Lindoksen akropolis on muodoltaan melkein kolmikulmainen suuri kalliomuodostelma, joka on pohjoisosassa leveimmillään ja matalimmillaan, kun taas eteläosassa neljä tasannetta korkeampi. 116 metriä korkean akropoliksen huippua hallitsevat Johanniittojen ritarikunnan rakentamat muurit. Ritareiden linnoituksen portaat johtavat linnoituksen ensimmäiselle tasolle. Kaikkialla ympärilläsi näet patsaiden jalustoja, joissa on kirjoitusta. Patsaiden runsaus johtuu siitä, että hellenistisellä kaudella rikkailla vierailijoilla oli tapana lahjoittaa ja omistaa patsaita Athena-jumalattarelle. Ensimmäisellä tasanteella on kaksi kallioon hakattua huomattavaa muistomerkkiä, koroke ja laivan korkokuva.

Akropoliksen kolmannella tasanteella on suuri hellenistinen stoa, joka on pii-kirjaimen muotoinen. Tämän muodon kerrotaan tulleen valituksi siksi, että se muistuttaa avoimia käsivarsia, jotka toivottavat pyhiinvaeltajat tervetulleiksi luokseen. Itse stoa on 87 metriä pitkä ja sen etusivulla on 42 doorilaistyyppistä pylvästä. Häkellyttävän kauniin stoan luoteiskulmassa on bysanttilaisen Pyhän Johanneksen kirkon rauniot. Suuret portaat johtavat täältä Propylaiaan. Sitä kutsuttiin joskus myös ”taivaan portiksi” ja vierailijasta vaikuttaa todellakin siltä kuin nousisi suoraan taivaaseen ja sillä odottavia pilviä kohti.

Huipun neljännellä tasanteella on uudelleen pystytettynä Athena Lindian temppeli. Viehättävän temppelin pituus on 22 metriä ja leveys vain 8 metriä. Pienen kokonsa ansiosta se sopii hyvin ympäristöönsä ja akropoliksen muihin rakennuksiin. Sisäänpääsymaksu akropolikselle on 12 euroa, ja kohde on avoinna klo 8–19.40.

Lindoksen akropolis temppeleineen on yksi Rodoksen rakastetuimmista ja kuvatuimmista kohteista. Jokainen siellä käynyt on sanojensa mukaan häkeltynyt niin raunioiden kauneudesta merellisissä puitteissa – aivan kuin katselisit upeaa taulua – ja kukkulalta avautuvasta näkymästä Egeanmeren aalloille.


Kommentit

Lindoksen akropolis — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>