Italian saappaankärjessä sijaitseva Sisilia (italiaksi Sicilia, englanniksi Sicily) on Välimeren suurin saari. Sisilia on autonominen alue Italiaa ja kuuluu näin ollen Euroopan Unioniin. Matkaa mantereelle on vain noin 3 kilometriä.

Historiaa: Kuten lähes kaikkien Välimeren saarien, myös Sisilian historia on pitkä ja tietysti myös verinen. Antiikin aikaan Sisilia oli kreikkalainen saari, aiemmin saarella asui foinikialaisia ja kreikkaisten kanssa yhtä aikaa myös karthagolaisia. Sisilian kaakkoisrannikolla sijaitsi Syrakusan kaupunki, joka oli yksi suurimmista antiikin Kreikan kaupungeista. Kaupunki joutui vuosia kestäneen piirityksen jälkeen lopulta roomalaisten haltuun.  Saari oli myös karthagolaisten ja roomalaisten välisten sotien näyttämönä. Välillä saarta hallitsivat kapinoivat orjat. Rooman vallan luhistuttua saari siirtyi Itä-Rooman haltuun ja myöhemmin valtaa pitivät Normannit. Uuden Ajan alussa saari kuului Espanjalle ja myöhemmin Napolille. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet nousivat maihin Sisiliaan. Saari oli raskaiden sekä saksalaisten että liittoutuneiden pommitusten kohteena.

Matkakohteita: Sisilian saarella on monta kaupunkia. Alueen tärkein kaupunki on Palermo. Siellä on asukkaita yli 600 000. Kolme muuta yli 100 000 asukkaan kaupunkia ovat Catania, Messina ja Siracusa. Koko saaren asukasluku on vähän yli 5 miljoonaa.

Nähtävyyksiä: Euroopan suurin aktiivinen tulivuori Etna sijaitsee Sisiliassa. Etna purkautuu usein ja on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Viimeksi Etna purkautui vuonna 2002. Muita nähtävyyksiä ovat Monrealin katedraali lähellä Palermon kaupunkia. Pieni 10000 asukkaan pikkukaupunki Taormina on myös vierailun arvoinen.

Sisilia muualla netissä: Ainoa löytämäni Sisilia sivusto on sisilia.net. Siellä on kerrottu enemmän Sisilian matkakohteista, historiasta ja nähtävyyksistä.


Kommentit

Sisilia — 5 kommenttia

  1. Puhutaanko Sisiliassa italiaa vai jotain muuta kieltä? Luin jostain, että pohjois ja etelä italialaiset eivät aina ymmärrä toisiaan.

  2. Ilahduttava pikaesittely Sisiliasta, itselläni ei iankaan ollut hajuakaan, että sillä on takanaan noin värikäs historia. Suomessahan me tunnemme Sisiliasta lähinnä sen kakasi kauhua, eli Etna-tulivuoren ja mafian. Etna varmaan on siellä suosittu nähtävyyskin, mutta mitens on mafian laita? Uskaltaako siellä tietämätön, ja täysin italiaa osaamaton yksin liikkua autolla ympäriinsä? Saarella näyttäis olevan sen verran katseltavaa ja tekemistä, etten haluaisi katsella vaan yhtä kaupunkia ja rantaa. Pelottaa vaan hieman vuokrata auto, kun en tiedä saaren turvallisuudesta. Mafia varmaan lähinnä toimii omissa piireissään, mutta lisätietoja olisi kiva asian tiimoilta saada. Matkatoimistosta on turha kysellä, nehän kertoo vaan ruusuisia asioita!

  3. No, eihän Sisiliassa tavallisen turistin tarvitse olla itsestään huolissaan, ainakaan mafian osalta. Itse asiassa he varmaan tahtovat suojella saarelle valuuttaa tuovia, eivät hätistellä heitä. Cosa Nostralla ja Sisilialla on kuitenkin pitkä ja kiinteä suhde, joka jatkuu tänäänkin siellä matkaajien kulissien takana. En kuitenkaan ole koskaan kuullut tai lukenut kenenkään lomailijan joutuneen mafian pelottelun kohteeksi. Mafian historiasta ja sen roolista Sisilian nykypäivässä voit lukea tarkemmin sivulta http://sisilia.net/mafia. Eiköhän se valoita asiaa ihan tarpeeksi, jotta uskallatte varata matkan aurinkoiseen ja kauniiseen Sisiliaan!

  4. Harva varmaan on tietoinen siitä, että Etnan tulivuorella voi talviaikaan lasketella. Itse tuli tuokin ihme koettua viime talvisella Sisilian matkalla. Aivan uskomattoman upea elämys nauttia lumisilla rinteillä vauhdin hurmasta ja samalla katsella kaukana siintävää merta…samanlaista hiihtokeskusta tuskin muualta maailmasta löytynee. Suunnaksi siis Linguaglossan hiihtokeskus, ja tietääkseni rinteillä on toinenkin vastaava.

  5. Sisiliassa lomailevan kannattaa valita lautaselleen jotain ihan paikallista ruokalajia, joitaon suhteellisen monia, pastoja ja pastattomia. Pastattomiin lukeutuvat esimerkiksi fiori di zuppa ripieni, eli juustotäytteiset kurpitsanlehdet, jotka vievät kielen mennessään tai uppopaistetut ja rapeat riisipyörykät, arancinit. Niiden sisuksessa sinua odottaa usein joko ragu-lihatäyte, tomaatti, mozzarella-juusto, sienet, munakoiso tai hernetahna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>