Heraionin temppeli on omistettu nimensä mukaisesti ylijumala Zeuksen vaimolle Heralle, joka mytologian mukaan oli syntynyt juuri Samoksella. Ensimmäisen, puisen, version temppelistä rakennutti saaren ensimmäinen kuningas Ankaios. Se kuitenkin tuhoutui ja sen tilalle pystytettiin myöhemmin useitakin Heran-temppeleitä. Niistä ainuttakaan ei kuulemma saatu valmiiksi asti. Loisteliain temppeli oli mitoiltaan niin suuri, että jopa tänään ihailemamme Ateenan Parthenon näyttäisi sen rinnalla pieneltä mökkipahaiselta.

Pituutta Heraionilla oli noin 108 metriä ja leveyttä 55 metriä, Parthenonin 70 ja 31 metriä vastaan! Tänään paikalla voi valitettavasti ihailla yhtä ainoata edelleen sinnikkäästi pystyssä olevaa joonialaista pylvästä, joita alkujaan oli yli 150. Heraionin mahti unohtui sen romahdettua, ja vasta vuonna 1704 Ranskan kuninkaan Ludwig XIV, tai Aurinkokuninkaan, itään lähettämä botanisti toi rauniot länsimaailman tietoon.

Heran temppelille pääsee helpoiten opastetun kiertoajelun mukana. Toinen helppo tapa on tulla taksilla Pythagorionin kylästä. Läheiseen Irionin kylään kulkee bussi Pythagorionista ja Heran temppeliin menevän tienhaaran kohdalla on bussipysäkki. Siitä on vielä 10-15 minuutin kävelymatka temppelille, se voi Kreikan kesähelteessä tuntua tuskallisen pitkältä.

Lisälukemista Heran temppelistä eli Heraionista: