Puerto Rico

Yhdysvaltojen itsehallintoalueeseen kuuluva Puerto Rico sijaitsee Karibianmerellä. Isoihin Antilleihin kuuluva saari on pinta-alaltaan n. 13790 km² ja sitä asuttaa noin kolme ja puoli miljoonaa ihmistä. Puerto Ricon virallinen kieli on espanja ja valuuttana toimii Yhdysvaltojen dollari, jonka kurssin voi tarkastaa vaikka täältä https://avuton.com/raha/valuuttakurssit .

Suomen kansalainen tarvitsee voimassa olevan passin lisäksi ESTA-matkustusluvan, jota haetaan netissä osoitteessa https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Sähköinen hakemus maksaa 14 dollaria ja tulee tehdä hyvissä ajoin.

Vuoristoisen saaren päivälämpötila on ympäri vuoden 28-32 C, joten se on varsin houkutteleva talvilomakohde. Hurrikaanikausi alkaa toukokuussa ja kestää lokakuun loppuun, jolloin talvella hurrikaanejakaan ei tarvitse pelätä. Puerto Rico on kärsinyt viimeksi vuonna 2017 syyskuussa Maria-hurrikaanin aiheuttamia suurempia tuhoja.

Maassa liikkuminen onnistuu bussilla, taksilla, vuokra-autolla tai vaikka lentäen. Maan sisäiset lennot ovat varsin edullisia. Esimerkiksi  pohjoisesta San Juanista lentää saaren toiselle puolelle Lajaksen kaupunkiin alle tunnissa ja edestakaiset lennot maksavat n. 60 dollaria.

Puerto Ricon alkuperäiset asukkaat olivat taino-intiaaneja, kuten useimmilla Karibian saarilla ennen Kolumbuksen ja eurooppalaisten valloittajien saavuttua 1400-luvun lopulla. Puerto Ricon historiaan voi tutustua Unescon maailmanperintökohteessa maan pääkaupungissa San Juanissa.

San Juanin historialliseen kohteeseen kuuluvat San Cristobalin linnoitus, vanhat kaupungin muurit, San Juan de la Cruz sekä San Felipe de Morron linnoitus.  Kohteisiin pääsee kätevästi esimerkiksi ilmaisella raitiovaunulla. Raitiovaunut liikennöivät viidentoista minuutin välein ma-pe klo: 7-18 ja la-su klo: 9-19.  Ratikkareittejä on tarjolla kolme. Valtavat risteilyalukset pysähtyvät San Juaniin ja tuovat vuosittain 12 miljoonaa turistia kaupungin kaduille. Mikäli aikaa on, kannattaa kaupunkiin tutustua rauhassa niinä päivinä jolloin aluksia ei saavu päivävierailulle.

Tuliaiseksi voi ostaa vaikkapa historiallisen puisen pyhimyksen (santos de palo), joka on maalle tyypillinen ja löytyy lähes jokaisesta kodista.  1600-luvulla espanjalaisten perustamissa kolonioissa alkunsa saanut veistosten teko on säilynyt Puerto Ricossa tähän päivään saakka. Puisia figuureja myydään kaikissa matkamuistomyymälöissä ja kuuluisat artisaanit signeeravat omat työnsä.

San Juanissa on kulttuurin ja historian lisäksi tarjolla tietenkin rantoja. Parhaita rantoja ovat Condado, El Ultimo Trolley, Escambron, La Playita, La Peña ja Isla Verde, joka sijaitsee noin 15 minuutin ajomatkan päässä.  Liikkuminen San Juanissa onnistuu ratikalla, metrolla tai taksilla. Taksiverkosto on jaettu viiteen vyöhykkeeseen ja hintoja voi tutkia etukäteen mm. http://www.discoveringpuertorico.com/san-juan-taxi-rates/.

 

San Juanin ravintolatarjonta kattaa varmasti kaikki mahdolliset maut.  Paikallisia ruokia ovat mm.  muussatuista keittobanaaneista, kasviksista ja sianlihasta tehty mofongo, kuorrutetut turskasta tehdyt bacalaitos ja erilaiset empanadat.  Puertoricolaisia ruokia, cocina criolla, voi maistaa kehutuissa Orozco’s  Restaurantissa, osoitteessa 1126 Ashford Ave, El Jibaritossa, osoitteessa 282  Calle Sol tai La Casita Blancassa, osoitteessa 351 Calle Tapia. Ravintola-annokset maksavat n. 6-25 dollaria riippuen tietysti mitä syö. Tippauskulttuuri on Puerto Ricossa sama kuin emämaassa Yhdysvalloissa, joten 15-20 % laskun loppusummasta on sopiva juomaraha.

Luontokohteita Puerto Ricossa

El Yunque sademetsä on 29000 eekkerin kokoinen sademetsä Rio Granden alueella, 32 kilometrin päässä San Juanista.  Sademetsässä on upeita vesiputouksia, patikointireittejä ja satoja trooppisia kasvilajeja, joista 23 ovat täysin endeemisiä eikä niitä tavata muualla. Sademetsässä elelee mm. lepakoita, liskoja , vaarattomia käärmelajeja sekä lähes sukupuuttoon kuollut Puerto Ricon papukaija.  Retkipäivä kannattaa aloittaa aikaisin aamulla vierailijakeskuksesta, josta saa alueen kartan ja tietoa paikan historiasta 4 dollarilla. Keskuksesta voi ostaa vettä ja pientä purtavaa. El Yunquessa vierailee vuosittain 600 000 kävijää.  Osa metsän vaellusreiteistä on tällä hetkellä korjattavina  vuoden 2018 Maria-hurrikaanin tuhojen takia. Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa metsän virallisilta sivuilta, https://www.fs.usda.gov/detail/elyunque/alerts-notices/?cid=fseprd579158.

Rio Granden alueen muita nähtävyyksiä on mm. Coco Beach, Indio Cave ja Las Picuas Beach.

Puerto Ricossa voi ihailla harvinaista bioluminenssi-ilmiötä, jonka aiheuttavat meressä elelevät, valoa tuottavat eliöt. Maailmassa on vain viisi paikkaa, jossa ilmiötä tavataan ja kolme niistä sijaitseekin Puerto Ricossa. Ehdottomasti retken arvoinen elämys! Fajardo Mosquito Bay sekä Laguna Grande sijaitsevat n. 50 km päässä San Juanista. Kiehtova ja mystinen ilmiö kannattaa kokea kajakkiretkellä. Retket ovat hyvin suosittuja ja ne kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.  Retkenjärjestäjiä on useita ja täältä voi esimerkiksi käydä kurkkaamassa mitä retkiin yleensä sisältyy https://www.kayakingpuertorico.com/home/tours/bio-bay-kayak-tour/.

Fajardo on erittäin suosittu lomakohde paikallisten keskuudessa ja tänne etsiytyvätkin snorklaamisesta, sukeltamisesta, saarihyppelystä ja meren antimista nauttivat ekoreissaajat. Pikkuisen kalastajakaupungin tunnelma on leppoisa ja kaikki tarvittava löytyy läheltä. Majoitusta on tarjolla b&b tyyppisissä majataloissa, suuria hotelleja ei täällä ole.

La Parguera luonnonpuisto sijaitsee Lajaksen kaupungissa n. 175 km päässä San Juanista saaren lounaispuolella. La Parguera tarjoaa bioluminenssin ihailemisen (Bahia Bioluminiscenten) lisäksi upeat puitteet sukeltamiseen (La Pared seinämä) ja syvänmerenkalastukseen.  Alueen vesillä viihtyvät delfiinit, manaatit sekä kilpikonnat. Kuten Fajardo, La Parguera on rento ekoreissaajien ja nautiskelijoiden kohde, jossa ei ole suuria hotelleja. Ruokaravintolat ovat suurimmaksi osaksi perhevetoisia ja hinnat mukavan kohtuullisia. Alueen muita mielenkiintoisia paikkoija ovat vaaleanpunainen Playita Rosita, Mata La Gata, Cayo Enrique ja mangrovemetsät. Lisätietoja luonnonpuiston omilta sivuilta https://islandsofpuertorico.com/la-parguera-nature-reserve-lajas/.

 

Ponce on maan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee samannimisessä maakunnassa saaren  eteläpuolella. Vuonna 1692 perustettu kaupunki on kuuluisa vanhasta kolonialistisesta keskuksestaan, jota on kunnostettu hartaasti ja suurella rahalla.  Kauniita uusklassisia rakennuksia, kirkkoja ja suihkulähteitä voi ihailla mm. Plaza de las Delicias aukiolla. Alueelta löytyy mm.  erikoinen punamusta paloasemarakennus Parque de Bombas toimii nykyisin museona.  Muita mielenkiintoisia Poncen rakennuksia on listattuna täällä osoitetietoineen  https://www.ranker.com/list/ponce-puerto-rico-buildings-and-structures/reference .

Puerto Ricon paras museokin löytyy Poncesta. Museo de Arte on maailmanluokan taidemuseo,  jonka kokoelmiin ja näyttelyihin voi tutustua keskiviikosta maanantaihin klo: 10-17 ja sunnuntaisin klo: 12-17. Museo on tiistaisin suljettu. Sisäänpääsy aikuisilta 6 dollaria. Museon osoite on 2325 Boulevard Luis A. Ferré Aguayo.  Nettisivuilta voi tarkastaa ajankohtaiset näyttelyt ja tapahtumat https://www.museoarteponce.org/index.php?idi=2.

Poncen muita nähtävyyksiä ovat mm.  Caja de Muertosin luonnonpuisto ja majakka, Hacienda Buena Vista ja Tibes Indian Ceremonial Center, 1500-vuotias vanha taino-kylä.

 


Kommentit

Puerto Rico — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>