Samosta lautaselle ja lasiin

Kun kerran matkaat Samokselle asti, kannattaa ehdottomasti myös valita tavernassa ruokaillessa paikallista perinneruokaa lautaselleen ja lasiin saaren ikiomia viinejä. Suomalaiseenkin makuun on kaikkialla saatavilla niitä jo muualtakin Kreikasta tutuiksi tulleita ruokalajeja, kuten munakoisoista musakaa tai riisitäytteisiä vihanneksia eli gemistaa. Niiden lisäksi uteliaan ja makunystyröitään kunnioittavan turistin tulee pyytää menulta kokeiltavakseen ainakin seuraavat 3 ruokalajia.

Garides giuvetsi on merihenkinen ruokalaji, joka sopii katkarapujen ystäville. Sen tilanneet nimittäin saavat eteensä makaronista, paprikasta ja katkaravuista valmistettua herkullista ruokaa.

Boxadakia puolestaan sopii lihan ystäville. Normaalisti sen valmistuksessa käytetään naudan tai lampaan lihaa, jotka ensin kypsennetään ja kääritään sen jälkeen rakkaudella pala kerrallaan munakoison viipaleeseen, joka on sekin ensin paistettu. Ruokalaji haudutetaan sitten vielä uunissa kreikkalaisittain lähes kaikkiin ruokiin käytetyn tomaatin kera.

Tourlou sopii sitten kasvissyöjillekin. Sen sisuksista paljastuu tarkalla silmällä ja makuaistilla ainakin peruna, kesäkurpitsa, tomaatit ja erilaiset mausteet. Tourlou sopii myös alkuruoaksi pöytään ennen esimerkiksi liha- tai kalaruokaa.

Yllä olevien seuraksi voit pyytää jotakin paikallista viiniä, jota luultavasti saat pullon lisäksi myös irtoviininä. Saari tunnetaan etenkin makeista viineistään, mutta ne ovat suomalaiseen makuun useimmiten liian makeita, eli sopivat lähinnä vain jälkiruoan seuraksi tai sellaisen korvikkeeksi.

Jälkiruoaksi puolestaan sopii aina jogurtti samoslaisella hunajalla, jolloin päätät illallisesi sekä makeissa että terveellisissä merkeissä. Usein koko komeuden kruunaavat saksanpähkinät.

Mainioilta kreikkaan.net sivuilta voit lukea enemmän aiheesta kreikkalaiset ruuat ja juomat.  Siellä on useita asiantuntevia sivuja aiheesta. Lisäksi sieltä löytyy erillinen sivu ruokailu Samoksella, jossa myös kuvattuna paikalliset erikoisuudet.