Malta on itsenäinen pieni saarivaltio Välimerellä. Pitkän historian aikana Maltan saari on kuulunut moneen eri valtioon ja valtakuntaan. Nykyään saari on siis itsenäinen ja kuuluu Euroopan unioniin.

Maltan valtio koostuu koostuu muutamasta saaresta. Pääsaaren nimi on Malta ja sillä sijaitsee maan pääkaupunki Valletta. Toinen iso saari on Gozo ja se on kooltaan noin kolmannes Maltan koosta. Molemmat saaret ovat muodoltaan soikeita. Maltan saari on noin 20 kilometriä pitkä ja Gozo on noin 10 kilometriä. Näiden saarten välissä on kaksi pientä saarta: Comino noin 2 kilometriä halkaisijaltaan ja Cominotto vain muutama sata metriä pitkä.

Koska sivuston aiheena ovat saaret, niin tarkastellaan Cominoa ja Cominottoa vähän tarkemmin. Pienet saaret ovat kaiken kiinnostavampia. Comino on rauhallinen paikka lomailla. Saarella ei ole autoja eikä muutakaan mikä tuottaisi melua. Saarella on kaksi hotellia ja yhtä monta uimarantaa. Saarelle pääsee lautalla Maltan ja Gozon saarilta. Cominotto on pieni asumaton saari aivan Cominon vieressä. Matkaa saarten välillä on vain 100 metriä. Cominolle tehdään paljon retkiä ja sen rannat ovat uimareiden ja snorklaajien suosiossa.

Pääsaari Malta on tärkein matkakohde Maltan saarista. Siellä on pääkaupunki Valletta ja saarivaltion ainoa lentokenttä Luqa. Maltan suurin kaupunki ei ole pääkaupunki Valletta, vaan sisämaakaupunki Birkirkara (B’kara). Kaupungissa on noin 25 000 asukasta ja se sijaitsee aivan pääsaaren keskellä. Pääkaupunki Valletta on pieni satamakaupunki maan koillisosassa. Asukkaita siellä on vain 6000. Valletta on yksi pienimpiä pääkaupunkeja maailmassa jopa suhteutettuna koko maan asukaslukuun. Kääpiövaltioissa on tavallista, että jopa yli puolet maan väestöstä asuu pääkaupungissa.  Maltalla pääkaupungissa asuu vain 1,5% väestöstä.

Maltan pääkielet ovat malta ja englanti. Kaikista Välimeren kohteista juuri Maltalla pärjää parhaiten englannilla. Siinä missä Espanjan, Italian ja Kreikan lomakohteissa englannin osaaminen rajoittuu vain turistien kanssa toimivien ihmisten päivittäiseen sanastoon, niin Maltalla englantia puhuvat käytännössä kaikki. Erään tilaston mukaan 88% väestöstä osaa ja puhuu englantia.  Maltan oma kieli malta on seemiläinen kieli ja siten kaukaista sukua arabialle ja heprealle. Kaikista muista seemiläisistä kielistä poiketen maltan kieltä kirjoitetaan länsimaisin aakkosin. Siitä huolimatta malta on muille eurooppalaisille täysin käsittämätön kieli ja sama pätee myös toiseen suuntaan. Käytännössä saarelaisten on osattava ja opeteltava oma kielensä, jota käytännössä kaikki saarelaiset osaavat ja jokin muu tai muitakin kieliä.  Tärkein kieli näistä on edellä mainittu englanti (88%). Muita saarella puhuttuja ja osattuja kieliä ovat Italia (66%) ja Ranska (17%). Italian vaikutus on ollut voimakas varsinkin kielen sanastoon, sijaitseehan Malta suoraan Italialle kuuluvan Sisilian eteläpuolella.

Matkakohteena Malta on aivan loistava. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin ja kaikille kaikkea. Historian nälkäinen voi vaikka aloittaa Gozon saarella olevasta Gantijan temppelistä. Se on yksi vanhimmasta ihmisen tekemistä rakennelmista maailmassa. Historiaa riittää kaikilta aikakausilta: foinikialaisia, kreikkalaisia, roomalaisia, arabeja, turkkilaisia… Viimeksi toisen maailmansodan aikana saari oli merkittävä sotanäyttämö. Britit perustivat saarelle Välimeren huoltokeskuksen, josta käsin he pystyivät valvomaan saksalaisten huoltokuljetuksia Pohjois-Afrikkaan. Saksalaiset eivät uskaltaneet tehdä maihinnousua saarelle vaan päättivät tuhota britit pommittamalla saarta.  Malta kesti pommitukset ja sai siitä Yhdistyneiltä kuningaskunnalta Yrjön Ristin. Tämä kunniamerkki nähtävillä Maltan lipussa.

Maltalla on lukuisia hienoja rantoja. Upeinta on ehkä pienten Cominon/Cominotton saarten ympäristö. Yöelämä on vilkasta, ihmiset ystävällisiä ja kielitaitoisia. Malta on tästä syystä myös suosittu kielimatkojen kohde.

Tietoja Maltasta:

 • Itsenäinen saarivaltio Välimerellä.
 • Itsenäistyi vuonna 1964 Britanniasta.
 • Sijaitsee Välimeren keskellä noin 100 kilometriä Sisilista etelään.
 • Afrikan rannikolle on matkaa noin 300 kilometriä länteen Tunisiaa tai 400 kilometriä etelään Libyaan.
 • Kuuluu Euroopan Unioniin.
 • Valuutta on Euro.
 • Maltan asukasluku on noin 400.000
 • Pääkaupunki Valletta ja suurin kaupunki Birkirkara.
 • Viralliset kielet ovat malta ja englanti.

Kommentit

Malta — 5 kommenttia

 1. Malta on aika mielenkiintoinen matkakohde, ainakin meille hstorian ystäville. Vallettan vanhakaupunki on tupaten täynnään todella vanhoja ja hyvin säilyneitä rakennuksia, onpa onnistunut kampeamaan itsensä jopa UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle. Noita ikivanhoja rakennelmia, kuten Gantijan temppeli, on lukuisia muitakin ja niillä on muuten ikää enemmän kuin Englannin Stonehengellä! Ja kuuluisat Maltan Ristin ritarit saapuivat saarille Kreetalta, josta heidät karkoitettiin ottomannien toimesta. Sitä ennen he olivat saaneet lähtöpassit Rodokselta, eli maailma oli jo ennen vanhaan pieni!

 2. Maltan lipussa komeileva risti on kuitenkin perua jo Johanniittain ritarikunnan päiviltä. Samaiset ritarit seikkailivat Jerusalemin jälkeen esimerkiksi Kreikan Rodoksella ja Kreetalla, joille kummallekin rakensivat uskomattomia rakennuksia. Sittemmin heidät karkoitettiin saarilta ottomaanien toimesta ja he seilasivat Maltalle, jonka jälkeen ritarikuntaa kutsutaan myös nimellä Maltan ritarit.

 3. Juuri Maltan matkalta palanneena voin kertoa, että Vallettan vanhojen rakennusten ja noiden megaliittisten temppeleiden lisäksi saarten luonto on uskomattoman kaunista. Sieltä löytyy mitä erilaisimpia kohteita, jotka saavat vieraan haukkomaan henkeä ja jäämään itseään ihailemaan. Esimerkiksi Dwerjan Sininen ikkuna ja sen lävitse lyövät laineet ovat kuin toiselta planeetalta. Tarumainen Calypson luola on sekin juuri Maltalla, sinnehän Odysseuksen väitetään jääneen rakkauden vangiksi…

 4. Mukava ensiesittely Maltasta. Jos uteliaisuutesi heräsi ja haluaisit lukea kohteesta lisää, suosittelen sivustoa http://malta24.net/fi/etusivu jolla on laajalti yksityiskohtaista tietoutta niin eri nähtävyyksistä, hintatasosta, majoittumisesta, liikkumisesta, rannoista kuin jokaisen eri saaren osalta.

 5. No, ritaria en Maltalta itselleni löytänyt, mutta kiehtova kohde se oli. Vallettassa majoituin viikon verran ja kaupungin museot olivat omaan makuuni. Kansallinen arkeologinen museo on niiden helmi, ja upeassa barokkirakennuksessa säilytetään mitä erikoisimpia näyttelykappaleita, jotka kertovat saaren vuosituhansien aikaisesta historiasta. Omia suosikkejani olivat muhkeat muodot omaavat naisveistokset, joita oli muutaman millimetrin suuruisista yli 2-metrisiin. Aika paljon on naisihanne vuosituhansien saatossa muuttunut, nyt tuonmuotoisia naisia pidetään rumina, ennen heitä palvottiin hedelmällisinä. Keramiikka oli myös mielenkiintoista, samoin vanhat korut ja koristeet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>