Havaiji – alohan, ukulelen ja hulan kiehtova osavaltio
Jollet ole vieraillut eksoottisen kauniilla ja silti modernit mukavuudet tarjoavalla Havaijin saariryhmällä, et tiedä, mistä jäät paitsi. Havaiji on nimittäin upeiden hiekkarantojen, salaperäisten viidakkojen, korkeiden vuorten, laavaa pulppuavien tulivuorten ja herkullisen ruoan paratiisi, jonka asukkaat eivät voisi olla sydämellisempiä.
Tyynenmeren keskellä yksinäisiltä näyttävien Havaijinsaarien ensimmäiset asukkaat purjehtivat Polynesiasta jo noin 300 eaa ja sittemmin 1100-luvulla. Havaijin heimot sotivat aluksi keskenään, kunnes Kamehameha I Suuri yhdisti kaikki saaret kuningaskunnaksi. Vasta 1778 englantilainen James Cook seilasi sinne laivallaan ja virallisesti ”löysi” saaret, nimeten ne muuten Sandwich Islandsiksi (Voileipäsaariksi). Voileipien sijaan Cook ja häntä seuranneet valitettavasti lähes sairastuttivat paikalliset sukupuuttoon.
Sittemmin Yhdysvaltojen nuori valtio onnistui haalimaan hedelmälliset Havaijin saaret itselleen, ja vuodesta 1959 se on ollut virallisesti USA:n osavaltio.
Vaikka Havaijilla vallitsee lähinnä trooppisen lämmin ilmasto, on erilaisia mikroilmastoja lähes 20. Pääosin voit kuitenkin odottaa saavasi nauttia noin 25 – 30 asteen tasaisesta lämmöstä, ja lokakuusta maaliskuulle ulottuvan sadekauden aikaan varautua äkkinäisiin ja nopeasti ohimeneviin sadekuuroihin. Koska tuulet ovat tavallisesti koillissuuntaisia, sateita on odotettavissa vähiten saarten eteläisillä ja läntisillä alueilla.
Suuret sademäärät ja kosteusprosentit ovat luoneet saarille rehevän ja erikoisen kasviston. Monia lajeja ei tavata muualla maailmassa lainkaan. Saarilla viljellään laajalti sokeriruokoa ja mehukkaita ananaksia, sekä makadamia-pähkinöitä ja papaijoita. Talvikuukausina ryhävalaat saapuvat saarten liepeille jatkamaan sukuaan, ja delfiinit karkeloivat niiden vesillä ympäri vuoden.
Turismi keskittyy lähinnä Havaijin noin 19 saaresta kuudelle suurimmalle, joista jokaisella on oma luonteensa ja tenhonsa. Saarista suurin on Havaiji, eli ”Big Island”, jonka kamaralla sijaitsevat osavaltion mahtavimmat tulivuoret. Oahu on turistien keskuudessa rakastetuin, ja sillä sijaitsee niin pääkaupunki Honolulu Waikiki-rantoineen ja kaupungin legendaarinen Pearl Harbour -sotatukikohta. Maui ylpeilee jylhän majesteettisella tulivuorella Haleakalalla ja upeilla hotelleilla. Kauai on romantiikannälkäisten ykköskohde, jonka luonnonkauneus on vertaansa vailla. Molokai tarjoaa neitseellisintä ympäristöä, sillä entisen leprasaaren turismi on muista saarista jäljessä. Lanai on luksusta janoavien ehdoton valinta, jolla pääset edelleen tutustumaan ananasplantaaseihin.
Havaijin uskomattomissa maisemissa voit rannalla laiskottelun lisäksi harrastaa niin silmää hivelevän kauniissa vuoristomaastossa patikointia, suurten laineiden kesyttämistä – perinteisten vesilajien lisäksi – risteillä nelivedolla vuorenrinteillä, lentää helikopterilla tai seilata veneellä paikkoihin, joihin kuolevaisilla ei muuten ole pääsyä. Ja puuhakkaan päivän päätteeksi on ihanaa istahtaa paikallisen luau-kestien äärellä nauttimaan ukulelen säestämästä hula-tanssiesityksestä ja nauttimaan ystävällisten saarten herkuista, kuten maan alla kypsennetystä kalua-porsaasta tai lomi-lohesta ja niiden päälle nautitusta kookosmaitoisesta haupiasta.
Havaiji todellakin on maanpäällinen paratiisi, joka hellii kaikkia aisteja. Niille tiensä löytäneet joutuvatkin haikein mielin palaamaan kaukaisiin koteihinsa.
”Aloha, Havaiji”… ”Tervetuloa, rakastan sinua ja näkemiin”… kaikki kahdella sanalla ilmaistuna!
Katso myös sivut:
Itse jäin Havaijin pauloihin jo 1990-luvulla siellä ekaa kertaa vieraillessani. Vaikka olen lomaillut myös pääkaupungissa, suosittelen kuitenkin jotakin pienempää saarta. kuten Kauai’ia häämatkalaisille, tai Molokaita rauhaa kaipaaville. Kauain loistavimpiin hotelleihin lukeutuu Westin Kauai, joka on kuin kaupunki pienoiskoossa. Sen alueella sijaitsee luonnollisesti kappeli ja sitä kierteleviä kanaaleja, golfkenttä, oma ranta ja valtava kukanmuotoinen uima-allas. Hotellin sisätilojen sisustus on todella ylellistä, joka puolella on sohavryhmiä ja suuria kiinalaisia posliiniruukkuja, pianobaarikin löytyy, aivan kuin palatsissa asustaisi.
Havaiji on kuin pala maanpäällistä paratiisia, ainakin luontonsa puolesta. Toki sielläkin näkyy turismin ja amerikkalaisen kulttuurin jälkiä, mutta onneksi ne eivät ole kyenneet tuhoamaan saarten uskomatonta kauneutta. Kenties osaltaan siksi, että Havaiji on perinteisesti ollut hieman varakkaampien ihmisten lomakohde eli palvelut ja infrastruktuuri on kehitetty heitä silmällä pitäen. Ja luonnollisesti Yhdysvaltojen osavaltiona se tarjoaa jenkkiläistä luksusta ja laatua. Oma suosikkini pääsaarten kierroksen jälkeen oli ehdottomasti Kauai, jonka huikeat vuoristot vehreine viidakkomaisine metsineen olivat upeita vaelluskohteita. Juuri siksi Kauain luonto onkin toiminut monien elokuvien puitteina, esimerkkinä mainittakoon Jurassic Park ja sen jatko-osa Jurassic Worldkin osittain. Itse ainakin aion taas varata matkan satumaiselle Havaijille, kun vaan saan rahat kasaan!
Tuli vaan mieleen, että kun Havaiji kerran on vulkaanista aluetta ja siten erityisen hedelmällistä, niin tuotetanko sielä mitään viinejä? Itse en ainakaan muista koskaan sellaisista lukeneeni missään turistioppaissa tai matkasivustoilla. Voisiko joku viinien asiantuntija tai harrastaja valistaa uteliasta?
Tokihan Havaijilla viinejä tuotetaan, vaikka ne ovatkin valitettavasti Suomessa täysin tuntemattomia. Suurin osa tuotannosta tapahtuu Mauin saarella, mutta myös Hawaii-saarella jonkin verran. Pääasiassa kyseessä ovat hedelmäviinit, esimerkiksi raikkaasta ananaksesta, ja rypäleiden osalla lähinnä vain Symphony-lajikkeesta valmistetaan valkoviiniä. Mauilla lomaillessa voi käydä maistelemassa viinejä vaikkapa Tedechi Vineyardsilla, Hawaii-saarella Volcano Wineryn maistiaisissa ja Oahulla Island Mana Wines -tilalla.
Itse olin Havaijilla talvilomalla ja täytyy myöntää, että jäin saarten kauneuden ja ihastuttavan ilmaston pauloihin! Oma matkani sijoittui tammi- ja helmikuun vaihteeseen, jolloin lämpötila oli päiväsaikaan sellaiset 25- 28 astetta eli todella mukava suomalaiseen makuun. Inhottavia iniseviä hyönteisiä ei kimpussani ollut lainkaan, retket viidakkojen mangometsiin olivat todella kiinnostavia ja paikalliset tavat ja menu mieleisiäni nekin. Harmi vaan, että Havaiji sijaitsee noin kaukana Suomesta, muuten olisin siellä joka talvi vaihtamassa pimeän ja kylmän aurinkoon ja leppoisaan lämpöön.