Samos on pieni Kreikalle kuuluva saari Egeanmeren itäosassa. Asukkaita saarella on vain 42 000 mutta turisteja kesäaikaan sitäkin enemmän. Koko saaren pinta-ala on vain 478 km2, pituutta noin 43 kilometriä ja leveyttä vaivaiset 13 kilometrin verran. Samos sijaitsee aivan Turkin rannikon tuntumassa, ja pienimmillään välimatkaa on vain vajaat 1,5 kilometriä.

Samoksen kaupunki (Vathy) näkymä ylhäältä vuorilta.

Samos on luontonsa puolesta vehreä ja erittäin monipuolisen kasvilajiston omaava. Suurin osa saaresta on vuoristoa, mutta Kerkis- ja Ambelos-vuorten lisäksi myös laajoja ja hedelmällisiä laaksoja löytyy. Samoksen pääkaupunki on Vathy, mutta sitä kutsutaan myös Samos-nimellä.

Samos voi ylpeillä loisteliaalla historialla, ja se tunnettiin antiikin aikaan yhtenä alueen taloudellisista keskuksista. Saarella myös toteutettiin muinaisuuden kuuluisimpia rakennusprojekteja, joiden raunioita turistit tänäänkin pääsevät ihastelemaan. Tunnettujen samoslaisten joukkoon mahtuvat esimerkiksi Pythagoras, Aisopos, Epikouros ja Aristarkhos. Heidän teoksensa ja ajatuksensa elävät edelleen.

Kaupankäynnin ja meritaitojen tilalle ovat tulleet turismi ja viinintuotanto, joilla Samos pääasiassa nykyään elää. Turisteja saapuu saarelle kaikkialta maailmasta, ja se on suosittu myös kreikkalaisten keskuudessa. Samos on kuuluisa viineistään, etenkin makeista lajikkeista, mutta myös hunajaa, viikunoita ja manteleita tuotetaan runsaasti.

Samoksen ilmasto on Välimeren tapaan kesäisin lämmin ja suhteellisen kuiva, talvisin taas leuto ja sateinen. Saari lukeutuukin Euroopan aurinkoisimpien alueiden joukkoon, sillä aurinko paistaa siellä useimpina päivinä.

Samoksen tärkeimmät asutuskeskukset ovat Vathy (Samos), Karlovasi, Marathokampos ja Pythagoreio. Suosituimpia lomakohteita puolestaan ovat Kokkari, Votsalakia ja Pythagoreio.

Tärkeimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat:

  • Pythagoreionin vanhan kaupungin rauniot jo 6 000 vuoden takaa – Unescon maailmanperintöluettelossa
  • Heraion ja siellä sijaitseva Heran temppeli yli 2 500 vuoden takaa – Unescon maailmanperintöluettelossa
  • Eupalinioksen vesitunneli – 500-luvulta eaa
  • Pythagoraan luola
  • Samoksen arkeologinen museo (Vathy)
  • Pythagorionin arkeologinen museo
  • Fossiilimuseo
  • Panagia Vrontianin luostari vuodelta 1476

Kommentit

Samos — 2 kommenttia

  1. Votsalakia on todellakin yksi Samoksen rauhallisimmista kohteista, mutta sielläkin riittää keskikesällä porukkaa. Parasta loma-aikaa onkin oman kokemukseni pohjalta aivan alkukesä tai sitten syyskuu, jolloin suurin osa muista turisteista on jo häipynyt. Samoksella kannattaa vuokrata auto päiväksi tai pariksi, sillä on helpointa tutustua saareen ja sen eri kolkilla oleviin ihaniin rantoihin. Osa rannoista on nimittäin bussireittien ulkopuolella. Autoon ottaisin myös maksullisen omavastuun poiston, ihan varmuuden vuoksi, vuokraamaani autoa nimittäin joku kerran hieman naarmutti kuskin oveen sillä aikaa kun olin itse rannalla. Jäi lomasta vähän kurja maku, kun jouduin maksumieheksi, tai kotimaan kattava vakuutuksenihan sen lopulta korvasi, mutta paperihommiin kuitenkin jouduin.

  2. Oma suosikkini Samoksella on tätä nykyä Vourliotes, jonne oikeastaan eksyin parisen vuotta sitten autoillessani saarta ristiin rastiin. Se ei sijaitse ihan meren rannalla,mutta maisemat vuoren rinteeltä ovat uskomattomat ja autollahan sinne rannalle pääsee muutamassa minuutissa. Vourlioteksen kylä on ihanan rauhallinen vilkkaimpanakin turistikautena ja siellä sielu todella lepää paikallisten kanssa seurustellessa. Ihanaa on myös yöaika, jolloin lämpötila vuoren korkeuksissa tippuu aika lailla eikä nukkuminen tuota ongelmia, melua ei myöskään tarvitse pelätä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>