”, ja se ei ole sattumaa. Antiikin aikana kaupungissa oli yhteensä seitsemän temppeliä, joista osa on säilynyt melko hyvin.

Yksi tunnetuimmista temppeleistä on Hera Lacinian temppeli, joka on yksi parhaiten säilyneistä dorilaistyylisistä temppeleistä koko Kreikassa. Temppeli rakennettiin 400-luvulla eKr. ja se oli omistettu jumalatar Heralle. Temppelissä voi nähdä antiikin aikaisen arkkitehtuurin kauneutta ja ihmetellä menneiden aikojen loistoa.

Vallei dei Templi

Kaikista Agrigenton temppeleistä suurin ja vaikuttavin on Vallei dei Templi tai ”Temppeleiden laakso”. Tämä arkeologinen alue ulottuu noin 1 300 metriä pitkälle ja siellä voi ihailla seitsemää erilaista temppeliä ja muita rakennuksia. Näiden temppeleiden joukossa on Dorin temppeli, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä kreikkalaisista temppeleistä.

Vallei dei Templi on myös kuuluisa sen kauniista maisemista. Se sijaitsee kukkulalla, josta avautuu upea näkymä maaseudulle ja Välimerelle. Alueen vehreät puistot ja kävelytiet tarjoavat täydellisen ympäristön rentouttavalle kävelylle ja antiikin menneisyyteen uppoutumiselle.

Agrigento on siis ehdoton vierailukohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita antiikin historiasta. Kaupungin rauniot ja temppeleiden alue tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden astua ajassa taaksepäin ja kokea, millaista elämä oli tuhansia vuosia sitten.

Agrigenton katedraali

Agrigenton katedraali on yksi kaupungin tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Katedraali sijaitsee vanhassa kaupunginosassa, korkealla kukkulalla, ja sen rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla. Katedraalissa voi ihailla upeaa barokkityylistä arkkitehtuuria ja sen sisätilat ovat koristeltu upeilla freskoilla ja veistoksilla.

Katedraali oli alun perin normannien rakentama, ja se oli tärkeä uskonnollinen keskus keskiajalla. Nykyisin se on yhä toiminnassa oleva kirkko, ja se on myös suosittu turistikohde. Katedraalin ulkopuolella voi nähdä eteläisen Sisilian tyypillisiä arkkitehtuurisia piirteitä, kuten pyöreät ikkunat ja koristeltuja patsaita.

Katedraalin sisällä voi ihastella upeaa barokkityylistä alttaria sekä maalauksia ja veistoksia, jotka kertovat alueen uskonnollisesta historiasta. Katedraalin aarteista erityisesti maininnan arvoinen on sen upea krusifiksi, joka on yksi alueen tärkeimmistä uskonnollisista piirteistä. Katedraalin kattomaalaukset ovat myös näkemisen arvoisia ja ne kertovat eri tarinoita alueen historiasta.

Piazza Roma

Piazza Roma on Agrigenton keskusaukio, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Aukio on suosittu paikallisten ja matkailijoiden kohtaamispaikka, ja siellä on useita ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Piazza Romalta on myös hyvä lähteä tutustumaan kaupungin muihin nähtävyyksiin, kuten katedraaliin ja arkeologiseen museoon.

Aukiolla voi viettää rentouttavia hetkiä istumalla kahviloissa tai kävelyllä pitkin sen kauniita kujia. Aukiolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja markkinoita, joten vierailun ajankohtaan kannattaa kiinnittää huomiota. Piazza Romalta löytyy myös muutamia historiallisia rakennuksia, kuten vanhoja palatseja ja kirkkoja, joiden arkkitehtuuri on näkemisen arvoista.

Aukion läheisyydessä sijaitsee myös useita puistoja, joissa voi rentoutua ja nauttia kauniista näkymistä Agrigenton yli. Piazza Romalta on myös hyvät kulkuyhteydet kaupungin muihin osiin, ja sen läheisyydessä on bussipysäkkejä, joista voi hypätä kyytiin ja tutustua esimerkiksi Agrigenton rannikkoon tai lähiympäristön kyliin.

Agrigenton arkeologinen museo

Agrigenton arkeologinen museo on suosittu käyntikohde kaupungissa. Museossa voi tutustua Agrigenton alueen rikkaaseen arkeologiseen perintöön ja ihailla lukuisia antiikin aikaisia esineitä ja patsaita. Museo sijaitsee lähellä Piazza Romaa, joten se on helppo yhdistää vierailuun aukion ja katedraalin kanssa.

Museossa on esillä muun muassa Agrigenton temppelien raunioilta löytyneitä veistoksia sekä antiikin ajan esineitä, kuten koruja ja keramiikkaa. Kävijät voivat oppia lisää Agrigenton historiasta ja kulttuurista näyttelyiden kautta, ja museossa on myös opastettuja kierroksia, joissa voi kuulla lisää alueen tarinoista.

Arkeologisen museon näyttelyt ovat järjestetty selkeästi ja informatiivisesti, joten vierailu sopii hyvin myös lapsiperheille ja oppimista harrastaville matkailijoille. Museossa on myös pieni museokauppa, josta voi ostaa matkamuistoja ja kirjallisuutta. Agrigenton arkeologinen museo tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen alueen menneisyyteen ja on ehdoton vierailukohde kaupungissa vieraileville.

Rannat ja merenelämä

Sisilian Agrigento on yksi Unescon maailmanperintökohteista, ja sen upeat rannat houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa. Kaupungin upeat rannat ovat hienohiekkaisia ja kristallinkirkasta vettä. Rannoilla on myös mahdollista harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja, kuten snorklausta, sukellusta ja vesihiihtoa.

Agrigenton uimarannoilla voi myös ihailla paikallista merenelämää. Vesi on kirkasta ja lämmintä, joten snorklaaminen on erittäin suosittua. Meri on täynnä erilaisia kalalajeja ja värikkäitä koralleja, jotka tekevät snorklaamisesta unohtumattoman kokemuksen. Matkailijat voivat ihailla merenelämää joko omatoimisesti tai osallistua järjestetyille snorklausretkille.

Scala dei Turchi

Toinen Agrigenton ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde on Scala dei Turchi -kalliot. Nimi tarkoittaa ’turkkilaisten portaita’ ja se viittaa turkkilaisten merirosvojen hyökkäyksiin alueella. Scala dei Turchi on valkoinen kalkkikivikallioiden muodostama luonnonihme, joka ulottuu mereen asti. Kalliot ovat saaneet muotonsa vuosisatojen aikana meriveden ja tuulen voimasta.

Scala dei Turchi on suosittu nähtävyys Agrigentossa ja myös matkailuvaltakunnallisesti. Kallioiden valkoinen väri tekee niistä hyvin silmiinpistävät ja erottuvat maisemassa. Kallioilla voi kävellä ja ihailla upeita näkymiä ympäröivälle merelle. Lisäksi Scala dei Turchi tarjoaa loistavat puitteet auringonlaskun katseluun, ja monet matkailijat kerääntyvätkin kallioille auringonlaskun aikaan nauttimaan kauniista maisemasta.

Sisilialainen ruoka

Sisilia on tunnettu herkullisesta ruoastaan, ja Agrigento ei ole poikkeus. Kaupungissa voi nauttia monipuolisia ja maukkaita ruokia, jotka perustuvat alueen tuoreisiin raaka-aineisiin. Sisilialaisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita muun muassa arabialaisesta, espanjalaisesta ja kreikkalaisesta keittiöstä.

Agrigentosta löytyy lukuisia ravintoloita, joissa voi maistella paikallisia herkkuja. Yksi alueen erityispiirteistä on merenelävien runsas käyttö ruoanvalmistuksessa. Tuoreet kalat ja äyriäiset ovat suosittuja raaka-aineita, joista valmistetaan herkullisia pastoja, risottoja ja keittoja.

Ehdoton ruokakokemus Agrigentossa on maistaa paikallista street foodia. Kaupungin kujilla voi nauttia esimerkiksi arancine-nimisestä herkusta, joka on friteerattu riisipallo täytettynä esimerkiksi lihalla tai kasviksilla. Myös panzerotti-nimiset pikkupizzat ovat suosittuja välipaloja.

Agrigento tarjoaa upeat rannat, upean luonnonnähtävyyden ja herkullista ruokaa. Kaupunki on loistava matkakohde niin auringonpalvojille, luonnonystäville kuin ruokamatkailijoillekin. Agrigento on myös hyvä tukikohta tutustua Sisilian muihin nähtävyyksiin ja kaupunkeihin.