EL HIERRO

Kanarian saarista pikkuisin tarjoaa nautinnollisen loman yksinkertaisesta elämästä, luonnosta ja hyvästä ruoasta innostuneille. Maisemat ovat vaihtelevia. El Hierrolla on tummia kraattereita, hedelmällisiä laaksoja banaaniviljelyksineen, idyllisiä pikkukyliä ja huikeita näköalapaikkoja eli miradoreja. Saari on kuiva ja kivinen, mutta sillä on oma eläin- ja kasvilajistonsa. Se on myös Unescon suojelukohde. Parhaiten saari tunnetaan laitesukellus mahdollisuuksistaan. Vedenalaiset muodot ovat todella dramaattisia. Muuta ajanvietettä on patikointi, kalastus sekä vulkaanisissa altaissa pulikointi. El Hierro on pinta-alaltaan 278 neliökilometriä ja asukkaita on 9000.

El Hierro on oivallinen kohde matkailijoille, jotka haluavat pois suurkaupunkien hälinästä ja nykyaikaisen elämäntyylin aiheuttamasta stressistä. Saarelta ei löydy yhtään matkailukeskittymiä vaan joitakin pieniä majoituspalveluita. Majoituspaikoista suurin osa sijaitsee Parador-hotellissa (Las Playas) pääkaupungin Valverden ja sen rannikkoalueen hotelleissa sekä El Golfon alueella, missä sijaitsee myös Guinnesin ennätysten kirjan maailamn pienin hotelli Club Punta Grande. El Hierron rannikot ovat suurimmaksi osaksi hyvin kallioisia, mutta niiltä löytyy myös pieniä lahden poukamia ja luonnon uima-altaita, joissa voi uida ja sukeltaa kristallin kirkkaissa vesissä. Erinomaisia kohteita merestä nauttimiseen ovat Timijiraque, La Galeta ja Tamaduste, jossa on laavan muodostama mereen yhteydessä oleva mielenkiintoinen luonnon uima-allas.

Pääkaupunki Valverdessä on asukkaita 4500. Kaunis Valverde on rakennettu saaren alkuperäisasukkaiden, bimbachien, kylän päälle. Valkoisten talojen ja kukoistavien puutarhojen keskeltä löytyy sairaala, kouluja, pari museota, pankkeja, majataloja, ravintoloita ja diskoja. Valverden nähtävyyksiä ovat merirosvojen varalta linnoitettu kirkko 1700-luvulta ja pari pientä mielenkiintoista museota. Toinen on kansatieteellinen Casa de las Quinteras, jossa on muun muassa sepän paja. Museossa esitellään entisaikojen kankaankudontaa ja savi- ja puutöitä aina esihistorialliselta ajalta asti.

Saaren pohjoisosassa sijaitsee El Golto, puoliympyränmuotoinen kraatterin lohkeamaan muodostunut lahti, jonka ranta on 14 kilometriä pitkä. Lahden ympäristön viininviljelysalueella sijaitsevat kukkaloistostaan ja terveyslähteistään tunnettu Sabinosa, ja mielenkiintoinen Tigaday, jossa jatketaan bimbachien nerokasta perinnettä, alkoholin tislausta.

Luonnonvoimat ovat muokanneet rajusti Kanarian pientä saarta. Miradoreilla eli näköalapaikoilla kannattaa pysähtyä. Mirador de la Pena on huikea näköalapaikka, jossa sijaitsee Cesar Manriquen suunnittelema ravintola. Myös pohjoisen Roque Salmonin sisiliskotarha on vierailun arvoinen. Nämä maailman suurimmat sisiliskot polveutuvat esihistoriallisista iguaaneista. Saaren jättiläissisiliskot kasvoivat muinoin jopa 1.5 metrisiksi. Nyt ne ovat suurimmillaan 70-senttisiä.

Helpoimmin El Hierrolle pääsee Teneriffan kautta. Myös Gran Canarialta on lentoja ja laivayhteys.

El Hierrolle pääsee Teneriffan Los Cristianosista. Laivamatka kestää muutaman tunnin. Puerto de la Estacan satamasta kiemurtelee noin viiden kilometrin tie Valverdeen.


Kommentit

El Hierro — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>