Puutarhan historia

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha, joka tunnetaan myös nimellä Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden, sijaitsee Mauritius saarella, lähellä pääkaupunkia Port Louisia. Puutarha on yksi maailman vanhimmista ja laajimmista trooppisten kasvien puutarhoista. Se perustettiin vuonna 1735 ja sen tarkoituksena oli tutkia ja esitellä saaren ainutlaatuista kasvistoa.

Puutarhan perusti Pierre Poivre, joka oli ranskalainen kauppias ja kasvitieteilijä. Hän toi puutarhaan kasveja eri puolilta maailmaa, kuten Kiinasta, Madagaskarilta ja Länsi-Intiasta. Puutarhassa kasvatettiin aluksi lähinnä mausteita, kuten vaniljaa, neilikkaa ja pippuria, mutta se laajeni nopeasti monimuotoisemmaksi kasvikokoelmaksi.

Puutarha on kokenut useita muutoksia ja laajennuksia vuosien varrella. Sen alkuperäiset alueet on suunniteltu ranskalaisen muotopuutarhan tyyliin, ja siellä on edelleenkin nähtävissä jalokivipolkuja ja symmetrisiä pensasaitoja. Myöhemmin puutarhaan on lisätty muita osia, kuten vesiputouksia, lampia ja trooppisia kasvihuoneita.

Kasvien monimuotoisuus

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on saaren tärkein kasvien säilyttämispaikka ja se sisältää yli 650 erilaista kasvilajia. Puutarhan koko on yli 60 hehtaaria, joten kävijöillä on paljon nähtävää ja tutkittavaa.

Yksi puutarhan suosituimmista nähtävyyksistä on vesiputousalue, jossa on useita kauniita vesiputouksia ja polkuja. Toinen merkittävä osa on päärakennuksen lähellä sijaitseva palmupuistema, jossa on yli sata erilaista palmulajia. Puutarhassa on myös monia muita alueita, kuten inkivääri- ja banaanilehtoja, jossa voi nähdä erilaisia tropiikin kasveja.

Puutarhassa kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten jättilehtiä, vaahterapuita ja vaniljaa. Useat kasvit ovat peräisin eri puolilta maailmaa ja ne edustavat eri kasvialueita, kuten trooppisia sademetsiä, aavikoita ja vuoristoalueita.

Kuuluisat nähtävyydet

Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa on useita kuuluisia nähtävyyksiä, jotka houkuttelevat kävijöitä ympäri maailmaa. Yksi niistä on vesililjojen lampi, jossa kasvaa jättiläismäisiä vesililjoja. Lampi lienee yksi puutarhan ikonisimmista kohteista, ja se tarjoaa upean näkymän kasvien kauneuteen.

Toinen nähtävyys on tortoise-alue, jossa voi nähdä Mauritiuksen jätdekilpikonnia, jotka ovat saaren alkuperäisiä eläimiä. Täällä kävijät voivat oppia näiden upeiden kilpikonnien elintavoista ja suojelusta.

Puutarhan muita kuuluisuuksia ovat ruusutarha ja liekkipuu, joka on puutarhan vanhin puu. Ruusutarhassa voi ihailla erilaisia ruusulajikkeita ja nauttia upeasta tuoksusta, kun taas liekkipuu on useiden satojen vuosien ikäinen ja sen juuret ovat kasvaneet yli 10 metriä maanpinnan yläpuolelle.

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha tarjoaa unohtumattoman kokemuksen kävijöilleen. Sen kauneus, historiallinen merkitys ja kasvien monimuotoisuus tekevät siitä yhden Mauritiuksen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Puutarha on paikka, joka herättää uteliaisuutta ja ihastusta luontoon sekä tarjoaa rauhaa ja kauneutta kaikille vierailijoille.

Pieniä lampia ja vesiputouksia

Mauritiuksen Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on yksi maan suosituimmista nähtävyyksistä. Puutarha sijaitsee Pamplemoussesin kylässä, noin 10 kilometrin päässä pääkaupunki Port Louisista. Puutarha on perustettu vuonna 1770 ja se on yksi vanhimmista trooppisista puutarhoista maailmassa.

Kasvitieteellisessä puutarhassa on yli 650 erilaista kasvilajia, joista monet ovat harvinaisia ja eksoottisia. Puutarhasta löytyy myös pieniä lampia ja vesiputouksia, jotka luovat kauniin ja rauhallisen ilmapiirin. Kävijät voivat kävellä puutarhan polkuja pitkin ja ihailla erilaisia kasveja ja kukkia.

Puutarhan suurin vetonaula on vesililjapaviljonki, jossa kasvaa valtavia vesililjoja. Paviljongin keskellä on pieni lampi, jossa vesililjat kelluvat. Lampi on täynnä kauniita ja värikkäitä vesikasveja, ja paviljonki tarjoaa upean näkymän ympäröivään puutarhaan.

Puutarhasta löytyy myös useita vesiputouksia, jotka luovat viileän ja raikkaan tunnelman. Yksi näistä vesiputouksista on nimeltään ”Chamarel”, ja se on yksi puutarhan suosituimmista nähtävyyksistä. Vesiputouksen vesi virtaa korkealta kalliolta ja muodostaa kauniin ja luonnonkauniin maiseman.

Eksoottiset eläimet puutarhassa

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha ei tarjoa pelkästään upeita kasveja ja kukkia, vaan siellä voi myös bongata joitakin eksoottisia eläimiä. Puutarhasta löytyy esimerkiksi kilpikonnia, apinoita, lintuja ja perhosia.

Puutarhan kilpikonnat ovat suosittuja kävijöiden keskuudessa. Ne asuvat pienissä lampissa ja kävelevät välillä puutarhan alueella. Kilpikonnia voi seurata niiden arkipäiväisissä touhuissa ja ihailla niiden hitaasta mutta suloisesta liikkeestä.

Apinat ovat myös yleinen näky puutarhassa. Puussa hyppelevät apinat viihdyttävät kävijöitä ja luovat hauskan tunnelman. Ne ovat uteliaita ja leikkisiä ja saattavat tulla lähelle katsojia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että apinoita ei saa ruokkia tai koskea, sillä ne ovat luonnonvaraisia eläimiä.

Puutarhan alueella voi myös bongata erilaisia lintuja. Tropicbirds, mauritian fruit doves ja grey white-eyes ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, mitä puutarhassa voi nähdä. Lintujen kirjo on laaja, ja niiden kauniit värit ja laulut ovat ilo silmälle ja korvalle.

Perhoset ovat myös suosittuja kohteita puutarhassa. Puutarhassa on pieni perhoskasvatusalue, jossa perhoset kasvavat toukasta aikuiseksi perhoksi. Kävijät voivat ihailla tämän prosessin eri vaiheita ja nähdä kauniita perhosia läheltä.

Puutarhan kävijätilastot

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on suosittu paikka sekä paikallisten asukkaiden että turistien keskuudessa. Vuosittain puutarhaan saapuu tuhansia kävijöitä, jotka tulevat ihailemaan sen kauneutta ja nauttimaan rauhallisesta ilmapiiristä.

Suuri osa kävijöistä on turisteja, jotka vierailevat Mauritiuksella lomailemassa. Puutarha tarjoaa heille mahdollisuuden tutustua paikalliseen luontoon ja trooppiseen kasvillisuuteen. Paikalliset asukkaat myös arvostavat puutarhan kauneutta ja viettävät siellä aikaa rentoutuen ja nauttien luonnon rauhasta.

Puutarhan avoinnaoloaika on päivittäin klo 8.30–16.30. Kävijät voivat tutustua puutarhaan omatoimisesti tai osallistua opastettuun kierrokseen, jossa opas kertoo mielenkiintoisia faktoja puutarhasta ja sen kasveista.

Nykyään puutarha on yksi Mauritiuksen suurimmista matkailukohteista ja siitä on tullut tärkeä osa maan kulttuuriperintöä. Paikka tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden tutustua Mauritiuksen ainutlaatuiseen luontoon ja nauttia sen kauneudesta. Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Mauritiuksella.

Puutarhan suosituimmat kasvit

Mauritiuksen Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on maan suosituimpia nähtävyyksiä. Puutarhassa voi ihailla valtavaa määrää upeita kasveja ja kukkia, joista osa on erittäin harvinaisia ja jopa uhanalaisia lajeja. Puutarha on perustettu jo vuonna 1770, ja se kattaa lähes 37 hehtaaria. Täällä vierailija pääsee tutustumaan niin paikalliseen kuin eksoottiseenkin kasvistoon.

Yksi puutarhan suosituimmista kasveista on ehdottomasti vesililjat. Näitä rehevän vihreitä ja kauniita kukkia voi bongailla puutarhan eri altaista ympäri vuoden. Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha onkin tunnettu erityisesti valtavasta vesililja-altaastaan, jossa kasvaa eri lajeja ja värisävyjä. Se on näky, joka jää vierailijoiden mieleen pitkäksi aikaa.

Toinen suosikkikohde puutarhassa on jättimäinen Victoriavesililja, joka on yksi maailman suurimmista vedessä kasvavista kasveista. Tämä valtava lilja voi kasvaa jopa 2 metrin läpimittaiseksi ja kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia kukoistuksessa. Victoriavesililja on todellinen upean ja eksoottisen näköinen kukka.

Puutarhasta löytyy myös valtava valikoima erilaisia palmutyyppisiä kasveja. Mauritiuksen ilmasto sopii erinomaisesti palmujen kasvattamiseen, ja puutarhassa onkin useita erilaisia palmupuita eri puolilta maailmaa. Palmujen joukosta löytyy taljojaan varjossa viihtyviä palmuja, sekä auringonpaisteessa kukoistavia palmuja.

Puutarhan retkeilyreitit

Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa on useita eri reittivaihtoehtoja, joita pitkin vierailija pääsee tutustumaan puutarhan monipuoliseen kasvillisuuteen. Puutarhan reitit on merkitty, ja niitä on helppo seurata.

Yksi suosituimmista reiteistä vie vierailijan Anse Quitorin alueelle, jossa voi ihailla eksoottisia kasveja ja kukkia. Tällä reitillä pääsee myös tutustumaan upeisiin vesiputouksiin ja lampiin, joissa kasvaa erilaisia vesikasveja.

Toinen suosittu reitti kulkee puutarhan pohjoisreunaa pitkin. Tällä reitillä vierailija pääsee tutustumaan puutarhan ainutlaatuiseen kasvihuoneeseen, jossa kasvaa lukuisia eksoottisia kasveja ja kukkia. Kasvihuoneesta löytyy myös pieni kahvila, jossa voi nauttia virvokkeita ja ihailla upeaa näkymää puutarhaan.

Erityistä antia tarjoaa myös reitti puutarhan eteläosaan. Tänne on keskittynyt useita harvinaisia kasveja ja kukkia, joita ei välttämättä puutarhan muilla alueilla näe. Eteläosasta löytyy myös erilaisia puita ja pensaita, jotka tarjoavat miellyttävän varjon keskellä päivää.

Lisätietoa puutarhasta

Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja retkiä. Puutarhan opastettujen kierrosten avulla vierailija voi oppia lisää Mauritiuksen luonnosta ja kasveista. Opastetut kierrokset ovat erinomainen tapa tutustua syvällisemmin puutarhan kasvimaailmaan ja saada tietoa siitä, miten kasveja hoidetaan ja kasvatetaan.

Puutarhasta löytyy myös pieni ravintola, jossa voi nauttia paikallisia herkkuja ja virvokkeita. Ravintolan terassi tarjoaa upean näköalan puutarhaan, joten ruokailun ohella voi ihailla samalla kauniita maisemia.

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Mauritiuksella. Puutarhan monipuolinen kasvisto ja kauniit maisemat tekevät vierailusta unohtumattoman kokemuksen. Puutarha sopii kaikenikäisille vierailijoille ja tarjoaa mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja elämyksiä kaikille kasveista ja kukista kiinnostuneille.