Azorit

Yhdeksästä tuliperäisestä saaresta muotoutuva autonominen saariryhmä muodostaa Euroopan läntisimmän paikan, Azorit. Azorit sijaitsevat Atlantin valtamerellä Lissabonista parituhatta kilometriä länteen. Asukkaita näillä upeilla saarilla on 250 000 ja Azoreiden suurin kaupunki on Ponta Delgada, jota asuttaa noin 65 000 ihmistä. Hallinnollisesti Azorit kuuluvat Portugalille, mutta sillä on täydellinen itsehallinto.

Tämä kuudensadan kilometrin alueelle levittäytynyt saariryhmä on syntynyt vedenalaisten tulivuorten purkauksissa ja niiden tuliperäinen geologia onkin erityisen mielenkiintoinen. Azoreiden kuuluisimmista nähtävyyksistä onkin rauhoittuneiden tulivuorten kraattereihin muodostuneet järvet, kalderat. Maaperä on myös hyvin ravinteikas kasvualusta ja saaria peittävätkin rehevät viljelmät. Myös Portugalin korkein saari, Mount Pico, sijaitsee Azoreilla ja kohoaa 2315 metrin korkeuteen merenpinnasta. Mount Pico on huikea näky kohotessaan merestä Picon saarella.

Azorit tunnetaan massaturismilta säilyneenä luonnoltaan huikeana kohteena. Jokainen saarista tarjoaa oman erikoisuutensa. Suurin saari Sao Miguel on suosituin matkakohde. Sen vetonaulat ovat erityisesti kraatterijärvet ja niitä ympäröivät alueet kuumavesilähteineen. Tällä saarella auton vuokraaminen on suositeltavaa, sillä saari on laaja ja tarjoaa upeat maisemat minne ikinä matkailija meneekin. Toinen suuri saari Santa Maria on rantalomailua etsivän ehdoton valinta.

Viinin ystäville paras valinta on vuoristoinen Pico. Tällä saarella valmistuvat laadukkaat viinit ja Picon viinitarhat ovatkin päässeet Maailmanperintölistalle. Picon viereisellä saarella Faialilla valmistetaan herkulliset juustot ja siellä sijaitsee myös Azoreiden aktiivisin tulivuori. Azoreiden eristäytyneimmät saaret ovat Corvo ja Flores, jotka sijaitsevat Pohjois-Amerikan mannerlaatalla. Nämä kaksi saarta ovat paras valinta rauhaa rakastaville.

Jokaiselta saarelta pääsee luonnollisesti tutustumaan myös meren elämään veneretkien muodossa. Retkillä voi odottaa näkevänsä valaita ja nämä erityiset retket ovatkin Azorin parhaita vetonauloja. Mikäli aikaa riittää, toinen suositeltava vaihtoehto on kiertää saariryhmä laivamatkalla, jolloin tutuksi tulevat niin meri, vuoret kuin pienet satamatkin, jotka hurmaavat kävijän täydellisellä kauneudellaan.

Ravintolakulttuuri Azoreilla on eteläeurooppalaista , eli illallinen syödään myöhään illalla. Azoreiden erikoisuudet ovat tietysti kalaruoat ja muut meren antimet, meren äärellä kun ollaan. Saarten oman tuotannon liharuoat ovat myöskin laadukas valinta, sekä tietysti maailmankuulut juustot. Kaiken kruunaa paikalliset viinit, joita maistamatta ei voi Azoreilta lähteä! Erityisesti saarten suurimmissa kaupungeissa ravintoloiden valikoima on kattava.

Sää Azoreilla on meren läheisyyden ansiosta merellisen raikas ja usein tuulinen. Lämpöä kuitenkin riittää ympäri vuoden ja keskilämpötilat vaihtelevat talven 16 asteesta kesän 25 asteeseen.  Meriveden lämpötilat pysyttelevät hyvin samoissa lukemissa vuoden ajasta riippuen. Saarten sijainnista johtuen säätilat kuitenkin vaihtelevat nopeasti ja sadekuuroja voi olla päivittäin.

Kaiken kaikkiaan Azorit ovat näyttävä kohde, täydellinen sekoitus koskematonta luontoa ja aitoa alkuperäistä eurooppalaista maaseutua. Rannat, ravintolat ja kaupat ovat tietysti saatavilla, mutta saarten ehdoton valttikortti paljastuu koskemattomilla kävelyreiteillä vuorten rinteillä keskellä raikasta merituulta.

Katso myös artikkeli portugalin kielestä.


Kommentit

Azorit — 5 kommenttia

  1. Azorit vaikuttavat mielenkiintoiselta tuttavuudelta, ja koska suuntaan jokaisella matkallani mieluiten sellaiseen kohteeseen, jota muut turistit eivät vielä ole valloittaneet, se saattaa hyvinkin olla ensi vuonna listallani. Voiko kukaan Azoreilla itse jo lomaillut muuten kertoa, ovatko saaret esimerkiksi Välimeren saariin verrattuina kalliita vai selviääkö siellä suhteellisen vaatimattomallakin budjetilla? Itse olen tottunut vaatimattomaan eloon, ja yritön elää mahdollisimman pitkälti paikallisten tavoin jokaisessa kohteessa.

  2. Azoreilla olen ollut elämässäni yhden ainoan kerran, noin viisi vuotta sitten. Ihastuin niiden kauneuteen ja onneksi turistitkin ovat kirtaneert ne edelleen suhteellisen kaukaa, ja siten saarten perinteet ovat säilyneet. HIntatason puolesta voisin sanoa, että silloin ainakin kaikki oli Suomea edullisempaa, ei kuitenkaan yhtä ”hullunhalpaa” kuin joissakin edullisimmissa Välimeren kohteissa. Koska Azorit eivät ole niitä Euroopan talousjättiläisiä, eli paikallisten palkat ovat varmaan siellä Portugalin tasolla (lue suomalaisittain todella matalat), en usko hintatasonkaan siitä suuremmalti nousseen. Veikkaan siis, että Azoreilla pärjää suhteellisen vaatimattomalla budjetilla tänäänkin.

  3. Kyllä Azorit ovat edelleen säilyttäneet edullisen hintatasonsa, koska saariryhmä ei ole niitä ihan suosituimpia. Sanotaan, että hinnat ovat noin 25 % Suomea edullisemmat, ja etenkin ruoan ja vaatteiden kohdalla eroa on paljon enemmän. Ihan hyvä, etteivät turistit laumaile saarilla, jotta perinteet ja kaunis luonto saavat jatkaa eloaan kuten ennekin. Azoreilla voi edelleen viettää rauhallista lomaa ja nauttia paikallisesta elämäntavasta. Monet ovat alkaneet viettää siellä jopa koko talven, etenkin eläkeläisten keskuudessa Azorit ovat nostaneet osakkeitaan. Suomalaisia ei kuitenkaan kovin paljoa ole näkynyt, vaikka meidänkin mittapuumme mukaan saarilla on suhteellisen lämmintä myös talvikuukausina.

  4. Päädyin tälle sivustolle ihan toisten kohteiden vuoksi, mutta aloinpa mielenkiinnosta selaamaan myös uusia tuttavuuksia.

    Enpä ollut tällaisesta kohteesta aikaisemmin kuullut, mahtaako olla millainen paikka, kuinkahan helppo tänne olisi päästä Suomesta?

    Ilmeisesti ei ole vielä ihan samalla tavoin turistien kyllästämä, mikä onkin mukava asia. Ehdottomasti menee harkintalistalle.

  5. is-jutussa nyt selitämätön maan tärinä,enteilee mahdolista purkausta,onhan saaret seimisiä,ja siatsevat juuri siinä alella,jossa kaikki atlantin saaret,joissa täläisä havaitaan.uskomus on 500v-ja monet paikaliset pelkäävät,poistuvat saarilta,ja nyt on jo evakointiväkeä-majoitunut saarille,mahdolisten luononvoimien varalta.siitä mitä riskejä matkailijalle,on tietoisuuden lisäksi,voi jokainen punnita oman terveytensä,ja muiden kokemukseta.alueet ovat kaukaisia-aikavyöhykeet,lenot,jossa olaan todella vaikeissa paikoissa jossa turvalisuudesta ei ole kelään täysiä takeita.jutut ovat kuitenkin tervetuleita,ja matkoilta on saatu hyviä,kokemuksia,vaikka toisille portugalin sotalaiva on varsin tuttu,joka myös azorit,kerotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>