Mitä Kreikasta ei saa tuoda Suomeen

Koska Kreikka on kiikkunut suomalaisten suosituimpien lomakohdelistan kärkipäässä jo vuosikymmeniä, olemme tilastollisesti jo lähes kaikki käyneet siellä ainakin kerran. Kuka valitsee Kreikan mistäkin syystä; toiset lähtevät sinne taatun auringon ja lämmön perää, toiset salskeiden urosten flirtistä nauttimaan, toiset jylhille vuorille vaeltelemaan, toiset muinaisuuden ihmeiden raunioita ihailemaan, toiset kirjaimellisesti syömään ja juomaan, toiset sattumalta löydettyään todella edullisen äkkilähdön. Syitä löytyy joka lähtöön. Mutta mitä Kreikasta sitten saa tuoda tullessa takaisin koto-Suomeen?

Aivan kaikkea ja kuinka paljon vaan? No, ei sentään. Vaikka kummallakin sini-valkoisella maalla on (kyseenalainen) kunnia olla EU:n jäseniä, ja rajat ovat auki tulla ja mennä, et kuitenkaan saa tuoda ihan mitä vaan, etkä välttämättä niin paljoa kuin haluat. Ainakin seuraavien tuotteiden kohdalla kannattaa olla tarkkana kuin porkkana:

Alkoholi: sitähän me suomalaiset juuri haluamme tuoda. Kreikassa viiniä ja väkeviä saa kaikkialla tavallisista ruokakaupoista ja vieläpä niin halpaan hintaan, että keskivertosuomalaisen pää menee pyörälle. Tullisäädökset sanovat, että viinaksia saa tuoda tullessa ”kohtuulliseksi katsotun määrän”, mutta missään ei kerrota, mikä se määrä tarkalleen on. Jos siis täytän matkalaukkuni 23 kilolla ouzoa, votkaa ja muita mielijuomiani, pitääkö tullineiti tai -poika minua trokarina? Voinhan olla suurkuluttaja, jolle moinen määrä ei omassakaan kulutuksessa kauaa riitä! Muuten, laita ne yli 22 % viinakset sitten yli 20-vuotiaan kuljetettavaksi.

Tupakkatuotteet: periaatteessa niitäkin saa tuoda kohtuullisesti omaan käyttöön, mutta – mutta… koska Kreikassa eivät ole vielä keksineet kirjoittaa myymiensä tupakka-askien jne. kylkeen kyseisten tuotteiden ”tappavuudesta”, eli terveysvaroituksia, suomeksi tai ruotsiksi, on tälläkin synnillä rajansa. Savukkeita kassistasi saa löytyä korkeintaan 200 kpl, sikareita 50, pikkusikareita 100 ja piippu- tai savuketupakkaa vaivaiset 250 grammaa. Ylimääräiset tullineiti vie mennessään.

Lääkkeet: niitä saat kantaa omaan käyttöösi vuoden tarpeiden verran, kunhan sinulla on reseptilääkkeille tarvittava resepti mukana. Koska osa reseptilääkkeistä luetaan kuitenkin ”huumeiksi”, kannattaa tarkistaa saatko tuoda kaikkia haluamiasi lääkkeitä. Sama koskee itsehoitolääkkeitä, joilla ei tosin tarvitse olla reseptiä.

Piraattitavarat: Kreikassa tulet varmalla törmäämään mitä erilaisimpiin piraattituotteisiin, vaikka viime aikoina asiaan on yritetty saada muutosta. Katukauppiailla ja torimyyjillä on usein tarjolla niin ”Armanin”, ”Benettonin”, ”Guccin”, ”Lacosten” ja muiden design-merkkien tuotteita, etenkin laukkuja, vöitä, lompakoita ja puseroita. Varmaan arvaat ja tajuat, ettei esimerkiksi Gucci todellakaan myy aitoja laukkujaan 10 € hintaan. Sama koskee erilaisia tietokonepelejä, DVD-elokuvia jne. Etenkin kiinalaiset myyvät viime vuosina myös runsaasti tuotteita, jotka saattavat näyttää vaikkapa aivan oikeilta Puma-lenkkareilta, mutta joissa lukeekin ”PYMA”. Ne kenties aiheuttavat tullipojalle harmaita hiuksia ja ovat rajatapaus, sillä nehän eivät väitä olevansa sitä aitoa oikeaa.

Teräaseet ja pyssyt: tulet lomakohteessasi näkemään turistitavaraa myyvässä kaupassa tai paikallisella torilla vaikkapa upeita Rodoksen ritarien miekkoja, Kreetan legendaarisia puukkoja tai vanhoja musketteja. Ne komistaisivat olohuoneesi seinää vallan hienosti, mutta yleisesti ottaen sellaisten tuonti on kiellettyä. Tarkempia tietoja kannattaa kysellä Tullilta ja Poliisihallitukselta ennen matkaa, jollet joudu pidätetyksi lentoasemalla terroristiehdokkaana.

Eläimet ja uhanalaiset tuotteet: katukoiran tai kissan pelastaminen Suomeen kannattaa vain siinä tapauksessa, että sinulla on sekä aikaa että rahaa hoitaa ”Mustin” tai ”Mirrin” tarvitsemat rokotukset ja paperit kuntoon. Ja jos olet varma, ettet itse jätä sitä myöhemmin kotimaassa heitteille – vaikka lapset siihen sen kasvettua kyllästyisivätkin – sillä Suomen oloissa se ei tule kadulla selviytymään. Koralli- ja simpukkatuotteet katsotaan uhanalaisiksi, joten periaatteessa et saisi kiikuttaa kaulassasi edes korallista kaulakorua.

Nauti siis Kreikan lomastasi mutta shoppaile harkiten, ja hanki tarvittavat luvat jo ennen matkaasi.

Lisää aiheesta: Tulli ja tuomiset