Saint-Martin / Sint Maarten kuuluu Pieniin Antilleihin ja on maailman pienin kahteen hallinnolliseen valtioon jaettu saari Karibianmerellä. Saaren pinta-ala on vain 93 km². Saaren pohjoisosa Saint-Martin kuuluu Ranskan merentakaiseen yhteisöön kun taas eteläinen Sint Maarten on Alankomaiden kuningaskunnan autonominen alue. Yksi kauneimmista Karbian saarista houkuttelee matkustajia ympäri maailmaa.  Hurrikaanikausi kestää toukokuusta lokakuun loppuun saakka. Lämpötila on ympäri vuoden 25-30 astetta ja saari onkin varsin sopiva kohde talvipakkasilta piilotteluun. Valuuttana Saint-Martinin puolella toimii euro ja Sint Maartenilla Alankomaiden Antillien guldeni, tosin euroilla ja dollareilla voi maksaa lähes kaikkialla. Viralliset kielet hollanti ja englanti Sint Maartenilla ja Saint-Martinilla ranska. Saarella ei ole rajamuodollisuuksia vaihdettaessa puolelta toiselle.

Saarella on ollut asutusta kivikaudelta lähtien, ensimmäiset jäljet ovat ajoitettu vuoteen 4000 eaa. Saarelle saapui myöhemmin Arawak-intiaaneja ja heidän jälkeensä sotaisat karibi-intiaanit, jotka nimesivät saaren Soualigaksi, suolasaareksi, saaren mineraalipitoisuuden vuoksi. Legendan mukaan saaren nykyinen nimi syntyi Kolumbuksen saapuessa saarelle 11.11.1493 Pyhimys Martinin (Saint Martin of Tours) päivänä. Ranska ja Hollanti jakoivat saaren vuonna 1648 Espanjan luopuessa Itäisen Karibian valloituksista. Ranska ja Hollanti kiistelivät keskenään saaren omistussuhteista aina vuoteen 1817 saakka.  Hurrikaani-Irma tuhosi lähes kokonaan saaren rakennuskannan vuonna 2017 ja jälleenrakentaminen on käynnissä. Saarella on nyt uusi historian jakaja ja uudet rakennukset nousevat parhaillaan Prinsessa Julianan lentokenttää myöten. Uudesta lentokentästä rakennetaan voimakkaampien hurrikaanien kestävä ja sen odotetaan olevan 100% toiminnassa vuonna 2020. Lentokenttä on toiminnassa nyt väliaikaisissa rakennelmissa. Suurin osa suuremmista hotelleista ja resorteista avaa ovensa uudelleen vuonna 2019. Ravintolat, baarit ja useat turistikohteet ja nähtävyydet kuten zipline-köysiradat ovat jo toiminnassa. Saint-Martinilla on yli 100 eri lintulajin edustajaa ja se sopii erinomaisesti lintubongarin kaukolomakohteeksi. Saarta kannattaa tutkia omatoimisesti ja poiketa hieman valmiiksi tallatuilta poluilta, kauneimmat rannat löytyvät turistikeskusten ulkopuolelta.

Nähtävyydet Sint Maarten

Philipsburgissa Sint Maartenin pääkaupungissa on kaksi alueen historiasta kertovaa museota sekä historiallisia rakennuksia ja niiden raunioita, mm. Amsterdamin linnoitus 1600-luvulta sekä William I linnoitukset 1800-luvun alusta. Museotarjonnassa mielenkiintoinen poiminta on Yoda Guy Movie Exhibit. Nick Malley, joka oli luomassa mm.  Star Warsin Yoda-hahmoa on usein itse museossaan paikan päällä. Museokaupassa on myynnissä elokuva-aiheista tavaraa. Lisätietoja museon sivuilta http://netdwellers.com/mo/ygme/index.html.

Sukellus-, snorklaus- ja  kalastusretket sekä surffaus ovat Karibian saarilla suosittuja aktiviteetteja ja lisäksi seikkailua voi hakea yläilmoista. The Soualiga Sky Explorer-tuolihissit vievät hitaasti 900 metrin korkeuteen ihailemaan huikeita näköaloja. The Flying Dutchman on maailman jyrkin köysirata, joka laskeutuu yli 500 metriä.  Emilio Wilson museo vanhassa 1700-luvulla rakennetussa plantaasitalossa kertoo orjuudessa syntyneen Trace Wilsonin ja hänen jälkeläisensä tarinan. Rockland Estate luonnonsuojelu- ja ekopuistossa on lisää hieman kesympiä köysiratoja.

 

Nähtävyydet Saint-Martin

Marigot on Ranskan puolen värikäs ja kosmopoliittinen keskuskaupunki ja siellä kannattaa käydä mm. paikallisella torilla tutustumassa paikallisiin tuotteisiin, ihmisiin ja kreolitunnelmaan. Marina Royal, eli kuninkaallinen satama tarjoaa lukuisia tunnelmallisia ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia.

Grand Casessa sijaitsevassa Tijon Parfumeriec& Boutiquessa vierailija pääsee luomaan oman nimikkotuoksun yli 300 eteerisen öljyn valikoimaa yhdistellen. Tarjolla on 20 minuutin pikakurssi, tunnin sekä kolmen tunnin tuoksulaboratoriot, joiden päätteksi saa oman parfuumin tai colognen omalla etiketillä. Pidemmissä sessioissa saa lisäksi enemmän tietämystä aiheesta, tuotelahjoja, hajuvesikäsikirjan sekä sertifikaatin. Omaa tuoksua voi tilata myöhemmin lisää ja sitä voi saada lisäksi voiteina, hierontaöljynä tai huonetuoksuna. Lisätietoja omilta sivuilta https://www.tijon.com/perfume-making-classes/.

Grand Casessa sijaitsee The Hope Estate Archaeological Associationin ylläpitämä arkeologinen kohde, Arawak-kylän jäännökset. Alueelle pääsee tutustumaan etukäteen sovitusti. Vapaa pääsy. Lisätietoja http://caribya.com/grand.case/hope.estate/.

Pinelin saarella on mahtavat mahdollisuudet snorklaukseen ja sukeltamiseen, saarelle pääsee muutamassa minuutissa lautalla osoitteesta Rue de Cul de Sac. Lauttamatka maksaa 12 dollaria.

Orient Beach on Saint-Martinin suurin ja suosituin hiekkaranta, jossa on tarjolla aurinkotuoleja, ravintoloita ja vesiaktiviteetteja.

Loterie Farm ekoturismikeskus sijaitsee Pic Paradis vuoren rinteessä osoitteessa 103 rue de Pic Paradis. Pic Paradis on saaren korkein huippu ja yltää 424 metrin korkeuteen. Loterie Farm on vanha sokeriplantaasi, joka lopetti toimintansa vuonna 1855. Täällä voi kiipeillä, patikoida ja nauttia luonnon keskellä herkullisista aterioista, juomista ja uima-altaasta. Lisätietoja http://loteriefarm.com/.

 


Kommentit

Saint-Martin — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>