Lefkas

Aivan Länsi-Kreikan uskomattoman kauniilla Joonianmerellä nököttävä Lefkas nostaa kovaa vauhtia sijoitustaan maan lomakohteiden listalla. Kirjaimellisesti seitsemästä saaresta muodostuvan Jooniansaarten eli Eftanisian jäsen yhdistyy mantereeseen hiekkasärkällä ja tiellä. Se onkin Kreikan toinen saari, jolle pääsee ajamalla.

Pikkuinen reilun 25 000 asukkaan Lefkas tunnetaan erityisesti kahdesta maailman kauneimman rannan joukkoon äänestetystä hietikostaan, Kathismasta ja Porto Katsikista. Ne tarjoavatkin ainutlaatuiset puitteet aurinkoiselle päivälle häikäisevän kirkkaan sinisen meren äärellä ja jylhän kalliorinteen juurella. Vassilikin ranta puolestaan houkuttelee maailman purjelautailun kerman luokseen. Niiden lisäksi Lefkaksesta löytyy lukemattomia ihastuttavia ja romanttisia lahdenpoukamia, joista useimpiin ei pääse autolla. Saatkin nauttia niistä tavallisesti ilman muiden häirintää.

Lefkas on vuoristoinen, ja sen Stavrota-vuoren korkein huippu kohoaa noin kilometrin korkeuteen, tarjoten rinteillään kiemurtelevalta päätieltä huikeat näkymät merelle. Lefkas on myös kreikkalaiseksi saareksi harvinaisen vehreä, sillä se nauttii muita kilpailijoitaan suuremmasta sademäärästä. Vaikka se sijaitsee useimpia muita Kreikan lomasaaria pohjoisemmassa, on se kesällä toisinaan jopa tukahduttavan kuuma korkean kosteusprosenttinsa vuoksi.

Lefkas suosii rauhallista lomaympäristöä kaipaavia, jotka haluavat tutustua paikalliseen kulttuuriin. Liikuntaesteiset ja lastenrattaita työntävät tulevat kenties jäämään monesta Lefkaksen sulosta paitsi, sillä maasto on monin paikoin mäkistä. Vaunuissa istuvat kyllä tulevat viihtymään!

Saari on onnistunut säilyttämään leppoisan ja perinteisen elämäntapansa, jota edes vuosituhansien saatossa saarta hallinneet ulkomaalaiset eivät ole saaneet tuhottua. Lefkas on kreikkalaisesta sydämestään huolimatta saanut vaikutteita etenkin venetsialaisten ruokalajeista ja juomista, niin nimiensä kuin reseptiensä puolesta. Saaren pitkä historia on jättänyt jälkeensä mukavan määrän nähtävyyksiä, eli keskiaikaisia venetsialaislinnoituksia, hartaan tunnelman omaavia ortodoksiluostareita, kirkkoja ja romanttisia tuulimyllyjä. Myös saaren vanhimman kaupungin, Nirikoksen, rauniot ovat vierailun arvoiset. Näyttäviä temppeliraunioita Lefkakselta et kuitenkaan tule löytämään. Tuoreempia nähtävyyksiä puolestaan edustaa pohatta Onassiksen entinen saari, Skorpios, joka näyttää varsinaiselta paratiisilta mereltäkin katsottuna.

Lefkadan suosituimpia lomakohteita ovat sen pääkaupunki Lefkada, kansainvälisesti suosittu ja loistavat palvelut tarjoava Nidri, sekä tuulisesta rannastaan tunnettu Vassiliki. Niiden lisäksi vuoren metsikön suojissa sijaitsee ihastuttavia pikkukyliä, kuten Agios Nikitas, Karia ja Nikiana.    

Vaikka Lefkas on ennen kaikkea rantalomakohde, ei siellä tarvitse rajoittua auringonottoon ja vesiurheiluun. Etenkin lapset ihastuvat paikallisten hevostallien asukeilla ratsastukseen tai Odysseuksen laivan kopiolla seilaamiseen saaren ympäristössä. Lefkas tarjoaa myös henkeäsalpaavat puitteet unohtumattomalle patikkaretkelle Rahin vesiputouksille tai alueen rotkoihin tai pyöräretkelle saaren ympäri.


Kommentit

Lefkas — 2 kommenttia

  1. Lefkasin kaukobusseissa on nykyään ilmainen Wi-Fi, joka onkin varsinaista herkkua hieman pidemmällä matkalla. Itse menin saarella lomaillessa käväisemään myös mantereella olevassa Pargassa, ja matka kului todella loistavissa merkeissä, kun nukkumisen tai lukemisen sijaan pystyin pitämään yhteyttä tuttuihin ja tsekkaamaan uudelleen Pargan parhaat palat.

  2. Lefkaksen lomalla pidin vallan kamalasti siitä, että saari on sen verran pieni, että sen jaksaa hyväkuntoinen polkupyöräilijä kiertää kokonaan satulassa istuen. Maasto on tietysti aika vaativaa, koska vuoristotietä on suurin osa taipaleesta mutta näkymät ovat mahtavat ja taukoja voi pidellä oman tarpeen mukaan. Evästä ja runsaasti juotavaa on syytä olla mukana, sillä kaupunkien väleillä ei niitä juurikaan löydy. Kesähelteessä ei kannata retkelle lähteä vaan kevät tai syksy ovat ne parhaat ajankohdat. Polkupyöriä on vuokrattavissa kaupungeissa edullisesti, kypärä kannattaa myös ottaa, koska paikallisten ja monien turistienkin ajokulttuuri on aika arvaamatonta. Ja jollei kunto ole kova, voi saaren kiertävän reitin vaikka pätkiä kahteen tai kolmeen osuuteen ja yöpyä jossain matkan varrelle osuvassa kylässä tai kaupungissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>