LIIKKUMINEN JAPANISSA

Julkinen liikenne on Japanissa erityisen edistyksellistä. Vaihtoehtoja löytyy niin metroista ja junista, busseihin ja lentokoneiseen. Metro- ja junaverkosto on yksi maailman kattavimpia, eikä bussimatkustuskaan pääse aiheuttamaan turistin päähän harmaita hiuksia. Lähes poikkeuksetta voidaankin todeta; Japanissa matka taittuu helposti mistä vain mihin vain. Japanilaiset ovat panostaneet erityisesti turistikohteiden saavutettavuuteen.

Metro

Suurkaupungeissa metroverkosto toimii moitteetta. Kertamatkat liikkuvat noin 200 jenin paikkeilla, joka vastaa alle 2 euroa. Turistin kannattaa kuitenkin varautua metromatkustukseen aina ajan kanssa, sillä siirtymät ovat usein pitkiä. Myös vilkkaimpiin ruuhka-aikoihin tarpeetonta matkustamista kannattaa välttää. Niin kuin arvata saattaa, metrot ovat tuolloin tupaten täynnä. Miljoonakaupungin vilskeeseen tottumaton turisti voikin helposti kokea itsensä avuttomaksi japanilaisten ohjeiden ympäröimänä. Suurimmat metromatkustusta haittaavat tekijät syntyvätkin juuri kielimuureista ja ruuhkista.

Juna

Japanissa junat ovat samaa tasoa kuin Euroopassakin. Budjetillisesti junamatkailijan kannattaa punnita vaihtoehtojaan tarkoin. Monet maahan matkaavasti suosivat Japan Railwaysin junapassia, joka kattaa kaikki JR:n operoimat reitit. Huom! Passi ei siis kata koko Japanin junaverkostoa. Junapassi on hinnaltaan varsin korkea, n. 57 000 jenin luokkaa (500€). Ylittääkseen passin hinnan, junamatkoja on kerryttävä melkoisesti reissun aikana. Usein yksittäiset junaliput voivatkin tulla passia huomattavasti halvemmiksi. Muista, että passi tulee aina hankkia Japanin ulkopuolelta!

 

Bussi

Bussimatkustus on Japanissa useimmiten miellyttävää, joskin se vie huomattavasti junia enemmän aikaa. Bussilippujen hinnat ovat alhaisia ja useimmiten myös kiinteitä. Vuoroja kulkee ympäri maata jatkuvasti eikä etukäteen varatuille lipuille välttämättä ole tarvetta. Useimmiten bussiasemalle ilmestyessäsi huomaatkin pian jo olevasi itse kulkuneuvon kyydissä! Suurin osa busseista suosii kolikoita, joten varaudu maksamaan matkasi seteleiden sijaan niillä.