Matkakohde: Kypros

Pääaihe: Kyproksen kaupungit

Alaaihe: Famagusta

Famagustan historia

Famagusta on yksi Kyproksen kaupungeista, jolla on rikas historia. Kaupunki perustettiin antiikin aikoina noin 3. vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Se oli aikoinaan tärkeä satamakaupunki ja kauppakeskus. Famagusta kukoisti erityisesti ristiretkien aikana, jolloin kaupunki oli osa Lusignanin kuningaskuntaa. Myöhemmin osaksi Venetsian valtakuntaa ja ottomaanien imperiumia. Famagusta on todellinen historian aarreaitta, jossa väestönsekoitus ja erilaiset kulttuurivaikutteet ovat jättäneet jälkensä kaupungin kaduille ja rakennuksiin.

Vanhakaupunki

Famagustan vanhakaupunki on kuin aikamatka menneisyyteen. Kapeat kujat, muurit ja linnoitukset luovat tunnelmallisen ympäristön, jossa historia tuntuu olevan läsnä joka kulmalla. Vanhankaupungin tunnetuin nähtävyys on Othellon torni, joka on peräisin venetsialaiselta ajalta. Torni nimettiin herra Othellon mukaan, joka oli Shakespearen Othellon tarinan inspiroima hahmo. Lisäksi vanhakaupunki tarjoaa lukuisia kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja, joissa voi tehdä ostoksia ja nauttia paikallisista herkuista.

Salainen kaupunki

Famagustan salainen kaupunki on kaupungin alue, joka on ollut suljettuna yleisöltä vuosikymmenten ajan. Kyseessä on Varosha-niminen alue, joka oli aikoinaan suosittu turistiranta, mutta suljettiin vuonna 1974 sotilaallisten konfliktien seurauksena. Alueella sijaitsevat hotellit ja ravintolat ovat jääneet tyhjilleen, ja rakennukset ovat rapistuneet vuosikymmenten saatossa. Vaikka alueelle ei voi virallisesti mennä, se houkuttelee silti uteliaita turisteja, jotka haluavat nähdä salaperäisen kaupungin omilla silmillään. Famagustan salainen kaupunki on siis hämmentävä yhdistelmä historiaa, yksityisyyttä ja salaperäisyyttä, joka herättää kiinnostuksen matkailijoissa.

Kyproksen kaupungit: Famagusta

St. Nicholasin katedraali

Famagustan St. Nicholasin katedraali on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Katedraali rakennettiin 1300-luvulla ja se on upea esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Katedraalin sisätiloissa näkee kauniita freskoja ja muinaisia veistoksia, jotka kertovat kaupungin rikkaasta historiasta. Katedraali on myös suosittu vierailukohde turistien keskuudessa, jotka ihastelevat sen kauneutta ja historiallisia yksityiskohtia.

Othellon linna

Othellon linna on toinen merkittävä nähtävyys Famagustassa. Linna rakennettiin 1300-luvulla ja siitä on tullut tunnettu kulttuurikohde. Linna on saanut nimensä Shakespearen näytelmästä Othello, joka sijoittuu osittain Famagustaan. Linna tarjoaa upean näköalan kaupunkiin ja sen ympäristöön. Linnassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, jotka houkuttelevat paikallisia asukkaita ja turisteja tutustumaan sen historiaan ja kulttuuriin.

Famagustan rannat

Famagusta tunnetaan myös kauniista rannoistaan, jotka houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa. Kaupungin rannoilla voi nauttia auringosta ja uida kristallinkirkkaissa vesissä. Rannat tarjoavat myös monia aktiviteetteja, kuten vesihiihtoa, snorklausta ja veneretkiä. Famagustan rannat ovat ihanteellinen paikka rentoutumiseen ja loman viettämiseen kauniissa ympäristössä. Paikalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat herkullista ruokaa ja virkistäviä juomia rantapäivän päätteeksi.

Paikalliset herkut

Famagustan kaupunki Kyproksella tarjoaa matkailijoilleen runsaasti mahdollisuuksia maistella paikallisia herkkuja. Yksi suosituimmista ruoista on meze-ateria, joka koostuu useista pienistä annoksista, kuten grillatusta lihasta, falafelista, salaateista ja hummuksesta. Meze-ateria tarjoillaan usein jaettavaksi, joten se on loistava vaihtoehto herkutteluhetkeen ystävien tai perheen kesken.

Toinen tunnettu ruokalaji Famagustassa on halloumi-juusto, joka valmistetaan paikallisista vuohen- ja lampaanmaidosta. Tämä suolainen ja murea juusto maistuu herkulliselta esimerkiksi grillattuna tai salaattien lisukkeena. Lisäksi kaupungissa on tarjolla runsaasti tuoretta kalaa ja äyriäisiä, joita voi maistella esimerkiksi paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Ostosmahdollisuudet

Famagusta on loistava paikka shoppailuun Kyproksella, ja kaupungista löytyy monia putiikkeja, markkinoita ja ostoskeskuksia, joista voi tehdä löytöjä matkalaukun täydeltä. Vanhakaupunki tarjoaa perinteisiä käsityötuotteita, koruja ja matkamuistoja, jotka ovat täydellisiä lahjoja niin itselle kuin kotiin vietäväksi.

Keskustan alueella on myös useita moderneja kauppakeskuksia, joissa voi tehdä ostoksia kansainvälisten brändien liikkeissä. Paikallisia erikoisuuksia ja tuotteita löytää parhaiten pienistä putiikeista ja markkinoilta, joissa voi hankkia esimerkiksi paikallisia mausteita, oliiviöljyä ja keramiikkaa.

Liikenneyhteydet

Famagustan kaupunki sijaitsee itäisessä Kyproksessa, ja se on helposti saavutettavissa niin julkisilla kulkuvälineillä kuin omalla autollakin. Kaupungissa on hyvä bussiverkosto, joka kulkee eri puolille kaupunkia ja sen ympäristöä. Bussimatkat ovat edullinen tapa liikkua kaupungissa, ja lippuja voi ostaa esimerkiksi linja-autoasemalta tai matkakioskeilta.

Lisäksi Famagustassa on mahdollista vuokrata polkupyöriä ja skoottereita, joiden avulla voi tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön omatoimisesti. Vuokraamalla auton matkailija voi helposti tutustua myös lähialueiden nähtävyyksiin ja rannoille, joita Famagustassa riittää. Kaupungissa on myös taksipalveluita tarjolla, ja taksilla liikkuminen on kätevä vaihtoehto erityisesti iltaisin.

Kaupungissa on myös mahdollista vuokrata polkupyöriä ja skoottereita, joiden avulla voi tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön omatoimisesti. Vuokraamalla auton matkailija voi helposti tutustua myös lähialueiden nähtävyyksiin ja rannoille, joita Famagustassa riittää. Kaupungissa on myös taksipalveluita tarjolla, ja taksilla liikkuminen on kätevä vaihtoehto erityisesti iltaisin.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Famagustan kaupunkiopas – Tutustu Famagustan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin tästä oppaasta.
Famagustan matkaopas – Lue Lonely Planetin vinkit Famagustan vierailuun.
Famagustan matkailusivusto – Katso matkailijoiden arvostelut ja suositukset Famagustasta TripAdvisor-sivustolla.