kreeta-hania-maisema

Hania on Kreetan saaren yksi vilkkaimmista kaupungeista, mutta tarjoaa matkailijoille kuitenkin niin perinteistä rentoutumista auringon alla maatessa kuin useita mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä. Hanian hiekkarannat ovat lähes 20 kilometriä pitkät ja jatkuvat silmänkantamattomiin. Hohtava hiekka, aurinko sekä meren lämmin vesi ovat lyömätön yhdistelmä jokaiselle auringonpalvojalle.

Hanian kaupunki voidaan jakaa kahteen osaan;  moderniin uuteen kaupunkiin ja myöhäiseltä kivikaudelta asti asuttuun vanhaankaupunkiin. Vanhakaupunki on muodostunut upean venetsialaisen sataman ympärille ja sen sokkeloiset kadut ovat erityisen kuvauksellisia. Venetsialainen satama on Hanian tärkein nähtävyys ja satamassa sijaitsee myös kaupungin kuuluisin maamerkki; Venetsialainen majakka.

Museo- ja kulttuuritarjonta Haniassa on erinomainen ja paikallisista museoista mainitsemisen arvoisia ovat arkeologinen museo, sota- ja merimuseot, Välimeren arkkitehtuurikeskus sekä hiljattain restauroitu ikivanha juutalainen Etz Hayyim synagoga.

Ostokset Haniassa saa suoritettua parhaiten vanhankaupungin alueella. Vaate- ja korukaupat löytyvät erityisesti Zampeliou –kadulta ja sen läheisyydestä. Parhaat matkamuistot ja tuliaiset käsittävät koruja ja paikallisia käsitöitä. Myös kreetalainen juustotarjonta yllättää laadukkuudellaan ja juustoja löytyykin monen matkaajan laukusta kotiin lähdettäessä.

Ruokailu Haniassa on miellyttävä kokemus. Perinteiset kreikkalaiset ruoat vievät kielen mennessään ja tuoreet ja terveelliset kala-annokset eivät kiristä vyötärölläkään. Paikallinen herkku on tuore hunaja, joka on erityisen herkullista juuri Haniassa. Kukkaron nyörejä voi joutua keskustan alueen ravintoloissa hiukan avaamaan,  mutta keskustan välittömässä läheisyydessä on lukuisia ravintoloita, joissa vatsansa saa täyteen kohtuuhintaan.


Kommentit

Hania — 3 kommenttia

  1. Hania on ihana matkakohde, josta käsin on helppo tutustua muuhunkin Kreetaan. Puuhaa riittää koko perheelle mukavasti ja rantakaistale kaupungin edustalla on kerrassaan upea. Vanhankaupungin venetsialaismiljöö on erikoinen ja alueen pikkupuodit täynnään kivoja tuotteita. Haniasta voit lukea hieman lisää sivulta:

    http://kreikkaan.net/matkakohteet/kreeta/hania

  2. Uskomatonta mutta totta, Hanialla satoi helmikuussa 2015 lunta. Olin silloin talvilomalla saarella, ja koska lomakohteenani olivat vain rannikkoseudut, en viisaana – lue tyhmänä – osannut ottaa talvitakkia mukaani. Onneksi paikallisesta kaupasta sellaisiakin löytyi, ja pakkohan se oli ostaa, kun meinasi luut jäätyä. Muuten kyllä todella hurmaava kokemus, ja kuulema erittäin harvinainen.

  3. Kaikkien Hanialla lomailevien kannattaa käydä seikkailemassa Samarian rotkossa. Se lukeutuu Euroopan suurimpiin rotkoihin ja noin16 kilometrin reitti tarjoaa niin uskomattomia maisemia, raitista ilmaa Kreetan vuorilla kuin reipasta liikuntaa. Siinä saavat tavernassa nautitut kalorit kunnon kyytiä, ja sitten voi taas hyvällä omallatunnolla herkutella lisää. Varoituksena sanottakoon, ettei vaativalle reitille kannata lähteä, jollet ole vaelluskunnossa… eli railakkaan illan jälkeisenä aamuna tai muuten rappiokuntoisena! Ja jalkaan sitten pitävät jalkineet, itse olen nähnyt rotkossa jopa rantasandaaleissa ”luistelevia”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>