TOKIO

Tokiossa liikkuminen

Metro- ja junaverkosto

Liikkuminen yhdessä maailman vilkkaimmista kaupungeista voi alkuun olla hämmentävää. Tokiossa on kuitenkin yksi maailman kehittyneimmistä metro- ja junaverkoistoista, mikä tekee paikasta toiseen siirtymisestä varsin miellyttävää. Metro onkin kätevin ja nopein tapa kulkea kaupungissa. Suurehko metrokartasto vaatii kuitenkin alkuun hieman tutkiskelua. Kartasto koostuu yhteensä yhdeksästä eri linjasta ja vaikka linjojen määrä voi alkuun kauhistuttaakin, metrolla liikkuminen ei oikeasti ole niin vaativaa. On tärkeää muistaa, että Tokio on kooltaan valtava ja näin ollen myös välimatkat ovat pitkiä. Varaa siis runsaasti aikaa siirtymiseen ja varaudu tekemään matkasi varrella useampiakin vaihtoja. Jotkut asemista ovat suuria ja aikaa kuluu jo pelkästään niiden sisäiseen kävelyyn. Pahimmillaan asemien sisäiset siirtymät voivat olla satoja metriä pitkiä. Metromatkustaminen Tokiossa on kuitenkin aina tehokas ja siisti kokemus.

Metro- ja junalippuhinnat ovat Tokiossa varsin edullisia. Suunnitelmallisuus on kuitenkin tarpeen, sillä liika ravaaminen alueiden välillä voi äkkiä rokottaa lompakosta paljon. Vältä siis liiallista edes takaisin matkustamista ja suunnittele päiväohjelmasi tiettyjen alueiden mukaan. Turistille mainio tapa matkustaa on JR Yamanote- juna, joka kattaa suurimman osan keskeisimmistä kaupunginosista ja nähtävyyksistä. Myös Toei Oedo- linja on turistille varsin kätevä. On suositeltavaa hankkia kaupunkiin saapuessaan itselleen joko Suica- tai Pasmo- matkakortti. Molemmat kortit toimivat ladattavalla arvolla ja latausautomaatteja löytyy jokaiselta asemalta. Automaatteihin voi vaihtaa japanin kielen sijaan myös englannin. Aivan kuten kertalippu, myös matkakortti luetaan asemien kulkuporteilla niin sisään kuin ulos mentäessä.

Matkan tekoa helpottamaan voit ladata älypuhelimeesi Tokyo Subway Navigation for Tourists- sovelluksen. Kyseessä on sähköinen karttapalvelu, joka ei vaadi internet-yhteyttä. Sovellus on varsin kätevä, sillä se näyttää helpoimman reitin kohteeseesi sekä mahdolliset vaihtoasemat. Sovellus arvioi myös matkaasi kuluvan ajan ja hinnan.

 

Tokion keskeisimmät alueet

Shibuya

Shibuyassa vierailuun kannattaa käyttää päivä jos toinenkin. Saapuessasi alueelle metrolla, pääset saman tien todistamaan tuota elokuvistakin tuttua risteystä. Parhaimmillaan tuhannet ihmiset ylittävät katua kanssasi yhdessä maailman vilkkaimmista kaupunginosista. Kuulostaa jännältä, eikö? Shibuya on ennen kaikkea trenditietoisen valinta – kaupunginosa kätkee sisälleen lukuisia shoppailumahdollisuuksia aina suurista ketjuliikkeistä hieman erikoisempiin valmistajiin. Alueen tunnetuin kauppakeskus on varmastikin Shibuya 109. Katumuodista kiinnostuneelle Shibuya tarjoaa myös varsin mielenkiintoista nähtävää. Shoppailun oheen, alueella on tarjottavanaan toki muutakin; Shibuya lähestulkoon pursuaa mitä erikoisimpia peliluolia, karaokehuoneita ja erikoishotelleja!

 

Shinjuku

Shinjuku on ehdoton neonvalojen keskus! Alueelle tyypillistä ovat lukuisat k-pop-myymälät ja aikuishotellit. Shinjuku on jakautunut moneen pienempään alueeseen, joilla kaikilla on omat erikoisuutensa. Voit löytää itsesi niin suurien pilvenpiirtäjien keskeltä kuin myös lattiasta kattoon ulottuvien mainostaulujen välkkeestä. Alueelliset tunnelmat voivat poiketa toisistaan paljonkin; pilvenpiirtäjät sijaitsevat lähellä rauhallisia business rakennuksia, vilkkaimmilla ostoskaduilla rauhan saaminen on puolestaan mahdotonta. Shinjukun alue on varsinainen julkisen liikenteen risteyskohta: pääasemalla voi saman päivän aikana vierailla jopa kolme miljoonaa ihmistä! Alueelta onkin varsin hankalaa reissunsa aikana välttyä.

 

Asakusa

Asakusa on tunnelmaltaan rauhallisempi. Alue tunnetaan parhaiten Senso-ji temppelistään, joka vetää massoittain ihmisiä itseensä päivittäin. Temppeli on kyllä kokonaisuudessaan vaikuttava ja etenkin hyvä paikka perinteikkäämmän japanilaisuuden tutkiskeluun. Temppelin läheisyydessä sijaitsee melko vilkas ostoskuja, Nakamise-dori. Ostoskuja on tunnettu etenkin sen runsaasta herkku- ja matkamuistovalikoimastaan. Mikäli mielii viedä kotiinsa hieman erikoisempia tuliaisia, kannattaa käydä tarkistamassa Kappabashi-kadun tarjonta! Alueena Asakusa on etenkin reppureissaajien suosiossa, sillä monet halvimmista hotelleista ja hostelleista sijaitsevat alueella.

 

Akihabara (Electric City)

Elektronisena kaupunkina tunnettu Akihabara sijaitsee vain muutaman minuutin matkan päästä Tokion asemalta. Alue on todellinen kauppakujien, kahviloiden ja anime-fanien keskus! Alueen erikoisuuksiin lukeutuvat lukuisat välkkyvät pelihallit ja toinen toistaan erikoisemmat sarjakuvakaupat. Myös elektroniikkaliikkeiden valikoima on laaja: Akihabara pitää sisällään mitä kummallisimpia laitteita, joita muu maailma ei ole välttämättä edes vielä ehtinyt näkemään. Yksi keskeisimmistä ja tunnetuimmista alueen kaupoista on varmastikin Yodobashi Akiaba. Kauppaa on varsin vaikeaa ohittaa, joten tulet varmasti törmäämään siihen Akihabara vierailusi aikana. Pimeän tullessa alueen neonvalot alkavat päästä valloillaan. Etenkin ilta-aikaan alue onkin varsin näyttävä paikka istahtaa kupilliselle paikallisessa kahvilassa!

 

Ueno

Ueno tunnetaan parhaiten nimeensä kantavasta puistosta ja eläintarhasta. Alue onkin varsin rauhallinen ja soveltuu hyvin lapsiperheille. Tokion kiireisessä arjessa pieni hengähdystauko voi olla paikallaa ja Ueno tarjoaa tähän loistavan mahdollisuuden. Alueen sijainti on vaivaiset 1,5 kilometriä Asakusasta, joten yhdistetty vierailu molemmilla alueilla onnistuu mainiosta. Uenon puisto on valtava ja sen läpikävely ottaa aikansa. Puistossa vallitsee rauhallinen tunnelma, joka vie mielen hetkeksi pois kaiken hälinän keskeltä. Puisto onkin laajalti paikallisten suosima paikka. Puisto-alue pitää sisällään lampialueen sekä mahtavilla näkymillä sijaitseva Kan’ei-Jin-temppelin. Museointoilijan kannattaa tarkistaa myös alueen museotarjonta.