Trooppinen loma Jamaikalla

Jamaika on 2,8 miljoonan asukkaan saarivaltio Karibianmerellä Kuuban eteläpuolella. Saari on väestöltään hyvin monivärinen, ja siellä on paljon esimerkiksi kiinalais- ja libanonilaistaustaisia asukkaita. Jamaikalaiset harvoin kuuluvatkin vain yhteen etniseen ryhmään, sillä saaren väestö on sukupolvien myötä sekoittunut. Jamaikalla valtaosa väestöstä on kuitenkin värikkäästä taustastaan huolimatta kristinuskoisia. Saarella turisteihin suhtaudutaan hyvin ystävällisesti, ja Jamaika houkutteleekin vuosittain paljon esimerkiksi rastafarikulttuurista kiinnostuneita matkailijoita.

Jamaikan päävientituotteet ovat kahvi, papaija, kalkkikivi ja sokeri. Saaren trooppisen ilmaston ansioista sen kasvi- ja eläinkunta onkin uskomattoman laaja. Sateisilla alueilla kasvaa muun muassa bambua, eebenpuita ja mahonkia. Saaren kuivemmilla eteläisilla alueilla puolestaan kasvaa erilaisia kaktuspuita. Jamaikan eläinkunta on hyvin ainutlaatuinen, ja saarella asuukin lajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Saaren nisäkäskunta koostuu pääosin lepakkolajeista ja villisioista. Saarella on myös runsaasti liskoeläimiä, joista suurin on amerikankrokotiili. Jamaikalla tavataan myös iguaaneja ja boakäärmeitä. Vähemmän pelottavista eläimistä kiinnostunut ilahtuu varmasti saaren linnuston laajuudesta, johon kuuluu monia eksoottisia lajeja, kuten vihertävä jamaikantodi sekä saaren kansallislintu, jamaikanpyrstökolibri. Jamaikalla lomaileva saattaa nähdä myös muualla maailmalla uhanalaisia perhoslajeja. Saaren sijainnilla on kuitenkin myös varjopuolensa, sillä se on Atlantinmeren hurrikaanivyöhykkeen sisäpuolella, minkä vuoksi saari ajoittain kärsiikin mittavista myrskyvaurioista.

Tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta Schengen –alueen kansalaiset voivat oleskella Jamaikalla maksimissaan 30 päivää ilman viisumia. Matkustamiseen riittää siis pelkkä Euroopan Unionin passi. Jamaikan päälentokentät ovat Norman Manleyn kansainvälinen kenttä Kingstonissa sekä Donald Sangsterin kenttä Montego Bayssa. Molempien kenttien liikenne on päivittäin hyvin vilkasta. Vaikka saarella on 250 mailin mittainen rautatieverkosto, ei se ole ainakaan tällä hetkellä juurikaan julkisessa käytössä.

Jamaikalla kannattaa siis harkita auton vuokraamista, vaikka siihenkin saattaa liittyä melkoisia jännitysefektejä. Jamaika ei ole tunnettu ainakaan liikenneturvallisuudestaan, eivätkä paikalliset ole ratin takana juuri koskaan turhan varovaisia, sillä heillä ei ole tapana hidastella edes tiukissa mutkissa. Tiet ovat usein huonossa kunnossa ja siksi monin paikoin melko ruuhkaisia. Mikäli auton vuokraaminen tuntuu silti mielenkiintoiselta ajatukselta, kannattaa muistaa, että saarella ajetaan vasemmalla. Jamaikalla voi myös matkustaa rannikkoa pitkin laivalla, mutta se ei ole erityisen nopea liikkumistapa. Kalastajat tarjoavat toisinaan turisteille kyytejä veneissään, mutta heillä on usein tapana veloittaa matkoista kiskurihintoja. Kaikista edellä mainituista syistä paras tapa liikkua Jamaikalla on julkisen liikenteen bussit. Niissä on kiinteät ja edulliset hinnat, mutta reitit kannattaa tutkia etukäteen, sillä monet niistä ovat mutkaisia ja usein tarpeettoman pitkiä. Toinen varteenotettava vaihtoehto on Jamaikalle tyypilliset lisensoidut reittitaksit, jotka ovat usein tuntuvasti turistitakseja edullisempia. Ne ovat usein tupaten täynnä, mutta ihmiset Jamaikalla ovat puheliaita ja usein hyvin iloisia turisteja tavatessaan.

Jamaikalla kannattaa ehdottomasti vierailla Nine Milella, johon rakastettu reggaeartisti Bob Marley on haudattu. Matka vuoristoon tarjoaa turistille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea saaren syvin olemus, sillä matkalla voi pysähtyä pikkukylien kauppoihin ja keskustella iloisten paikallisten kanssa. Jamaikalla voi myös retkeillä, kalastaa, golffata ja sukeltaa, sekä vierailla 55 metrin korkuisella Dunn’s River Falls –vesiputouksella kiipeilemässä. Astetta erikoisemmista häistä haaveileva pariskunta voi harkita vierailua yhdessä Jamaikan viime vuosikymmeninä suosiotaan kasvattaneista häähotelleista. Loman aikana kannattaa tietysti myös nauttia Jamaikan rikkaasta ruokakulttuurista ja maistaa ainakin akihedelmistä ja suolakalasta valmistettua saaren kansallisruokaa. Akihedelmän siemenet ovat myrkyllisiä, mutta ruokaa voi syödä huoletta, sillä paikalliset osaavat käsitellä ja valmistaa hedelmät ruoaksi turvallisella tavalla. Jamaikalla kasvatetut herkulliset hedelmät ja vihannekset ovat myös hyvin edullisia, ja niitä ostamalla matkailija voi tukea saaren taloutta.

Katso myös: Dominikaaninen tasavalta


Kommentit

Jamaika — 2 kommenttia

  1. Jamaika sopii parhaiten rennolla aikataululla ja avoimella mielellä matkaavalle, joka ei odota luksusta ja loman helpoutta. Asenteeksi siis Don’t worry, be happy! Paikalliset on poikkeuksetta ystävällisiä, vaikket omaisikaan rastakampausta, ja hintataso on suomalaisittain halpa. Jamaikalle ei tosin kannata sinnekään lähteä painavat kultakäädyt kaulassa ja isot timantit sormissa, jottei houkuta varkaita peräänsä. Käteistäkään ei kannata kantaa mukana suuria määriä. Parasta pukeutua paikallisten tapaan rennosti T-paitaan ja sortseihin ja laittaa rantasandaalit jalkaan, koska ilmasto on lämmin. Jamaikalaiset ruokalajit on eksoottisen herkullisia, joten kiloja varmaan kertyy matkalla. Jäätelöä ja pullottamatonta vettä tosin suosittelisin varomaan, samoin kylmiä salaatteja.

  2. Bob Markeyn musiikin tahdissa kasvaneena kaipaisin lisätietoja häneen liittyvien muistomerkkien olemassaolosta. Kait siellä Jamaikalla on jonkinlainen Marley-museo hänen kunniakseen? Mistä sen löytää ja paljonko liput maksavat, onko muuten auki ympäri vuoden?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>