Jalkapallo Japanissa

Japanin 2018 jalkapallomaajoukkue.

 

Alkuajat

Jalkapallo on yksi suosituimmista urheilulajeista Japanissa. Britannialainen laivasto toi jalkapallon mukanaan Japaniin vuonna 1873. Ensimmäinen joukkue, Tokyo Shukyu-dan, perustettiin vuonna 1917. Jalkapallojoukkueita ja turnauksia alkoi muodostua yhä enemmän 1920-luvulla ja vuonna 1930 perustettiin Japanin jalkapallomaajoukkue, lempinimeltään Samurai Blue. Maanlaajuisia turnauksia järjestettiin ahkerasti, mutta ensimmäinen liiga, Japan Super League, perustettiin vasta vuonna 1965.

Jalkapallokulttuuri

Jalkapallokulttuuri kehittyi kuitenkin hyvin hitaasti, eikä pelaamisesta maksettu riittävää korvausta pelaajille. Moni tuon ajan japanilaispelaajista siirtyi ulkomaille pelaamaan. Jalkapallojoukkueet olivat yritysten omistamia toisin kuin Euroopassa, jossa joukkueet ovat edustaneet kaupunkia tai yhteisöä. Kunkin yrityksen työntekijä kannatti oman yrityksensä joukkuetta. Japanin suosituin laji pesäpallo vei myös pitkään lähes kokonaan katsojien ja median huomion. Pesäpallo on edelleen suosittu laji, mutta jalkapallo on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan ja siitä on tullut yksi japanilaisten tärkeimpiä urheilulajeja.

Kisamenestys

Vuonna 1993 amerikkalainen pelaaja ja valmentaja Tom Byer muutti Japaniin ja alkoi valmentamaan japanilaisia pelaajia. Samana vuonna perustettiin myös J-liiga. Uusi Japanin ykkösliiga oli paljon edeltäjäänsä kehittyneempi ja sen myötä päätettiin, että joukkueiden piti valita kotikaupunki yrityksen sijaan. Vuonna 1994 Japanilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä MM-kisoihin, mutta he jäivät pois yhden maalin takia, jonka Irak teki viimeisellä minuutilla. Tämä oli suuri shokki kannattajille. Kannattajien iloksi Japani pääsi Ranskan MM-kisoihin vuonna 1998 ja he vastaanottivat myös vuoden 2002 kisat. Sen jälkeen jalkapallokulttuuri teki täyskäännöksen Japanissa. Nykyisin J-liiga ja japanilainen jalkapallokulttuuri ovat varsin tasokkaita ja jalkapallosta on tullut osa japanilaisten jokapäiväistä elämää.

Lähdeluettelo:

“Japan National Football Team 2018.” FIFA.com, FIFA, img.fifa.com/mm/photo/tournament/competition/02/67/64/69/2676469_big-lnd.jpg.

“Football in Japan.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 19 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Japan.

Copa90football. “How Football Conquered Japan – The Real International Break.” YouTube, YouTube, 2 Oct. 2017, www.youtube.com/watch?v=1OFmyFf7wVw.