Mystinen Bali

Eksotiikastaan ja hämmästyttävän ystävällisistä ihmisistään tunnettu Bali on yksi Indonesian saariston noin 17 000 saaresta. Noin kolmen miljoonan asukkaan Bali on tunnettu myös ‘jumalten saarena’, ja se onkin ollut viime aikoina erityisen suosittu kohde varsinkin reppureissaajien keskuudessa. Bali soveltuu kuitenkin kaikenlaisille lomailijoille, ja siellä olostaan voivat yhtä lailla nauttia lapsiperheet, ystäväporukat ja pariskunnat. Vaikka aito balilaisuus on joutunut pitkälti väistymään vilkkaan matkailun tieltä, löytyy saarelta silti vielä paikoin hyvin mystistäkin alkuperäiskulttuuria, joka tekee lomasta varmasti ainutlaatuisen.

Toisin kuin muualla Indonesiassa, suurin osa balilaisista on hinduja. Balin hindulaisuus on kuitenkin hyvin erilaista verrattuna hindulaisuuteen muualla maailmassa, ja paikallisten uskonto näkyykin hyvin voimakkaasti saarella päivittäisessä elämässä ja kulttuurissa, mikä on varmasti ollut osana Balin valtavaan suosioon. Balille ei ainakaan tällä hetkellä valitettavasti ole suoria lentoja Suomesta, joten kohteeseen matkustaessa vaaditaan hieman kärsivällisyyttä ja vaivannäköä. Lisäksi saaren sadekausi ajoittuu ikävästi juuri Suomen kylmimmille kuukausille, jolloin etelänlomalle olisi varmasti eniten tarvetta.

Bali on loistava kohde ennen kaikkea rantalomaa varten. Balin rantaelämä on keskittynyt enimmäkseen Kutan Beachille, jonka lämmin hiekka ja kirkkaan sininen vesi tarjoavat loistavat puitteet surffaamiselle. Balilla surffatessa kannattaa kuitenkin varoa ajoittain erittäin voimakkaita merivirtoja. Balin yöelämä on myös keskittynyt Kutan Beachin alueelle, ja rennon rantalomailun ohessa matkailija voi nauttia sen lukuisien baarien ja ravintoloiden tarjonnasta sekä ottaa ilon irti alueen edullisesta majoituksesta ja halvoista ostosmahdollisuuksista. Kutan Beachin suosiolla on kuitenkin luonnollisesti ollut myös varjopuolensa, ja ennen paratiisia muistuttavasta rantakohteesta on vähitellen kehittynyt betoniviidakko, jossa monet tienaavat elantonsa lähinnä hyväuskoisia ja varakkaita turisteja huijaamalla. Kutan Beach tarjoaa kuitenkin vielä jokaiselle jotakin, ja saaren matkailun huippukausia välttämällä Kutanissa ja saaren muissa eteläisimmissä kohteissa saattaa toisinaan olla yllättävänkin rauhallista.

Takuuvarmasti hiljaisempaa ja rentouttavampaa lomaa kaipaavan kannattaa kuitenkin suunnistaa Balin itärannikolla sijaitsevaan Amediin, jossa voi rauhassa seurata sivusta myös aitoa balilaista elämää. Amed soveltuu tarvittaessa myös aktiivisemmalle matkailijalle, sillä siellä voi kokeilla muun muassa koskenlaskua tai osallistua sukellusretkille, joilla pääsee tutkimaan vedenalaisia hylkyjä. Luotettavan palvelun löytäminen ei Amedissa myöskään ole ongelma, sillä siellä on kaksi suomalaisten omistaa hotellia: bungaloweista koostuva Santai sekä luksushotelli The Griya. Amediin lähtijän kannattaa kuitenkin varautua vuokraamaan paikan päällä mopo tai auto, sillä kiinnostavien kohteiden välille voi kertyä paljon matkaa.

Toinen loistava vaihtoehto rauhallisemmalle lomailijalle on Ubud, joka tarjoaa elämyksiä alkuperäisestä balilaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Ubudissa matkailija pääsee nauttimaan erilaisista tanssi- ja musiikkiesityksistä, ostamaan paikallisia käsitöitä sekä ihailemaan kaupungin monia temppeleitä, museoita ja palatseja. Autolla liikkuvan kannattaa myös lähteä reippaasti tutkimaan Ubudia ympäröiviä pikkukyliä, sillä ne antavat varmasti jo muutenkin kulttuuripitoiseen lomaan pienen lisäsäväyksen. Ubud ei alueena kuitenkaan välttämättä sovi kuumaa säätä kaipaavalle, sillä kaupunki sijaitsee vuoristossa, ja ilmasto on siksi huomattavasti viileämpää.

Autoa ei tarvitse kuitenkaan vuokrata kaikkialla Balilla, ja julkista liikennettä suosiva pääsee helposti saaren paikallisbussien tai bemojen eli minibussien kyytiin, jotka kulkevat kohteesta toisen varsin jouhevasti. Myös taksilla liikkuminen on varsin hyvä vaihtoehto, kunhan noudattaa samoja turvallisuussääntöjä kuin missä tahansa muussakin matkakohteessa. Balia ympäröiville saarille voi pientä päiväretkeä kaivatessaan matkustaa kätevästi lautoilla. Lisäksi auton ja muiden kulkuvälineiden vuokraamisessa on myös huonot puolensa, ja niillä liikkumista kannattaakin harkita tarkkaan. Vuokrattavien ajoneuvojen kunnosta ei ole takuuta, ja navigointi Balin liikenteessä saattaa olla tottumattomalle kuskille hyvin hankala kokemus.


Kommentit

Bali — 5 kommenttia

  1. Itse en ole Balia vielä osannutkaan kirjata mahdollisten rantalomakohteiden listalleni, olen kait pelännyt sen turvallisuutta. Muistoissa seilaavat vielä sen terroristi-iskun kuvat. Luettuani yllä olevan artikkelin aloin kuitenkin muuttaa käsitystäni, saari vaikuttaa todella mukavalta ja olisi varmaan mielenkiintoista vaihtelua esimerkiksi Thaimaalle, jossa olenkin jo lomaillut. Thaimaa vaan on jo kehittynyt liikaa turismin ehdoilla, ja sen oma kulttuuri alkaa jäädä jalkoihin. Hintatasokin on Balissa varmaan aivan toista luokkaa, Baliin siis!

  2. No voi, mielestäni Bali on loistava lomakohde, jossa turisti saa olla onneksi rauhassa. Sitä paitsi se on esimerkiksi noita Thaimaan suosittuja kohteita huomattavasti rauhallisempi, eikä esimerkiksi prostituutio näy katukuvassa, jos sellaista edes pahemmin harrastetaan. Kutan kadut tosin ovat toisinaan ruuhkaiset, koska ne ovat kapeat!

  3. Amed on ihastuttava lomakohde, jossa ei todellakaan aika pääse tulemaan pitkäksi meille aktiivisille. Itse en tosiaankaan voi kuvitella viettäväni koko lomaa vaan rannalla kärvistyen vaan adrenaalikin on saatava virtaamaan. Etenkin sukellusta harrastaville kohde on erinomainen, sillä Tulambenin vesissä noin 150 metrin syvyydessä makaava USS Liberty on yksi Balin parhaista vedenalaisista valteista. Myös Amedin alueen uskomattomat koralliesiintymät vetävät porukka kuin hunaja mehiläisiä, ja erilaisia välinevuokraamoita on kymmenittäin. Jollei sinulla ole kokemusta sukelluksen alalta, ei sekään ole este, sillä opetusta on saatavilla ja tuoreisiin villityksiin kuuluu niin sanottu vapaasukellus (ilman happilaitetta).

  4. Itse lomailin Balilla viime keväänä, jolloin vietimme viikon useammassa kohteessa. Ekan oli vuorossa Legian, jossa viihdyttiin todella hyvin ja ympäröivä luonto oli häikäisevän kaunis. Sieltä sitten Ubudiin, jossa vietimme samoin loistavan lomaviikon. Apinapuisto on alueen nähtävyys siellä. Itse varasin hotellit jo kotia käsin netin kautta, vaikka omatoimisimmat varaavat vain yhden yön ja sitten silmää mielyttävät ja kukkarolle hotellit paikan päällä. Amedissa vielä kolmas viikko, mahtava paikka sekin.

  5. Päivitysilmoitus:Seikkailijan Bucket List: Unelmaluettelo – Olen käänynnä vaikka missä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>