Unescon maailmanperintökohteet Japanissa
Hōryū-ji
Buddhalainen Hōryū-ji temppelikompleksi eli ”kukoistavan lain opettamisen temppeli” sijaitsee Ikarugan kylässä Honshūn keskiosassa Kansain seudulla, Naran prefektuurissa. Buddhalaiset saapuivat Japaniin noin 500-luvulla. Alueen ensimmäinen buddhalainen temppeli valmistui vuonna 607. Alkuperäinen temppeli tuhoutui vuonna 670. Temppeli rakennettiin uudestaan ja sen sijaintia on muutettu useampaan kertaan vuosisatojen varrella. Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluu reilun 570 hehtaarin kokoinen alue, joka koostuu kahden erillisen Hōryū-ji ja Hokki-ji temppelialueen 84:stä alkuperäisestä puurakennuksesta.
Rakennuksille tyypillinen piirre on ylöspäin kaartuvat räystäät. Nämä erittäin taidokkaasti rakennetut kiinalaista buddhalaista arkkitehtuuria edustavat puurakennukset ovat maailman vanhimpien puurakennusten joukossa. Hōryū-ji temppeli on avoinna joka päivä klo: 8-16.30/17 sesongista riippuen. Liput maksavat 1500 jeniä.
Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e4104.html.
Fuji-san
Japanin korkein ja tunnetuin vuori on Fuji, 3776 metriä. Japanilaisille pyhä vuori sijaitsee Honshūn saarella. Vuorelle kiipeää vuosittain 200 000 ihmistä. Kiipeilykausi on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin, jolloin vuorella ei yleensä ole lunta. Eniten ruuhkaa vuorella on Obon-viikolla elokuun puolessa välissä. Suurin osa ihmisistä haluaa kiivetä vuorelle yöllä saavuttaakseen vuoren huipun auringonnousun aikaan. Reittejä vuorelle on viisi. Reitit ovat melko helppokulkuisia ja niistä voi valita itselleen sopivan mittaisen.
Vuorelle kiipeämismaksu on 1000 jeniä. Reittien varsilla on vuoristotupia, joissa voi aterioida tai halutessaan yöpyä. Yöpyminen suhteellisen alkeellisissa tuvissa maksaa noin 5000 jeniä ilman aterioita, kahden aterian kanssa 7000 jeniä. Japanilaisen sanonnan mukaan “Viisas kiipeää Fujille kerran, mutta toista kertaa kiipeävä on typerys”.
Lisätietoja kiipeilyreiteistä ja ajankohtaiset tiedotteet http://www.fujisan-climb.jp/en/.
Gusukut ja muut Ryukyu-kuningaskunnan omistukset
Okinawan saarella sijaitsevalla alueella on useiden linnojen raunioita. Alue edustaa Ryukyu-kuningaskunnan 500 vuotta kestänyttä valtakautta. Sho-kuninkaat kävivät kauppaa mm. Vietnamin, Korean, Japanin, Jaavan, Sumatran ja Kiinan kanssa. Valtakunnalla ei ollut omaa armeijaa ja maa hoiti diplomaattisia suhteita naapurivaltoihin. Japani valloitti Ryukyun kuningaskunnan vuonna 1609, mutta Sho-suku jatkoi vallassa vuoteen 1879 saakka.
Alueella on Nakagusuku, Shuri, Katsuren, Zakimi ja Nakijin linnojen rauniot, Shikinaen puutarha, pyhä Sefa Utakin kivimuodostelma sekä Tamaudun mausoleumi, jonne kuninkaat ja heidän perheenjäsenenensä haudattiin.
Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e7125.html.
Himeji-jo
Himeji-jo linna on valkoiseksi kalkittu upea puulinna 1600-luvulta, joka sijaitsee Himejin kaupungissa Honshūn keskiosassa, Kansain Hyōgon prefektuurissa. Himeji-jon linna on erittäin suosittu vierailukohde ja jonoja on odotettavissa. Lippuja ei voi varata etukäteen, joten kannattaa saapua paikalle ajoissa.
Linnaan kuuluu useita kymmeniä rakennuksia ja sokkeloisen kohteen navigointia auttaa älypuhelimeen ilmaiseksi ladattava virtuaaliopas. Hijemi Navi -applikaation saa ladattua App Storesta tai Google PlaystäLinna on avoinna päivittäin klo: 9-16/17 sesongista riippuen. Linna on suljettuna 29.-30.12. Linnan porteilla laitetaan kengät kassiin, linnaan saa astella vain sukilla tai sisätossuilla. Liput alkaen 1000 jeniä.
Lisätietoja http://www.city.himeji.lg.jp/guide/castle_en.html.
Hiraizumin temppelit ja alueen muut kohteet
Hiraizumin Puhtaan Maan buddhalaisuuden temppelit, puutarhat sekä arkeologiset kohteet Honshūn saaren pohjoisosassa, Iwaten prefektuurissa sijaitseva Hiraizumi rakennettiin 1100-luvulla kuvaamaan Puhtaan Maan buddhalaisuuden kaikkeuskäsitystä, joka tarkoitti luonnon kanssa sopusoinnussa olemista. Suurin osa alkuperäisistä temppelirakennuksista on tuhoutuneet tulipaloissa. Unescon listalle päässeet viisi kohdetta ovat: Chūson-ji temppelikompleksi ja sen puutarhan jäänteet.
Kokonaan lehtikullalla koristeltu Konjiki-do temppeli on vanhin säilynyt Amitabha-tyylinen temppeli Japanissa. Temppelin alttarilla on 33 buddhalaista patsasta. Kanjizaiō-in-Aton, Muryōkō-in Aton ja Mōtsū-ji temppeleiden jäänteet ja uudelleen rakennetut puutarhat sekä Kinkeisan pyhä vuori ja siellä olevat kumpuhaudat.
Lisätietoja http://hiraizumi.or.jp/joudo/index.html.
Hiroshiman rauhanmuistomerkki
Vuonna 1910 vuonna valmistunut alueen teollisuuden esittelyyn tarkoitettu näyttelyhalli on yksi harvoista Hiroshiman ydinpommin räjähdyksestä säilynyt rakennuksista. Yhdysvallat pudotti 6.8.1945 uraanipommin Hiroshimaan näyttelyhallin lähelle. Pommi tuhosi 69 % kaikista Hiroshiman rakennuksista ja tappoi n. 140 000 ihmistä. Rakennusta ympäröivässä rauhanpuistossa järjestetään rauhanseremonia 6.8. vuosittain.
Muistomerkin yhteydessä sijaitseva museo on avoinna päivittäin klo: 8.30-17/18/19 sesongista riippuen. Suljettu vain 29.-30.12. Museon yhteydessä on museokauppa ja kirjasto. Aikuisten lippu maksaa 200 jeniä, yli 65-vuotiaat 100 jeniä. Lapset pääsevät ilmaiseksi. Ikä todistettava kassalla.
Lisätietoja http://hpmmuseum.jp/?lang=eng.
Itsukushima šintolaispyhäkkö
Itsukushima šintolaispyhäkkö sijaitsee Miyajiman saarella Hatsukaichin kaupungissa. Pyhäkön alkuperä on 500-luvulla. Kamferipuusta valmistettu 16 metrinen torii-portti on yksi Japanin suosituimmista ja kuuluisimmista nähtävyyksistä. Nykyinen portti on vuodelta 1875.
Pyhäkkö on avoinna pääsääntöisesti klo: 6.30 – 17.30/18.00. Aarresali klo: 8 – 17 ja pienempi pyhäkkö klo: 8.30–16.30. Yhdistelmälippu 500 jeniä.
Lisätietoja http://www.en.itsukushimajinja.jp/index.html.
Iwami Ginzanin hopeakaivos ja kulttuurimaisema
Kaivos sijaitsee Honshūn saaren eteläosassa, Shimanen prefektuurissa. Hopeasuonen kerrotaan löytyneen jo 1300-luvulla, mutta itse kaivos on otettu käyttöön vuonna 1526. 529 hehtaarin kokoisen alueen päänähtävyyksiin kuuluvat kaivoskuilut, temppelit ja pyhäköt, Omorin museo ja historialliset asuinrakennukset sekä Tomogaura, Okidomari ja Yunotsu-satamakylät nähtävyyksineen.
Lisätietoja http://ginzan.city.ohda.lg.jp/1750.html.
Kii-vuoriston pyhät alueet ja pyhiinvaellusreitit
Honshūn saaren keskiosassa Kiin niemimaalla sijaitsevan Kii-vuoriston pyhiä paikkoja alettiin palvoa 1100-luvulla. Yoshinon ja Ominen, Kumano Sanzanin ja Koya-sanin temppelit ja pyhäköt sekä niitä yhdistävät vaellusreitit otettiin Unescon listalle vuonna 2004. Eripituisia ja eritasoisia vaellusreittejä voi katsoa täältä http://www.tb-kumano.jp/en/kumano-kodo/suggested-walks/. Kii-vuorilla sijaitsee myös Yoshino-Kumanon kansallispuisto.
Lisätietoja kaikista Kii-vuoriston kohteista http://www.sekaiisan-wakayama.jp/english/index.html.
Le Corbusier
Läntisen taiteen kansallismuseo – Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret-Gris 6.10.1887-27.8.1965) oli sveitsiläinen arkkitehti, kaupunkisuunnittelija, muotoilija, taiteilija ja kirjailija. Hän oli yksi modernin arkkitehtuurin uranuurtajista. Unescon maailmanperintölistalla on 17 hänen työtään, joista yksi sijaitsee Tokiossa.
Läntisen taiteen kansallismuseo avattiin vuonna 1959. Museon kokoelmissa on mm. Picasson, Pollockin ja Manetin töitä. Museo on maanantaisin suljettu. Avoinna arkisin klo: 9.30-17.30 ja la 9.30-20. Pääsymaksu 500 jeniä.
Lisätietoja museon omilta sivuilta http://www.nmwa.go.jp/en/index.html.
Meiji-kauden teollisen vallankumouksen kohteet: rauta- ja terästeollisuus, laivanrakentaminen ja hiilikaivokset
Keisari Meijin valtakaudella vuosina 1868-1912 Japani teollistui vauhdilla keisarin lakkautettua feodaalijärjestelmän. Unescon maailmanperintölistalla on 23 kohdetta kahdeksalla eri alueella ja niihin kuuluvat mm. Nagasakin telakka, Miiken hiilikaivos ja Yawatan terästehdas.
Lisätietoja kohteista www.japansmeijiindustrialrevolution.com/en/index.html.
Muinaisen Kioton historialliset monumentit
Kioto toimi Japanin keisarillisena pääkaupunkina ja kulttuurin keskuksena vuodesta 794 aina vuoteen 1868. Kaupungissa on Unescon listan 17 historiallisen monumentin lisäksi upeita japanilaisia puutarhoja ja sekä samurai- ja geishakorttelit. Kaupunkikuvan suojelemiseksi ja säilyttämiseksi mm. pilvenpiirtäjien rakentaminen kaupunkiin on kielletty.
Unescon kohteita ovat Ujigami-jinja pyhäkkö Ujin kaupungissa Kioton eteläpuolella, Kamigamon ja Shimogamon pyhäköt, Tō-ji buddhalainen ”itäinen temppeli” temppeli vuodelta 796, Kivomizu-dera ”puhtaan veden temppeli” vuodelta 780, Enryaku-ji temppeli Hiei-vuorella, Daigo-ji temppeli vuodelta 874, keisari Kōkōn rakennuttama koristeellinen Ninna-ji temppeli, Byōdō-in temppeli ja sen kaunis puutarha-alue, Ryōan-ji zen-buddhalainen ”lohikäärmeen rauhan temppeli” 1000-luvulta, vuonna 1345 rakennettu zenbuddhalainen Tenryu-ji temppeli ja sen alkuperäiset, Muso Sosekin suunnitttelemat puutarha-alueet, Higashi-Hongan-ji temppeli, Nijōn tasankolinna 1600-luvulta, Kinkaku-ji ”kultainen paviljonki” lehtikullalla päällystetty kolmikerroksinen rakennus, jossa säilytetään Buddhan pyhäinjäännöksiä , zenbuddhalainen Ginkaku-ji ”hopea paviljongin temppeli” ja sen alue 1400-luvulta, sugi-puiden ympäröimä Kozan-ji temppeli Takaon kylässä Kioton luoteispuolella sekä Saihō-ji zen-buddhalainen temppeli ja sen sammalpuutarha. Reikin perustaja Mikao Usui perheineen on haudattu temppelin alueelle.
Lisätietoja Kioton nähtävyyksistä http://www.kyototourism.org/en/.
Muinaisen Naran historialliset monumentit
Nara sijaitsee 36 km päässä Kiotosta etelään. Perimätiedon mukaan Japanin ensimmäinen keisari, auringonjumalatar Amaterasun jälkeläinen Jinmu-tennō ratsasti japaninpeuralla kaupunkiin laskeuduttuaan taivaasta. Nara toimi pääkaupunkina 700-luvulla. Unescon kohteeseen kuuluvat viisi buddhalaista temppeliä, šintolaispyhäkkö, keisarillinen palatsi sekä 250 hehtaarin kokoinen Kasugayma aarniometsä. Metsässä elää 175 puulajia, 60 lintulajia sekä 1180 hyönteislajia.
Metsässä on eri mittaisia vaellus- ja patikointipolkuja. Vuoristopolku alkaa eteläiseltä sisäänkäynniltä ja kiertelee metsässä parin tunnin ajan päättyen pohjoisen sisäänkäynnin teehuoneelle. Pyhän metsän polun varrella on buddhalaisia patsaita ja koristeltuja pyhäkköjä. Pääpolusta haarautuu reittejä mm. vesiputouksille ja vanhalle Yagyun tielle, joka vei muinaiset samurait entiseen miekanvalmistajien kylään. Pääpolku jatkuu Wakakusa-vuoren näköalapaikalle.
Lisätietoja www.visitnara.jp/destinations/area/nara-park/.
Tōdai-ji
Tōdai-ji buddhalainen temppelikompleksi 700-luvulta oli aikoinaan yksi Seitsemästä Suuresta temppelistä. Maailman suurin Buddhan pronssipatsas on täällä. Temppeli on avoinna joka päivä klo: 7.30/8.00 – 17/17.30 sesongista riippuen. Liput 600 jeniä.
Lisätietoja http://www.todaiji.or.jp/english/index.html.
Kōfuku-ji
Kōfuku-ji oli myös yksi Seitsemästä Suuresta temppelistä. 600-luvulla perustettu temppelialue on avoinna joka päivä 24 tuntia, mutta alueen museo ja temppelirakennukset klo: 9 – 17. Liput kansallisaarremuseoon 700 jeniä, Kultaiseen saliin 300 jeniä ja yhdistelmälippu 900 jeniä.
Lisätietoja http://www.kohfukuji.com/english.html.
Yakushi-ji
Yakushi-ji Asuka-kaudella keisari Temmu rakennutti temppelin rukoillakseen sairaan vaimonsa parantumisen puolesta. Vaimo parani, mutta keisari kuoli. Temppeli valmistui vuonna 680 Kashiharaan ja se siirretttiin Naraan pääkaupunkimuutoksen yhteydessä. Keisarin vaimo keisarinna Jitō hallitsi Japania vuoteen 697. Temppeli on avoinna klo: 8.30–17 päivittäin. Liput 800 jeniä ja 1100 jeniä.
Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e4105.html.
Tōshōdai-ji
Tōshōdai-ji temppeli on perustettu vuonna 759. Temppelin pääsali eli kon-dō edustaa klassista japanilaista arkkitehtuuria. Temppeli on avoinna klo: 8.30–17 päivittäin. Liput 600 jeniä. Käteismaksu.
Lisätietoja www.visitnara.jp/venues/A00500/.
Kasuga Grande
Kasuga Grande šintolaispyhäkkö on rakennettu vuonna 768. Fujiwara klaanin pyhäkkö on kuuluisa lukuisista pronssisista ja kivisistä lyhdyistään. Avoinna klo: 6.00/6.30 – 17.00/18.00 sesongista riippuen. Liput 500 jeniä.
Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e4102.html.
Heijō-palatsi
Heijō-palatsi Nara-kauden aikaisessa pääkaupungissa Heijō-kyōssa sijainnut keisarillinen palatsi hylättiin Kioton tultua pääkaupungiksi vuonna 794. Palatsin alueella on tehty arkeologisia kaivauksia ja palatsin osia on rekonstruoitu 1950-luvulta lähtien. Alue on suljettu maanantaisin. Muulloin avoinna klo: 9 – 16.30. Alueella on museokauppa ja myyntiautomaatteja. Alue on kuitenkin laaja ja kannattaa ottaa oma vesipullo mukaan.
Lisätietoja http://heijo-kyo.com/en/.
Nikkōn pyhäköt ja temppelit
Nikkōn pyhäköt ja temppelit sijaitsevat Nikkōn kaupungissa, Honshūn saarella. Futarasanin ja Tōshō-gūn šintolaispyhäköt sekä buddhalainen Rinnō-ji temppeli ovat olleet suojelukohteina jo vuodesta 1897 saakka.
766 vuonna valmistunut Rinnō-ji on avoinna joka päivä klo: 8–16/17 sesongista riippuen. Liput 300-400 jeniä. Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e3803.html. Tōshō-gū on avoinna päivittäin klo: 8–16/17. Yhdistelmälippu museoon ja pyhäkköön 2100 jeniä. Lisätietoja https://www.toshogu.jp/. 782 vuonna valmistunut Futurasan on avoinna klo: 8–16/17. Liput 200 jeniä. Lisätietoja www.japan-guide.com/e/e3804.html.
Ogasawara saaret
Ogasawara saaret (Bonin saaret) ovat reilun 30 saaren ryhmä. Saarten pinta-ala on 74 km2. Osittain tuliperäiset saaret sijaitsevat n. 1000 km päässä Tokiosta etelään. Asutuille Chichijima ja Hahajima saarille pääsee Tokiosta lautalla. Lauttamatka kestää 24 tuntia ja yhdensuuntaisen lauttamatkan hinta alkaen 24 000 jeniä matkustusluokasta riippuen.
Perillä voi sukeltaa, snorklata, uida delfiinien kanssa, vaeltaa ja nauttia luonnonrauhasta. Saarilla elää erittäin uhanalainen Boninsaarten suurikokoinen hedelmälepakko sekä 195 uhanalaista lintulajia. Saarten kasvillisuus on runsasta ja monipuolista.
Lisätietoja saarten nähtävyyksistä ja lauttamatkoista www.ogasawarakaiun.co.jp/english/.
Okinoshiman pyhä saari ja siihen liittyvät kohteet
Okinoshiman saari sijaitsee 60 km päässä Kyushun saaren länsirannikosta. Saari on säilönyt hyvin alueen historiaa ja perinteitä 300-900 väliseltä ajalta. Saarella on kolme šintolaispyhäkköä. Arkeologisissa kaivauksissa löydettyjen uhrilahjojen avulla on saatu näyttöä mm. vilkkaasta kaupankäynnistä Aasian mantereen, Korean niemimaan ja Japanin saariston välillä.
Okinoshiman pyhä saari ei ole enää yleisölle avoin. Sen sijaan voi vierailla mm. Okitsu-miya Yohaisholla, josta on aurinkoisina päivinä näkymä Pyhälle saarella.
Unescon alueen kohteista ja nähtävyyksistä voi lukea lisää täältä http://www.okinoshima-heritage.jp/en/visit/.
Shirakami-Sanchin pyökkimetsä
Shirakami-Sanchin vuoristossa sijaitsee yli 8000 vuotta vanha, maailman suurin koskematon pyökkimetsä. Unescon alue sijaitsee Honshūn pohjoisosassa Tōhokun seudulla, Aomorin ja Akitan prefektuureissa. 169,7 km² kokoisella alueella liikkuminen on rajoitettu vuoristopoluille, vaeltaminen metsän siimekseen vaatii erillisiä lupia.
Alueella elää mm. 87 eri lintulajia, mustakarhu sekä japaninserovi. Alueella on useita eritasoisia vaellusreittejä sekä vuorikiipeilypaikkoja. Kesäkaudella on mahdollisuus osallistua koskenlaskuun, kanoottiretkiin, kalastaa tai lähteä opastetuille kierroksille ja vaelluksille. Talvikauden ohjelmistossa on opastettuja lumikenkäilyretkiä.
Lisätietoja http://www.experience-shirakami.com/
Shirakawa-gon ja Gokayman historialliset kylät
Ogimachin kylä Gifun prefektuurissa, Ainokura ja Suganuma kylät Toyaman prefektuurissa Honshūn keskiosassa muodostavat yhdessä Unescon kulttuurimaisemakohteen. Vuoristokylien ainutlaatuiset olkikattoiset gassho-maalaistalot ovat rakennettu 1800-luvulla. Gassho tarkoittaa rukousasentoa, jossa kädet on liitettyinä yhteen rintakehän eteen.
Talojen katot muistuttavat tätä muotoa. Rakennuksissa on huomioitu tuulien suunta ja ne osoittavat pohjoiseen ja etelään pitäen talot kesällä viileinä ja lämpiminä talvella. Maalaistalojen ullakot olivat työkäytössä ja silkintuotannon tiloina. Sho-joen patoaminen 1940-luvulla jätti osan taloista veden alle. Vuonna 1961 gassho-taloja oli enää jäljellä 190. Viimeisiä gassho-taloja alettiin suojelemaan aktiivisesti ja siinä on onnistuttu hyvin, sillä Unescon kohteeksi kylät valittiin vuonna 1995.
Lisätietoja kylistä, nähtävyyksistä, majoitusmahdollisuuksista ja ruokailupaikoista http://ml.shirakawa-go.org/en/wkp/.
Shiretokon kansallispuisto
Shiretokon kansallispuisto sijaitsee Hokkaidōn saarella, Shiretokon niemimaalla. 386,33 km2 laajuinen alue on suosittu matkailukohde. Alueella elää karhuja, peuroja ja kettuja. Kansallispuistossa voi tutustua kuumiin lähteisiin, Kamuiwakkayun, Furepen ja Oshinkoshinin vesiputouksiin sekä viiteen järveen. Puistossa on näköalapaikkoja, pitkospuureittejä ja eri pituisia vaellus- ja patikointireittejä.
Lisätietoja www.shiretoko.asia/world/ ja www.japan-guide.com/e/e6850.html.
Tomiokan silkkitehdas
Tomiokan silkkitehdas sijaitsee Honshūn saarella, Kantonin alueella. Japanin ensimmäinen moderni silkin tuotantolaitos avattiin vuonna 1872. Tehdasalueella on useita hyvin säilyneitä tiilisiä tuotanto- ja asuinrakennuksia, joukossa tehtaanjohtajan ylellinen asuintalo. Avoinna päivittäin klo: 9-17. Liput 1000 jeniä, opastetut kierrokset 200 jenin lisämaksusta.
Lisätietoja http://www.tomioka-silk.jp.e.wv.hp.transer.com/.
Yakushima saari
Yakushima saari sijaitsee Kyūshū saaren eteläpuolella. Subtrooppisen saaren läpimitta itä-länsisuunnassa on 28 km ja etelä-pohjoissuunnassa 24 km. Saari on osa Kirishima-Yakun kansallispuistoa. Unescon kohteeseen kuuluu vuoristometsän 10 747 hehtaaria.
Alueella on runsas kasvilajikanta, yli 1900 kasvilajia sekä 150 lintulajia ja 16 nisäkäslajia, joista kotoperäisiä ovat mm. japaninhirvi ja japaninmakaki. Lisäksi saarella kasvaa tuhansia vuosia vanhoja sugi-puita. Sugi on sypressikasveihin kuuluva havupuu-laji.
Lisätietoja saaren majoitusmahdollisuuksista, nähtävyyksistä ja vaellusreiteistä www.yakumonkey.com/p/yakushima-guide_30.html