Haitin tasavalta
Maastoltaan vuoristoinen Haitin tasavalta sijaitsee Hispaniolan saaren länsipuolella, Dominikaanisen tasavallan naapurina Atlantilla ja Karibianmerellä. Haiti on tähän saakka ollut lähinnä tunnettu köyhyydestään ja maanjäristyksistään. Haitin turvallisuustilanne on kuitenkin parantumassa ja maa tarjoaa rantojen lisäksi rikkaan, ainutlaatuisen kulttuurin. Vaikka Suomen ulkoministeriö kehottaa harkitsemaan maassa vierailua levottomuuksien ja mm. ulkomaalaisiin kohdistuvien sieppausten takia, Haitiin voi kuitenkin matkustaa luotettavan matkanjärjestäjän tai paikallisen oppaan kanssa. Yksin liikkuminen ulkomaalaisena ei ole suositeltavaa ja kuten kaikkialla, Haitissa on alueita, joita kannattaa välttää kokonaan. Maassa toimii kaksi kansainvälistä lentokenttää Port-au-Princessa ja Cap-Haitienissa.
Haitin alkuperäiset asukkaat olivat arawak-intiaaneja, jotka tuhoutuivat Kolumbuksen ja espanjalaisten valloittajien saavuttua saarelle 1400-luvun lopulla. Vuonna 1697 Espanja luovutti maan Ranskalle. Ranska tuotti siirtomaalleen, Saint-Dominiquelle, lähes 800 000 orjaa Afrikasta maailman suurimmille kahvi- ja sokeriruokoplantaaseille. Haiti itsenäistyi 1.1.1804 Ranskan vallankumouksen jälkeisten kapinoiden seurauksena. Haitin väestö on suurimmaksi osin (95%) afrikkalaista alkuperää. Maan viralliset kielet ovat ranska ja kreoli. Haitin asukasluku on noin 10 miljoonaa ja pääkaupunki on Port-au-Prince. Haitin valuutta on Haitin gourde, 1 euro on n. 80 Haitin gourdea.
Haitin ilmasto on trooppinen, kuuma ja kostea. Keskilämpötila on 21-27 C. Hurrikaanikausi alkaa Karibialla toukokuussa ja kestää lokakuun loppuun. Haiti sijaitsee maanjäristysalueella Karibian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen rajalla ja maa onkin kärsinyt vakavia tuhoja mm. viimeksi vuonna 2010 voimakkaassa järistyksessä.
Haitin ruokakulttuuriin kuuluu mm. maissiruoka mais moulu sekä friteeratut banaanit. Tarjolla on aina runsaasti tuoreita ja eksoottisia hedelmiä.
Suomen kansalainen ei tarvitse voimassa olevan passin lisäksi muita matkustusasiakirjoja mikäli vierailee maassa alle 90 päivää. Haitiin matkustavan kannattaa hankkia kunnollinen matkavakuutus sekä tarkistaa maakohtaiset rokotussuositukset hyvissä ajoin, sillä maassa esiintyy mm. kurkkumätää ja koleraa.
Port-au-Prince
Noin kahden ja puolen miljoonan asukkaan pääkaupungissa toimii myös maan vilkkain ja tärkein satama. Pääkaupungista saa upean kokonaiskuvan Boutilliers-vuorelta ja samalla voi nauttia vaikka panoraamaravintoloiden tarjonnasta. Pantheonin kansallismuseo (MUPANAH) on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, valtion ylläpitämä moderni kansallismuseo. Museo kertoo kaiken Haitin rikkaasta historiasta aina Taino-intiaanien ajoista Kolumbuksen saapumiseen saakka ja Ranskan siirtomaa-ajoista itsenäistymiseen. Museossa on esillä mm. Kolumbuksen lippulaivan, Santa Marian ruosteinen ankkuri. Halutessaan voi osallistua ranskan-, englannin- tai espanjankieliselle opastetulle kierrokselle. Museo on avoinna ma-to klo: 8-16, perjantaisin klo: 8-17, lauantaisin klo: 10-16 ja sunnuntaisin klo: 12-17. Suljettu maanantaisin. Liput aikuisilta n. 5 euroa. Museo sijaitsee Henri Christophen aukiolla, osoitteessa Avenue de la Republique. Lisätietoja fb-sivuilta https://web.facebook.com/Mupanah/?_rdc=1&_rdr.
Historiallinen Maison Dufort sijaitsee Turgeaun alueella, osoitteessa Rue du Travail. Kauniisti restauroitu keltainen talo edustaa Pariisissa 1800-luvun lopulla koulutuksensa saaneiden nuorten haitilaisten arkkitehtien Georges Baussanin, Léon Mathonin ja Joseph-Eugène Maximilienin kehittämää ainutlaatuista piparkakkutalotyyliä. Vuoden 2010 maanjäristyksessä suurin osa tyylisuunnan sadoista tuhansista taloista tuhoutui ja voi vain kuvitella miltä kaupunki on näyttänyt kukoistuksensa aikoina. Talo on avoinna yleisölle klo: 9-16.
St Pierren aukiolla sijaitsee katolisen Pyhän Pietarin kirkon lisäksi lukuisia kauppoja ja ravintoloita. Neljän tähden Kinam-hotelli, jota on kehuttu Haitin parhaaksi, sijaitsee aukion laidalla. Huonehinnat alkavat noin 140 dollarista sisältäen aamupalan. Lisätietoja hotellin omilta sivuilta www.hotelkinam.com. Aukion läheisyydessä sijaitsevat mm. Choucone Plaza sekä Galeries Rivoli –ostoskeskukset.
Jalousie on värikkäiden hökkelitalojen slummi, joka sijaitsee kukkulalla St Pierren aukion yläpuolella. Vuoden 2010 maanjäristyksen jälkitöinä maan hallitus maalautti talot värikkäästi ja useat turistit käyvät nappaamassa ristiriitaiselta alueelta kuvia. Köyhällä alueella asuu noin 50 000 tavallisia, työtä tekeviä ihmisiä. Useissa taloissa ei ole sähköjä tai juoksevaa vettä. Rikkaat haitilaiset asuvat aidatuilla asuinalueilla ranskalaistyylisissä huviloissa piilossa uteliailta katseilta.
Vajaan 80 km päässä pääkaupungista voi nauttia upeasta Moulin Sur Merin rannasta ja resorthotellin palveluista. Hieno lista maan rannoista ja niiden palveluista löytyy osoitteesta http://visitportauprince.com/beaches/. (englanninkielinen sivusto)
Pohjoisessa, 260 km päässä maan pääkaupungista sijaitsevassa Cap–Haïtien liepeillä voi tutustua Unescon kohteisiin.
Haitin historiallinen kansallispuisto koostuu kolmesta historiallisesta kokonaisuudesta, Sans-Soucin palatsista, Ramiersin rakennuksista ja Laferreiren vanhasta kaupungista. Kansallispuisto on lisätty Unescon maailmanperintökohdelistalle vuonna 1982. Sans-Souci palatsi on rakennettu kuningas Henri Christophelle 1800-luvun alussa. Palatsi on saanut nimensä Podsdamissa sijaitsevan Fredrik II Suuren Sanssoucin linnan mukaan. Kuningas rakennutti Bonnet a L’Eveque vuorelle linnoituksen suojelemaan Haitin itsenäisyyttä. Linnoitus on avoinna joka päivä klo: 7-16. Yhdistelmälippu Sans-Soucin palatsiin sekä linnoitukseen n. 25 euroa.
Kommentit
Haiti — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>