Pieniin Antilleihin kuuluvat itäpuolen saaret Tortola, Anegada, Virgin Gorda ja Jost Van Dyke ovat Brittiläisten Neitsytsaarien isoimmat saaret.  Lisäksi saariryhmään kuuluu 32 pienempää saarta, joista 20 ovat asumattomia. Upeita rantoja, luontoa ja aitoa paratiisitunnelmaa voi kokea vaikka omatoimisesti saarihyppelyllä eri Karibian saarilla. Saarien virallinen kieli on englanti ja valuuttana toimii Yhdysvaltojen dollari.

Tortola on pinta-alaltaan 55,7 neliökilometriä. Tuliperäisen saaren pääkaupunki on Road Town, jonka vanhin rakennus on vankila vuodelta 1774. Kaupungissa riehui kapinallisten sytyttämät tulipalot vuonna 1853 ja lähes kaikki kaupungin rakennukset tuhoutuivat paloissa. Road Townin nähtävyyksiin kuuluu mm. RMS Rhone National Marine Park, jossa voi sukeltaa vuonna 1867 uponneen RMS Rhonen hylylle ja snorklata. Hylky on hyvin säilynyt ja näkyvyys on hyvä. Road Townissa on muutama mielenkiintoinen museo, kuten Simpukkamuseo North Shore Roadilla ja Sunny Caribbee Spice Shop & Art Gallery sataman liepeillä osoitteessa Sopers Hole. Täältä saa kotiin upeita paikallisia mausteita ja tuliaisia. Station Avenuella sijaitseva 1780 Lower Estate Sugar Works museo kertoo Tortolan historiasta ja on pieni, mielenkiintoinen pysähdys. Pääsymaksu 5 dollaria.

Saaren korkein vuori on Mount Sage, joka kohoaa 543 metrin korkeuteen.  Mount Sagen kansallipuisto on perustettu vuonna 1964 ja sen 86 eekkerin alueella on useita, eripituisia opastettuja patikointireittejä. Tortolassa on lisäksi toki useita, upeita hiekkarantoja ja vesiurheiluaktiviteetteja.

Lauttayhteyksiä muille saarille voi käydä kyselemässä Road Town Ferry Terminaalista osoitteessa Waterfront Road.

Anegada on saarista pohjoisin ja pinta-alaltaan vain 38 neliökilometriä. Korallista ja kalkkikivestä muodostunut saari on alava eikä tuliperäinen kuten naapurisaaret.  Saaren ainoa kylä on n. 200 asukkaan The Settlement. Kylässä on poliisilaitoksen, kirjaston, postin ja klinikan lisäksi muutama ravintola ja pieniä kauppoja.  Kylän satamasta on lauttayhteys Tortolan Road Towniin muutaman kerran viikossa.  Anegadassa voi tutustua paikallisen iguaanilajin suojeluun, jossa Anegadan iguaaneja kasvatetaan ja päästetään vapaaksi luontoon, kun ne ovat tarpeeksi suuria selviytyäkseen. Iguana Headstart Facilityn vierailijakeskus on pääsääntöisesti avoinna ma-pe klo:8.30-14.30.  Paratiisimaista majoitusta saarella tarjoaa mm.  upea Anegada Beach Club. Lisätietoja www.anegadabeachclub.com.

Virgin Gorda, eli lihava neitsyt on pinta-alaltaan n. 21 neliökilometrin kokoinen.  Kolumbuksen silmissä saaren profiili näytti lepäävältä isokokoiselta naiselta ja siitä saaren nimi sai alkunsa. Saaren suurin kylä on Spanish Town, josta on lauttayhteys mm. Tortolan Road Towniin.  Saarella voi patikoida Gorda Peakille, joka kohoaa noin  417 metrin korkeuteen.  Reittejä on valittavana kaksi, puolen tunnin ja  45 minuutin mittaiset polut. Vuonna 1974 perustettu Gorda Peakin kansallispuisto on myös maailman pienimmän liskolajin, Virgin Gorda gekon koti.   Saaren eteläkärjessä sijaitseva The Baths graniittikivimuodostelma on erittäin suosittu nähtävyys ja voikin olla jopa ruuhkainen.  Copper Mine National Parkissa voi tututustua vuonna 1862 hylätyn kuparikaivoksen raunioihin saaren lounaiskärjessä. Kuparikaivos on avoinna joka päivä.  Bitter Endin kuuluisa rantaklubi Yacht Club on toistaiseksi suljettu hurrikaani Irman tuhottua sen kokonaan vuonna 2017 syyskuussa. Uudelleenrakennus on käynnissä ja omistajat lupaavatkin jatkaa pian yli 50-vuotiaan resortin suosittua taivalta. Uutisia avaamisajankohdasta voi seurata täältä www.beyc.com.

 

Jost Van Dyke on pinta-alaltaan vain 8 neliökilometrin kokoinen.  Saarella asuu vajaa 300 asukasta. Tuliperäisen saaren korkein kohta on Majohnny Hill, joka kohoaa 321 metriin. Legendan mukaan hollantilainen merirosvo Joost Van Dyk piti saaren satamaa piilopaikkanaan 1600-luvulla. Vuoden 2017 Irma-hurrikaani sai suuria tuhoja aikaan ja saarella on käynnissä rakennustyöt.  Belle Vue, Great Harbour on saaren suurin satama, jonne saapuu yli 7000 venekuntaa vuosittain. Lauttaliikenne kulkee mm. Tortolaan, Saint Thomasille ja Saint Johnille.  Rantojen lisäksi suosittu turistikohde on Bubbly Pool, luonnon muovaama uima-allas. Vuorovettä tulee kuitenkin varoa, mikäli tahtoo luonnon altaassa polskia.

Lauttaliikenteen reittejä ja aikatauluja voi tutkia täältä http://www.bestofbvi.com/info/info_bviferry.htm sivustolta. Sivuilla on myös kattava usein kysytyt kysymykset vastauksineen alueen lauttaliikenteestä.

 


Kommentit

Brittiläiset Neitsytsaaret — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>