Rodoksen keskiajalla rakennettu vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kreikkalaisesta näkökulmasta se ei kuitenkaan suinkaan ole vanha kaupunki, onhan sillä ikää vasta ”vaivaiset” 500 vuotta. Vanhassakaupungissa voi helposti viettää koko päivän. Se pursuaa ostospaikkoja, viehättäviä tavernoita ja baareja, ja ilmapiiri on kerrassaan ainutlaatuinen. Menneiden aikojen tyylisuunnat näkyvät taloissa, jotka seisoskelevat toistensa lomassa sikin sokin sulassa sovussa.

Vanhaankaupunkiin, jota ympäröi viiden kilometrin mittainen muuri, on kahdeksan sisäänkäyntiä. Tärkein niistä on Mandrakin sataman puolella oleva Vapauden portti. Kun astelet sisään Vapauden portista, löydät Afroditen temppelin rauniot. Vanhassakaupungissa puhuttiin jo aikoinaan seitsemää kieltä, mikä kuvastaa Rodoksen historiallisia vaiheita. Nykyisin paikallisilla toreilla ja kujilla luonnollisesti puhutaan lukemattomia maailmankieliä. Eikä suomi ole lainkaan vähäisin tässä kielten sekamelskassa.

Vanhankaupungin ehdottomasti komein alue on Ritareiden katu, joka on yhä keskiaikaisessa asussaan. Ritarikatu eli Ippoton on kenties parhaiten Euroopassa onnistunut säilyttämään historiallisen asunsa ja tunnelmansa. Katu johtaa Suurmestarin palatsiin, joka on vanhankaupungin vaikuttavin rakennus. Suurmestarin palatsi eli ritarilinna seisoo vanhankaupungin akropoliksella. Alkuperäinen palatsi rakennettiin noin vuonna 1350. Turkkilaisvallan aikana sitä käytettiin jopa vankilana. Myöhemmin se jätettiin heitteille raunioitumaan. Palatsi tuhoutui täysin suuressa räjähdyksessä vuonna 1856, mutta sen tilalle entisöity uusi palatsi valmistui suureksi iloksemme vuonna 1940. Palatsin 200 huoneesta vain osa on tänään avoinna yleisölle, niiden anti on kuitenkin sitäkin ihastuttavampi. Alkuperäisestä palatsista on jäljellä vain pyörötornien välissä oleva komea portti. Aukioloajat ovat ti–su klo 8.30–15, sisäänpääsy maksaa 6 euroa.


Kommentit

Rodoksen vanhakaupunki — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>