Tanskalta Yhdysvaltojen omistukseen siirtyi vuonna 1917 Pienten Antillien Neitsytsaariin kuuluvat 68 saarta. Yhdysvaltojen hallinnoiman alueen kokonaispinta-ala on 346 neliökilometriä ja sen hallinnollinen keskus Charlotte Amalia sijaitsee Saint Thomasin saarella. Saarten virallinen kieli on englanti, mutta siellä kuulee puhuttavan myös espanjaa ja kreolia. Valuuttana toimii Yhdysvaltojen dollari.

Saint Thomas on pinta-alaltaan 80,9 neliökilometriä. Charlotte Amaliassa on useita mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Uuden Maailman toiseksi vanhin synagoga, Beracha Veshalom Vegimulth Hasidim Synagogue. 1800-luvulla rakennettu synagoga on avoinna vierailijoille ma-to klo: 9-16 ja perjantaisin klo: 9 -15. Maksuttomia opastettuja kierroksia on tarjolla lokakuusta heinäkuuhun. Synagoga löytyy osoitteesta Raadets Gade.

Fort Christianin linnoitus osoitteessa Fort Strade on Saint Thomasin vanhin säilynyt rakennelma. Linnoitus on avoinna ma-pe klo: 8.30-16.30. Linnoituksen museossa voi tutustua saarten historiaan kivikaudelta lähtien.

Rothschild Francis Square, toiselta nimeltään Market Square toimi aikanaan Länsi-Intioiden vilkkaimpana orjakauppapaikkana.  Nykyisin torilla kaupataan mm. hedelmiä, kalaa ja vihanneksia. Torin läheisyydessä on elokuvateatteri, kauppoja ja ravintoloita. Torille pääsee pääkadulta.

99 steps portaat ovat rakennettu tiilistä, joita kauppalaivat kuljettivat painolasteina Vanhasta maailmasta. 103 askelmaa johtavat näköalapaikalle. Kiviportaat lähtevät Hotel 1829 vierestä.

Hotel 1829 sijaitsee osoitteessa 29-30 Kongens Gade.  Historiallinen hotelli oli alunperin varakkaan ranskalaisen kauppiaan koti. Ensimmäisessä kerroksessa on upeasti restauroitu vanhan ajan baari. Pihalla voi ihailla 12 000 meripihkalla koristeltua suihkulähdettä. Talon toisessa kerroksessa sijaitsee Rumporeum rommimuseo.  Maisteltavana on erilaisia rommeja, joita voi halutessaan ostaa mukaan. Hotelli  1829 on avoinna ainakin tiistaisin ja keskiviikkoisin klo:  9-15.  Hotellin lähellä sijaitseva Haagensen House vuodelta 1822 esittelee tanskalaisen pankkiirin upeaa antiikkista kotia. Talon alakerrassa on 19 luonnollisen kokoista pronssista  merirosvopatsasta . Patsaat ovat varustettu pienillä infoteksteillä.

Skyride hississä kaupunkia voi ihailla yli 200 metrin korkeudesta. Hissit kulkevat seitsemän minuutin välein ja yhteen hyttiin mahtuu 24 ihmistä. Perillä Paradise Pointissa voi mm. kuvauttaa itsensä trooppisten lintujen kanssa, nauttia jääkylmistä cocktaileista ja maisemista. Aikuisten ja yli 13-vuotiaiden hissilippu maksaa 21 dollaria ja alle 12-vuotiaiden 10,50 dollaria.  Alle 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Skyride on avoinna klo: 9 alkaen.  Osoite 9617 Estate Thomas.

Sukelluskouluja saarella riittää kirkkaiden turkoosien vesien ansiosta.  Snorklausta, veneretkiä, kajakkivuokrausta, hylkysukelluskohteita ja PADI-sukelluskursseja tarjoavat mm. Aqua Marine Dive Center, Coki Dive Center ja Red Hook Dive Center.

Saint Thomasin parhaat rannat ovat Magens Bay, Lindqvist Beach ja Coki Point Beach TripAdvisorin käyttäjien mukaan. Saarella on kymmeniä rantoja, joista varmasti löytyy itselle mieleinen.   Saarella voi liikkua vaikka vuokra-autolla.  Liikenne Saint Thomasilla, kuten muuallakin Neitsytsaarilla on vasemmanpuoleinen.  Liikkuminen onnistuu takseilla sekä VITRAN ja SAFARI busseilla. Virallisten taksien hinnat ovat säädeltyjä ja ovat kuskilta saatavilla. Vitran bussit ovat ilmastoituja ja halpoja, mutta aikatauluissaan hieman epäluotettavia. Bussia saattaa joutua odottamaan joskus tunninkin.  Kaupungin ulkopuoliset matkat ovat n. 2 dollarin luokkaa ja kaupungin sisäiset 1 usd. Safari bussit kulkevat kahdeksikon muotoista reittiä saarella, joten sen reitti on hieman monimutkaisempi hahmottaa. Safaribussi maksaa 1-2 dollaria pysäkistä riippuen.  Saint Thomasilla on kansainvälinen lentokenttä, Cyril E. King (CEKA, STT).

Saint John on pinta-alaltaan 50 neliökilometriä. Saari on 14 km pitkä ja 8 km leveä. Asutuskeskukset ovat Cruz Bay ja Coral Bay.  Cruz Bay on lauttaliikenteen pääsatama. Värikkäässä kaupungissa on ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja uimarantoja. Elaine Ione Sprauve kirjasto kertoo saaresta ja sen historiasta lehtileikkein ja kuvin.  Kirjasto on avoinna ma-pe klo: 9-13 ja 14-17. Kirjasto on osoitteessa Route 104.

Saaren korkein kohta, Bordeaux Mountain kohoaa 989 metriin. Trunk Bay on suosituin uimaranta ja snorklauskohde. Trunk Bayssa on vedenalainen merkitty sukellusreitti. Neitsytsaarien Coral Reef National Monument on 56 neliökilometrin laajuinen suojelualue. Maitse monumentille pääsee Hurricane Hole nimisestä paikasta.  Monumentti on osa Kansallispuistoa, joka kattaa 60 prosenttia St Johnin pinta-alasta. Kansallispuistossa on useita eri mittaisia ja vaativuustasoisia patikointireittejä, joiden varrella on mm. sokeriruokoplantaasien raunioita, vehreää kasvillisuutta ja kauniita maisemia. Reiteistä saa lisätietoja mm.  https://www.vinow.com/stjohn/attractions_stj/hiking-trails/ .

Saint Croix on saarista suurin, pinta-alaltaan n. 210 neliökilometriä.  Saari on 35 km pitkä ja 11 km leveä ja vuoden 2010 väestölaskennassa asukkaita oli reilu 50 000. Saaren lempinimi Twin City eli Kaksoskaupunki  johtuu saaren kahdesta kaupungista. Tällä saarella on tarpeeksi nähtävää ja koettavaa hieman pidemmäksi ajaksi. Upeaa luontoa, kansallispuistoja, historiaa ja kulttuuria auringonpaisteessa  lähes vuoden ympäri.

Christiansted sijaitsee saaren pohjoispuolella  ja on tunnettu historiallisista rakennuksistaan. Afrikkalaisten orjien rakentamat tanskalaistyyliset siirtomaa-ajan talot, jotka ovat säilyneet 1700-luvulta sekä Christiansvaern kirkkaankeltainen linnoitus ovat osa vuonna 1952 perustettua kansallishistoriallista kohdetta.  Kohde on avoinna joka päivä klo: 8.30 – 16.30.  Saint Croixin kansainvälinen Henry E. Rohlsen lentokenttä  (HERA, STX) sijaitsee Christianstedissa.

Christiansvaernin linnoituksessa sijaitsee Salt River Bayn kansallispuiston vierailijakeskus. Kansallispuisto on historian ja luonnon elävä museo . Kansallispuiston alueella on mahdollista patikoida, meloa, veneretkeillä sekä sääolosuhteista riippuen ihastella luonnon mystistä ja harvinaista bioluminenssi-ilmiötä.  Salt River Bay National Park on avoinna päivittäin klo: 9 – 16. Altona Lagoon on toinen St Croixin bioluminenssikohteista.  Mikäli mielit ihastelemaan bioluminenssia, jätä deodorantit, parfyymit, aurinkorasvat ja muut kemikaalit majoituspaikkaasi, jotta luontokohde säilyisi vielä pitkään.

Frederiksted on risteilyalusten satamakaupunki ja sijaitsee saaren länsiosassa.  Kaupungin jälkeen saaren länsikärjessä sijaitsevassa Sandy Point National Wildlife Refugessa voi nähdä kilpikonnia ja erilaisia lintulajeja. Lisätietoja https://www.fws.gov/refuge/Sandy_Point/.

Saaren korkein kohta, Mount Eagle kohoaa 355 metrin korkeuteen. Vuorelle pääsee patikoimaan saaren pohjoispuolella olevalta Cane Bayltä tai Scenic Route maisemareitiltä numero 78.

Buck Island Reef kansallinen monumentti sijaitsee 2,4 km päässä St Croixista. Merellinen kansallispuisto houkuttelee vuosittain yli 50 000 kävijää.  Sukeltajille ja snorklaajille on vedenalainen opastettu reitti. Alueella on pelikaaneja, kilpikonnia, yli 250 kalalajia sekä valkohiekkaiset rannat, jotka ovat äänestetty maailman kauneimmiksi National Geographicin äänestyksessä.  Buck Island retkiä järjestävät useat eri firmat ja niitä kannattaakin selata netistä. Suurten risteilyalusten pysähdyspäivinä retket ovat useasti jo etukäteen loppuunmyytyjä.

St Croixissa löytyy majoitusta moneen eri budjettiin hulppeista all inclusive-resorteista huoneistoihin ja huviloihin. Airbnb:n kautta voi tehdä löytöjä, kun on vain ajoissa liikkeellä.

 


Kommentit

Yhdysvaltojen Neitsytsaaret — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>