JAPANIN KIELI

Japanin kieli on yhdistelmä kanjeja, hiraganoja, katakanoja sekä latinalaisia kirjaimia ja numeroita. Japanilaiset lukevat lehtensä ja kirjansa ns. ”väärinpäin”, sillä perinteinen japanilainen teksti kirjoitetaan oikeasta ylänurkasta alkaen, ylhäältä alas. Se ei noudata sanastollisesti, kieliopillisesti tai kirjoitusjärjestelmältään mitään toista maailmamme kieltä. Kielen ainutlaatuisuus saakin miljoonat ihmiset ympäri maailman opiskelemaan sen ihmeitä.

PUHETYYLI

Kun puhutaan Japanista, puhutaan myös maailman kuulusta kohteliaisuudesta. Japanin kieli pitää sisällään kolme erilaista kohteliaisuus- ja tyylitasoa: tuttavallinen puhekieli, peruskohtelias puhe ja kohtelias puhe. Myös kaikkein ylintä ja kunnioittavinta puhetyyliä, keigoa, käytetään etenkin vanhempien ihmisten keskuudessa. Kielen monimutkikkuus ei suinkaan rajoitu vielä tähän; puhekumppanisi ja persoonasi määrittelevät sana- ja verbimuotosi. Japanin kielessä myös naisten ja miesten välinen kieli poikkeaa toisistaan.

ENGLANTI JAPANISSA

Englannin kielentaito on Japanissa heikkoa ja hyvin harva paikallinen pystyy kommunikoimaan muulla, kuin maansa kielellä. Onkin tyypillistä, että turisti saa vastauksensa englannin sijaan japaniksi. Japanin kieli näkyy niin ruokalistoissa, metroissa, lippuautomaateissa kuin yleisissä opasteissakin. Myös useimmissa hotelleissa englannin kieli on varsin heikkoa. Onkin hyvä opetella sana jos toinenkin paikallista kieltä – vaikka kieli ei välttämättä yhteistä ymmärrystä toisikaan, ainakin saat paikalliset hymyilemään japanilaisella kiitoksellasi! Ennen kaikkea japanilaiset ovat kuitenkin ystävällistä kansaa ja kielimuureista huolimatta yrittävät parhaansa auttaa sinua.