Sardinia
Italialle kuuluva, vaikkakin autonomiasta nauttiva, Sardinia lepää Korsikan alapuolella. Välimeren toiseksi suurin saari on useimmille suomalaisille jokseenkin tuntematon, vaikka sillä onkin paljon tarjottavaa. Kaipaatpa sitten vihreitä vuoria, kauniita hiekka- tai kalliorantoja ja turkoosiin vivahtavaa merta tai historian värittämää kaupunkiympäristöä, on Sardinia juuri sinulle omiaan. Se on myös useita muita saarikohteita rauhallisempi, etenkin loppukevään ja syksyn aikana. Saaren valtteja ovat lisäksi sen loistavat patikointi- ja vesiurheilumahdollisuudet.
Reilun 23 000 km² kokoisella saarella asustaa 1,7 miljoonaa ikionnellista sardinialaista, joiden etninen alkuperä ja kielet ovat herttainen sekoitus ja kertovat Sardinian sijainnista niin Italian, Espanjan kuin muidenkin maiden välillä. Sardinia onkin yksi Euroopan ensiksi asutetuista alueista, jolla ovat seikkailleet jopa foinikialaiset, kreikkalaiset, saksalaisperäiset vandaalit ja tunisialaiset merirosvot. Saaren korkein huippu on 1,8 kilometrin korkeudessa merta katseleva Punta La Marmora, ja sen kamaralta löytyy vain yksi järvi, Lago di Baratz. Kauniita laguuneja ja lampia sen sijaan on tarjolla yllin kyllin.
Välimerellinen sijainti tarkoittaa myös välimerellistä ilmastoa, eli kesäisin Sardiniassa on aurinkoista ja lämmintä, talvella sateista mutta suomalaisittain silti leutoa. Kesän ukkoskuurot ovat kuitenkin toisinaan vaarallisia ryöppyjä, jotka saavat paikallisia tulvia aikaan. Talvella vuorten huipuilla sataa lunta, ja saarella toimii peräti neljä hiihtokeskusta.
Pääkaupunki Cagliari tarjoaa niin historiaa kuin modernia elämää. Vanhankaupungin kapeilla mukulakivikujilla ja linnoituksella kohtaat esimerkiksi vanhan katedraalin ja arkeologisen museon. Cagliarin nähtävyyksiin lukeutuu myös roomalainen amfiteatteri.
Algheron pieni kaupunki löytyy Sardinian luoteisosasta, ja henkii tänäänkin espanjalaisten ja etenkin katalaanien tunnelmaa ja perinnettä. Sen vanhakaupunki johdattaa sinut suoraan keskiajalle, tarjoten paikallisia erikoisuuksia niin ostoksien kuin ruokailunkin suhteen.
Sardinialle tunnusomaisiin nuraghi-kivilinnoituksiin voit tutustua useassa kohteessa, mutta eritoten Su Nuraxi di Barumini kuuluu jokaisen historiaa arvostavan listalle. Unescon maailmanperintökohteessa sinua odottavat noin 1500 eaa rakennettu jylhä linnoitus ja sitä ympäröivä raunioalue.
Nettunon vaikuttavat tippukiviluolat odottavat Capo Caccian niemen liepeillä. Laskeuduttuasi yli 600 askelmaa pääset Neptunuksen luolalle ja sieltä sen valaistuun, ihmeelliseen maailmaan. Jos portaat pelottavat, pääset ”luonnon katedraalille” myös veneellä Algherosta.
Sardinian luonnossa vaelteleva voi kohdata retkellään jonkin saarella asuvista ja muualla harvinaisista (tai asumattomista) eläin- tai kasvilajeista, kuten Sardinian villikissan tai Sardinian salamanterin.
Sardinian matkan kohokohtiin lukeutuu myös sen herkullinen menu, jolta voit valita vaikkapa perunalla täytettyjä ravioleja culurgioneseja, tai mirto-kasvilla maustettua porchedou-porsasta. Niiden seuraksi suositellaan joko paikallisia viinejä tai saaren erikoisuutta, viinipohjaista Mirtoa.
Ja jos et uskalla lähteä Sisiliaan mafian pelon vuoksi, tarjoaa Sisilia tänään tutkitusti Italian turvallisimman matkakohteen! Vain Cagliarin slummialueita tulee välttää.
Vaikken Sisilian mafiaa pelkääkään, olisi tosiaan mukavaa lomailla jossain hieman tuntemattomammassa kohteessa. Sardinia kuulostaa mielenkiintoiselta talvikohteelta, mutta mistä sen nimi on peräisin? Tarkoittaako Sardinia jotain?
Sardinian nimellä on pitkät perinteet, sillä jo ennen roomalaisten aikakautta oli käytössä sana sard, jonka roomalaiset sitten väänsivät muotoon sardus. Eräiden lähteiden mukaan nimellä lienee ollut jonkinlainen uskonnollinen tarkoitus, koska sama sana esiintyy esimerkiksi muinaisten sardinialaisten jumalan Sardus Paterin nimessä. Samaista saarta on kuitenkin kutsuttu muillakin nimillä kuin Sardinia: Ichnusaksi kreikkalaisten käyttämästä nimestä, Sandàlioniksi samoin kreikkalaisten mukaan (kreikan sanasta sandaali!) jne.Tässäkin tapauksessa rakkaalla lapsella on siis monta nimeä!