Sijainti

Nikosia on Kyproksen pääkaupunki ja samalla saaren suurin kaupunki. Se sijaitsee itäisellä rannikolla noin keskellä saarta. Nikosia on jaettu kahtia, sillä kaupungin eteläosa kuuluu Kyproksen tasavallalle ja pohjoisosa on osa Pohjois-Kyproksen turkkilaista tasavaltaa. Tämä tekee Nikosiasta ainoan jaetun pääkaupungin maailmassa. Kaupunki on täynnä historiaa ja kulttuuria, ja se tarjoaa vierailijoilleen mielenkiintoisen sekoituksen itämaisia ja länsimaisia vaikutteita.

Historia

Nikosia on yksi Kyproksen vanhimmista kaupungeista, ja sen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Kaupunki on ollut merkittävä kauppapaikka jo antiikin aikoina, ja se on kokenut useita valloituksia ja hallitsijoita vuosisatojen aikana. Nikosian vanhakaupunki on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, kuten Linnoitus, joka rakennettiin venetsialaisten toimesta 1500-luvulla. Kaupungissa on myös lukuisia museoita ja gallerioita, jotka kertovat Nikosian rikkaasta menneisyydestä.

Nähtävyydet

Nikosia tarjoaa vierailijoilleen monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Ledran katu, joka jakaa kaupungin kahtia ja toimii samalla kaupungin keskustana. Kadulla voi nähdä kauniita vanhoja rakennuksia sekä moderneja ostoskeskuksia ja kahviloita. Toisessa päässä Ledran katua sijaitsee Selimiye-moskeija, joka oli alun perin goottilainen kirkko mutta muutettiin moskeijaksi osmanien aikana. Kaupungissa on myös paljon viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi maistella perinteisiä kyproslaisia herkkuja.

Kulttuuri

Nikosia on kulttuurisesti monipuolinen kaupunki, jossa yhdistyvät itämaiset ja länsimaiset vaikutteet. Kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia kulttuuritapahtumia, kuten musiikkifestivaaleja, teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Nikosian yliopisto on merkittävä kulttuurikeskus kaupungissa, ja siellä järjestetään usein luentoja ja seminaareja eri aiheista. Kaupunki on myös tunnettu vilkkaasta yöelämästään, ja monet baarit ja klubit ovat auki aamuyöhön asti.

Ostokset

Nikosia tarjoaa mainiot ostosmahdollisuudet niin paikallisille kuin turisteillekin. Kaupungissa on lukuisia kauppoja ja markkinoita, joista voi löytää kaikenlaisia tuotteita aina perinteisistä käsitöistä ja koruista moderneihin vaatteisiin ja elektroniikkaan. Strovolos Street on yksi kaupungin suosituimmista ostoskaduista, jossa on lukuisia putiikkeja ja design-liikkeitä. Nikosiassa kannattaa ehdottomasti vierailla paikallisilla markkinoilla, kuten Omeriye-moskeijan vieressä järjestettävillä kuuluisilla keskiaikaisilla markkinoilla.

Ruoka

Kyproslainen ruoka on herkullista ja monipuolista, ja Nikosia tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia maistella paikallisia herkkuja. Kaupungissa on lukuisia perinteisiä tavernoita, joissa voi nauttia esimerkiksi meze-nimisestä tapas-tyyppisestä ateriasta, joka koostuu useista pienistä annoksista. Kati Allo on suosittu ruokapaikka, jossa tarjoillaan paikallisia erikoisuuksia kuten stifadoa ja halloumi-juustoa. Nikosia on myös täynnä kansainvälisiä ravintoloita, joista löytyy vaihtoehtoja kaikille makunystyröille.

Luonto

Vaikka Nikosia on kiireinen kaupunki, sieltä löytyy myös kauniita luontokohteita ja vihreitä puistoja rentoutumiseen. Kaupungissa on useita puistoja, kuten Acropolis-puisto ja Athalassa Forest Park, joissa voi tehdä kävelyretkiä ja nauttia luonnon rauhasta. Lähellä kaupunkia sijaitsee Troodos-vuoristo, josta löytyy upeita patikkareittejä ja mahdollisuuksia harrastaa erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja. Nikosia tarjoaa siis myös mahdollisuuden yhdistää kaupunkiloma luontoretkeilyyn.

Kuljetus

Nikosian julkinen liikenneverkosto on hyvin kattava, ja kaupungissa on helppo liikkua bussilla tai taksilla. Kaupungissa voi myös vuokrata polkupyörän tai auton, jos haluaa tutustua ympäristöön omatoimisesti. Nikosia on suhteellisen pieni kaupunki, joten monet nähtävyydet ovat helposti saavutettavissa kävellen. Kaupungissa on myös hyväkuntoisia kävelykatuja ja pyöräteitä, jotka tekevät liikkumisesta turvallista ja miellyttävää.

Majoitus

Nikosiassa on runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja eri budjeteille ja tarpeille. Kaupungissa on lukuisia hotelleja, hostelleja ja huoneistohotelleja, jotka tarjoavat majoitusta kaikentyyppisille matkailijoille. Monet hotellit sijaitsevat keskustan tuntumassa, joten ne ovat lähellä nähtävyyksiä ja palveluita. Mikäli haluaa majoittua perinteisemmin, voi valita esimerkiksi boutique-hotellin Nikosian vanhastakaupungista, jossa voi kokea aidon kyproslaisen tunnelman.

Vinkkejä matkailijalle

Nikosia on mielenkiintoinen ja monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa vierailijoilleen runsaasti nähtävää ja koettavaa. On suositeltavaa tutustua kaupungin historiaan ja kulttuuriin ennen matkaa, jotta osaa arvostaa sen ainutlaatuisuutta. Muista nauttia paikallisista herkuista ja kokea kaupungin vilkas yöelämä. Muista myös pitää mukana aurinkorasvaa ja juomavettä, sillä Nikosian ilmasto voi olla kesäisin hyvin kuuma. Matkailijan kannattaa myös varata aikaa rentoutumiseen ja luonnonläheisiin aktiviteetteihin kaupungin ulkopuolella.

Historia

Nikosia on Kyproksen pääkaupunki ja samalla Kyproksen suurin kaupunki. Sen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse: kaupunki perustettiin noin 4 000 vuotta sitten, ja se on ollut osa useita eri valtakuntia ja kulttuureja vuosisatojen aikana. Nikosiaa ovat hallinneet muun muassa roomalaiset, bysanttilaiset, ristiritarit, venetsialaiset ja turkkilaiset. Kaupunki onkin täynnä mielenkiintoista historiaa ja kulttuuriperintöä, joka näkyy niin arkkitehtuurissa kuin paikallisten tapojen ja perinteidenkin säilymisessä.

Kulttuuri

Nikosian kulttuurielämä on monipuolista ja vilkasta. Kaupungissa on lukuisia museoita, teattereita, taidegallerioita ja konserttisaleja, jotka tarjoavat runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia ja nähtävyyksiä. Nikosian vanhassakaupungissa voi tutustua perinteiseen käsityöhön ja käsityöläisten tuotoksiin, ja kaupungissa järjestetään myös erilaisia kädentaitoja ja paikallista kulttuuria esitteleviä tapahtumia ja markkinoita. Nikosian kulttuurielämä onkin ainutlaatuinen sekoitus vanhaa perinnettä ja modernia elämänmenoa, joka houkuttelee niin paikallisia asukkaita kuin turistejakin.

Nähtävyydet

Nikosia tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja kohteita vierailijoille. Kaupunkiin kuuluu lukuisia historiallisia ja arkeologisia kohteita, kuten Kakopetrian kylä ja Senia-kirkko, jotka kertovat Nikosian rikkaasta historiasta. Vanhassakaupungissa voi tutustua perinteiseen kyproslaiseen arkkitehtuuriin ja käydä ostoksilla paikallisilla toreilla ja markkinoilla. Myös paikallinen ruokakulttuuri on nähtävyys sinänsä, ja Nikosian ravintolat tarjoavat herkullisia kyproslaisia ruokia ja juomia. Kaupungin ympäristössä on myös upeaa luontoa, ja esimerkiksi Troodos-vuoristo tarjoaa mahdollisuuksia retkeilyyn ja ulkoiluun kauniissa ympäristössä. Nikosia onkin loistava matkakohde niin historiaa ja kulttuuria rakastaville kuin luonnosta ja ulkoilusta nauttivillekin.

Yöelämä

Nikosia, Kyproksen pääkaupunki, tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja yöelämään haluaville matkailijoille. Kaupungissa on lukuisia baareja, klubia ja ravintoloita, joissa voi viettää iltaa pitkälle yöhön asti. Vanhassakaupungissa sijaitsevat baarit ja kahvilat tarjoavat tunnelmallisen ympäristön rentoon illanviettoon, kun taas Lidran alueella voi löytää trendikkäämpiä baareja ja yökerhoja. Nikosiassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, konsertteja ja klubi-iltoja, jotka houkuttelevat niin paikallisia kuin turistejakin.

Liikenneyhteydet

Nikosian kaupunkiin on helppo saapua eri puolilta Kyprosta. Kaupunki sijaitsee saaren keskellä, ja sieltä on hyvät liikenneyhteydet niin maanteitse kuin julkisilla kulkuvälineilläkin. Nikosian bussiasema on vilkas liikenteen solmukohta, josta pääsee liikkumaan muihin kaupunkeihin ja kyliin ympäri saarta. Kaupungissa on myös käytössä takseja, jotka ovat kätevä tapa liikkua lyhyitä matkoja kaupungin sisällä. Lisäksi moniin hotelleihin ja majoituspaikkoihin kuuluu kuljetuspalvelu, joka helpottaa liikkumista kaupungissa.

Majoitusvaihtoehdot

Nikosiassa on lukuisia eri majoitusvaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisiin matkabudjetteihin ja mieltymyksiin. Kaupungista löytyy niin luksushotelleja, boutique-hotelleja, hostelleja kuin perheomisteisia hotellejakin. Vanhassakaupungissa sijaitsevat perinteiset boutique-hotellit tarjoavat ainutlaatuisen ja tunnelmallisen majoitusvaihtoehdon historiallisessa ympäristössä. Myös Lidran alueella on moderneja ja tyylikkäitä hotelleja, jotka tarjoavat hyvät palvelut ja mukavat huoneet. Lisäksi Nikosiassa on paljon vuokra-asuntoja ja bed & breakfast -paikkoja, jotka sopivat pidempään oleskeluun kaupungissa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Lonely Planet – Nikosia: Nikosian kaupunkiopas Lonely Planetin sivuilla tarjoaa tietoa Nikosiasta, sen nähtävyyksistä ja kulttuurista.

Wikipedia – Nikosia: Wikipedia-artikkeli Nikosian kaupungista tarjoaa kattavaa tietoa kaupungin historiasta, taloudesta ja nykypäivästä.

Visit Cyprus – Nikosia: Visit Cyprus -sivuston Nikosia-osiossa pääset tutustumaan kaupungin parhaisiin ravintoloihin, ostosmahdollisuuksiin ja nähtävyyksiin.