JAPANILAINEN RUOKAKULTTUURI

Japaninlainen keittiö on varsin tunnettu maailmalla. Monet matkaavatkin maahan jo pelkästään sen loistavan ruokatarjonnan vuoksi. Kalaa, nuudeleita, tofua, äyriäisiä ja riisiä – Japanista löytyy kaikkea! Ensimmäinen mielikuva japanilaisesta keittiöstä voi olla hyvin kalan tuoksuinen. Mielikuva tosin ei valehtele, sillä japanilaiset todella nauttivat kalaa miltei jokaisella ateriallaan.  Kalaruokien ystävälle Japani tarjoaakin loputtoman määrän mitä erikoisimpia vaihtoehtoja. Maassa vallitsevan buddhalaisuuden vuoksi tarjolla on runsaasti myös kasvisruokia. Vegaaniruokavaliota noudattavan on silti syytä olla varuillaan; muuten kasvisruoalta vaikuttava ateria voi todellisuudessa sisältää kuitenkin raaka-aineena jotakin eläinperäistä. Etenkin kala- ja lihaliemien käyttö on yleistä. Karkeasti sanottuna koko vegaanikäsite on maassa vielä hieman tuntematon ja täysin vegaanisen ruoan löytäminen voi olla aika ajoin haasteellista.

Ainekset

Perinteikäs japanilainen ateria on usein rakennettu riisin, nuudelin, keiton tai ozakun ympärille. Täytteenä voi olla lihaa, kalaa, tofua tai vihanneksia. Japani on tunnettu etenkin loistavasta soijakastikkeestaan, dashi-liemestä ja tahnamaisesta misostaan. Vähemmän tunnettuja, kuitenkin kokeilemisen arvoisia herkkuja ovat myös sukiyaki (pataruoka), fugu (pallokala), kobe-härkä sekä onigirit (riisipallot).

Ruokailuvälineet

Yksi japanilaisen syömäkulttuurin tyypillisimmistä ilmentymistä on puikoilla syöminen. Japanilaiseen ravintolaan suunnatessasi ruokasi tarjoillaankin mitä todennäköisimmin puikkojen kera. Puikoilla syöminen vaatii opettelua ja etenkin länsimaalaisille ensimmäinen kosketus puikkoihin voi olla ajoittain kiusallinenkin. Mikäli puikoilla syöminen tuottaa kuitenkin tolkuttomasti vaikeuksia, voit aina kohteliaasti kysyä keittiöstä haarukkaa. Useimmat ravintolat eivät pysty tarjoamaan ulkomaisille asiakkailleen haarukkaa, mutta poikkeuksia toki löytyy. Etenkin turistialueiden ravintoloissa on varauduttu paremmin länsimaista saapuviin vieraisiin. Kielimuuria madaltaaksesi on hyvä harjoitella muutamia tyypillisimpiä ruokasanoja paikallisella kielellä. Esimerkiksi haarukka on japaniksiフォーク / fōku.