Kypros (englanniksi Cyprus) on saari Välimeren itäosassa. Antiikin aikana lähes kaikki suurimmat Kreikan saariston saarista olivat itsenäisiä. Sotivat ja liittoutuivat välillä keskenään toisiaan tai ulkopuolista vihollista vastaan.  Nyt Kreikan saariston saaret ovat kuuluvat Kreikan tasavaltaan. Kypros on Kreikan saariston ulkopuolella ja ei kuulu Kreikan tasavaltaan. Kielellisesti ja kulttuurillisesti se voisi kuuluakin, mutta historia on päättänyt toisin.

Kyproksen saari on jaettuna kahtia. Pohjoisessa valtaa pitää turkkilainen väestönosa ja etelässä kreikkalainen. Nyt tilanne on alueella vakiintunut, eikä turistin tarvitse pelätä levottomuuksia. Aikanaan rauhaa oli ylläpitämässä Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvajoukot. Siellä myös moni suomalainen rauhanturvaaja sai ensi kosketuksen Välimeren kulttuuriin. Pohjoista, käytännössä Turkin miehittämää aluetta, ei ole mikään ulkopuolinen maa tunnustanut. Tämä Kyproksen Turkkilainen tasavalta julistautui itsenäiseksi vuonna 1983 vajaa 10 vuoden turkkilaismiehityksen jälkeen.

Eteläinen osa Kyproksen saaresta on Kyproksen tasavalta ja se kuuluu Euroopan Unioniin. Se on ollut itsenäisenä vuodesta 1960 asti, jolloin se erkani Iso Britannian hallinnasta. Tätä ennen se kuului Osmaanien valtakuntaan, jolta ajalta on myös peräisin turkkilainen väestönosa.

Kyproksen pääkaupunki on Nikosia. Siellä asuu noin kolmasosa koko Kyproksen 900 000 asukkaasta. Muita keskuksia ovat Larnaka, LimassolPafos ja Famagusta.

Alasivut:
Kyproksen maantiede – Kyproksen kartta, kaupunkien ja lentokenttien sijainti.


Kommentit

Kypros — 4 kommenttia

  1. Kyproksen ja Suomen kohtalot muistuttaa sikäli toisiaan, että kummatkin on joutuneet luovuttamaan maa-aluetta isommalle naapurilleen. Kyproksella se tapahtui yhdessä yössä vuonna 1974, jolloin turkkilaisjoukot rantautui sekä mereltä että ilmasta. Siinä hässäkässä tuhannet kyproslaiset katosivat, monet joutuivat Turkin puoleisille vankileireille ja lukemattomat perheet joutui lähtemään kodeistaan kuin Karjalan evakot aikoinaan. Ilmapiiri on edelleen tulehtunut, vaikkei se turistiin vaikuta, eikä saaren itäisen ja läntisen puolen välillä juurikaan ole yhteyttä. Perheet eivät esimerkiksi helpolla pääse katselemaan vanhoja kotikontujaan, eikä turkkilaisilla ole mitään halua luovuttaa alueita takaisin.

  2. Kypros on todellakin joutunut kokemaan kovia Turkin kynsissä. Ja viime aikoina aivan Kyproksen rannikolla tehtävien öljyn koeporausten houkuttelemina turkkilaiset fregatat ovat seilanneet laittomasti paikalle. Tilanne on sen verran hälyttävä, että jopa EU on puuttunut kommenteillaan peliin, USA edelleen jatkaa hiljaisuuttaan, kuten sillloin 1970-luvullakin, kun turkkilaiset valtasivat puolet saaresta. Toivottavasti edessä ei ole minkäänlainen uusi sotatilanne, Turkki kun näyttää päättäväiseltä päästä ölyn osaltakin laittomaan saaliinjakoon.

  3. Tuli tuota edellistä kommenttia lukiessa vaan mieleen, että lieneekö USA ollut Kyproksen öljyvaroista jo ajat sitten tietoinen, kun ei ole tuota saaren kohtaloa selvitellyt? Nehän oli aikoinaan hyvää pataa monien öljyvaltioiden kanssa, vaikka kyseiset valtiot olisivat syyllistyneet millaisiin tahansa kamaluuksiin. Kenties siksi jenkit haluavat olla hyvää pataa sekä Kreikan että turkin kanssa, kun saari kerran nyt kuuluu kummallekin! Sinne on sitten hyvä lähettää omat suurfirmat poraamaan ja keräämään voittoa!

  4. Kyproksen parhaita lomakohteita on Pafos, jossa pääsee viettämään leppoisaa rantalomaa laadukkaissa puitteissa. Kypros on samanlainen kuinKreikan saaretkin, lisäbonuksena siellä pärjää jopa edellisiä paremmin englannilla, saaren menneisyyden vuoksi. Valitettavasti pohjoisen rannoille ei ole asiaa, koska ilman erikoislupaa ei sinne turkkilaiselle puolelle pääse, eivät edes siellä ennen asuneet kyproslaiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>