ENSIKERTALAISEN VINKIT JAPANIIN

JAPANILAINEN TAPAKULTTUURI

Japanilainen tapakulttuuri on varsin ainutlaatuinen. Vaikka aistittavissa onkin viitteitä muihin aasialaisiin kulttuureihin, eristyneisyytensä vuoksi Japani on pystynyt luomaa täysin omanlaisensa maailman. Maan kulttuuri on vahvasti sidoksissa perinteisiin ja uskontoihin – tavat ja opit ovat mielenkiintoinen sekoitus niin shintolaisuutta kuin buddhalaisuuttakin. Ensi kosketus Japaniin voikin olla aluksi hämmentävä. Matkan edetessä saatat kysy itseltäsi: toiminko nyt oikein? Kuuluuko minun tehdä näin? Ei hätää! Vaikka kaikki tavat ja opit eivät olisikaan tiedossasi, japanilaiset toivottavat sinut silti lämpimästi tervetulleeksi maahansa.

 

Ystävällisiä kasvoja, avuliaita eleitä ja hymyileviä naamoja. Japanilainen ystävällisyys on koettava itse! Kokenutkin matkaaja tulee yllättymään japanilaisten tavasta kohdella toisiaan. He eivät kiirehdi tai tungeksi. He eivät osoita ärtymystään tai valita turhasta. Sen sijaan he toimivat järjestelmällisesti ja rauhallisesti. Japanissa kaikki tuntuukin sujuvan aivan, kuten pitääkin! Hätääntynyt turisti voi tuntea itsensä varsin orvoksi kaiken järjestelmällisyyden keskellä. Siksi onkin hyvä tarkkailla ensin hieman ympärilleen. Voit katsoa miten ihmiset tekevät asioita ja toteuttaa sitten saman perässä. Näin vältyt ikäviltä epäselvyyksiltä ja osoitat kunnioitusta maan kulttuuria kohtaan.

 

Mikäli matkaat Japanissa metrolla, laita puhelimesi äänettömälle! Japanissa harvoin näkee kenenkään puhuvan puhelimeen julkisissa kulkuneuvoissa. Sen lisäksi, että tapa häiritsee muita matkustajia, se osoittaa myös epäkunnioitusta kanssaihmisiä kohtaan. Tekstiviestien näpyttelystä ei kuitenkaan tarvitse tuntea huonoa omatuntoa.

 

KENGÄT

Japanissa ei koskaan ole soveliasta mennä sisätiloihin kengät jalassa. Muista siis tämä etenkin vieraillessasi japanilaisissa kodeissa. Etenkin ryokaneissa kenkien vaihto tossuihin on välttämätöntä. Myös monet tavallisimmista hotelleista vaativat kenkien jättöä niille tarkoitettuihin lokeroihin. Japanilaisilla on tapana käyttää myös erillisiä wc- ja kylpyhuonekenkiä vessassa käydessään. Tähän turisti tuskin kuitenkaan joutuu kohdallaan törmäämään.

 

Turistin kannattaa varautua jättämään kenkänsä pois myös museoihin tai pukukoppeihin mentäessä. Etenkin japanilaisissa vaateliikkeissä kengät tulee jättää pukukopin ulkopuolelle. Japanilaiset ovat tunnetusti siistiä kansaa ja suhtautuvat hygieniaan antaumuksella. Onkin normaalia, että saatat joutua peittämään myös pääsi harsolla ennen sovituskoppiin astumistasi.

 

KYLPEMINEN

Japanilainen kylpykulttuuri perustuu yhteiseen kylpyyn. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaikki kylpevät samassa vedessä. Onkin tärkeää peseytyä hyvin ennen kylpyyn astumista, sillä bakteerien ja tautien leviämisriski on huomattavasti suurempi. Huomioi, ettei kylpyveteen tule myöskään laittaa mitään saippuoita tai muita aineita; veden tulee olla täysin puhdasta! Siinä missä Suomessa on totuttu kylmempiin kylpyihin, Japanissa kylpyvesi ylittää usein ainakin 50 asteen.

 

On selvää, että Japanissa käytöstavat ovat kaikki kaikessa. Tämä pätee myös julkisiin pukuhuoneisiin. Pukuhuonetta etsiessäsi muista katsoa, että huone todella on oikea ja sinulle tarkoitettu. Vaikka japanilaiset ovatkin ystävällistä kansaa, väärään pukuhuoneeseen astuminen koetaan hyvin epäkunnioittavana. Tämä saattaa pahimmillaan aiheuttaa hieman närästystä paikallisten puolelta. Perussääntönä on, että miesten pukuhuoneet ovat vasemmalla ja naisten puolestaan oikealla. Toki, poikkeuksia löytyy, joten ole tarkkana! Usein pukuhuoneen sukupuolen osoittaa myös sen väritys: naisilla huoneet ovat punaisia ja miehillä sinisiä.

 

VESSAT

Japanissa törmää mitä kummallisimpiin vessoihin. Usein perustoimintoina löytyy niin lämmitettyä reunusta, etu- ja takapesua että kuivaustakin. Monelle vessakäynti Japanissa osoittautuukin varsin hämmentäväksi kokemukseksi – nappeja on paljon, eikä kielitaidottomuus ainakaan tee asiasta helpompaa. Jotkut vessoista vetävät itsensä, toiset taas vaativat hieman nappien kanssa arpomista. Kannattaa muistaa, että joissain tapauksissa vetotoiminto täytyy muistaa myös kytkeä pois päältä! Näiden erikoistoimintojen lisäksi, osa vessoista on ohjelmoitu soittamaan myös musiikkia. Älä siis hätäänny, jos vessanpönttösi alkaa päästää ääniä – kyseessä on vain japanilainen tapa tehdä vessakokemuksestasi hieman miellyttävämpi!

 

JAPANI JA JUOMARAHA

Japanissa ei vallitse niin sanottu juomaraha, eli tippikulttuuri. Päinvastoin; Japanissa juomarahan jättöön suhtaudutaan paikoin hyvinkin negatiivisesti. Japanilaiset ajattelevat juomarahan tyrkyttämisen olevan tylyä ja alentavaa toista ihmistä kohtaan. Myöskään ravintolat eivät ole omaksuneet tippikulttuuria omakseen. Älä siis turhaan pyöristä tilauksiasi tai yritä antaa ylimääräistä hyvästä palvelusta. Näin vältät epämukavat tilanteet ja väärinkäsitykset.

 

ISO EI KÄVELLESSÄ SYÖMISELLE

Länsimaissa on totuttu kulkemaan milloin mikäkin ruoka käsissään. Japanissa tapaa ei suinkaan katsota hyvällä. Tämä sääntö koskee myös omien eväiden syöntiä julkisilla paikoilla. Japanilaiset ajattelevat ruoan syönnin kävellessä olevan erittäin häiritsevää ja osoittavan huonoa käytöstä kanssaihmisiä kohtaan. Osittain tapa on myös sidoksissa siisteyteen; julkiset paikat säilyvät huomattavasti siistimpinä ilman ylimääräistä paperia ja muovia. Etenkin Tokiossa myös roskikset ihmetyttävät poissaolollaan. Lieneekö syy sidoksissa myös tähän?

 

TASKUWIFI

Japaniin matkatessa on erittäin suositeltavaa hankkia taskuwifi matkansa ajaksi. Suurimmissakin kaupungeissa WiFien taso vaihtelee eikä kalliimpikaan hotelli välttämättä takaa täysin toimivaa yhteyttä. Japani tunnetaan varsin sokkeloisesta olemuksestaan ja taskuwifi onkin varsin kätevä apua suunnistamisessa! Esimerkiksi Tokiossa ainoastaan suurimmilla kaduilla on nimet. Ilmiö on tuttu muuallakin Japanissa – kadut voivat olla joko kokonaan nimettömiä tai ne on merkitty täysin länsimaalaisesta tavasta poiketen. Taskuwifi tarjoaa loistavan mahdollisuuden myös kävely- ja kulkuneuvojen reittivaihtoehtojen tarkistamiseen.

 

Taskuwifien tarjonta on runsasta. Wifejä tarjoavat esimerkiksi Japan Wireless ja eConnect Japan. Hinnat vaihtelevat operaattorista riippuen, mutta esimerkiksi 12 päivän Japan Wirelessin wifi kustantaa n. reilu 50€. Tulet tarvitsemaan wifiä varmasti reissusi aikana, joten pieni satsaus taskussa kulkevaan malliin on ehdottomasti paikallaan. Vuokrauksen päätettyä taskuwifi tulee palauttaa lähimpään postiin sen mukana tulleessa kirjekuoressa. Postimaksu on usein maksettu puolestasi. Usein palautuskuoren voi jättää lähtiessään vaikkapa lentokentän postin huolehdittavaksi.

 

LÄNSIMAALAISET PANKKIKORTIT JAPANISSA

Länsimaalaisten pankkikorttien toiminta on Japanissa heikkoa. Monet kaupat ja ravintolat hylkivät muita, kuin japanilaisia kortteja. Onkin suositeltavaa varautua matkaan käteisellä. Länsimaalainen pankkikortti voi koitua ongelmaksi myös nostaessasi pankkiautomaateilta. Usein ainoastaan paikalliset pankit ja 7Elevenin automaatit hyväksyvät ulkomaalaisia kortteja. Varmin tapa nostaa rahaa onkin suunnata suoraan ulkomaalaisille korteille tarkoitetuille automaateille. Automaattinostot veloittavat myös aina pienen välityspalkkion kortiltasi.

 

 

KUMARTAMINEN

Japanissa vallitsee vahva kumartamisen kulttuuri. Japanilaisille se on tapa, jolla osoitetaan kunnioitusta toista ihmistä kohtaan sosiaalisessa tilanteessa. Tulet siis törmäämään Japanin matkasi aikana lukuisiin sinulle osoitettuihin kumarruksiin! Kumartamiseen törmää niin hotelleissa kuin vaateliikkeissäkin. Etenkin pienemmissä ruokakaupoissa myös kassamyyjä saattaa kumartaa asioinnin päätteeksi. Maassa onki kolme kumarruksen päätyyppiä: epävirallinen, virallinen ja hyvin virallinen kumartaminen. Nyrkkisääntönä on, että 15 asteen kulmassa tehty kumarrus on ilmaisu toisen tervehtimisestä. 30 astetta puolestaan kertoo jo syvemmästä kunnioituksesta ja kiitollisuudesta. Reilu 45 asteen kumarrus puolestaan osoittaa jo hyvin mahtipontista kunnioitusta toista ihmistä kohtaan. Ajoittain syvimmällä kumarruksella voidaan osoittaa myös anteeksipyyntöä.

 

Älä koskaan kumarra vitsillä! Vitsillä tehty kumarrus on helposti aistittavissa ja osoittaa suurta epäkunnioitusta paikallista kulttuuria kohtaan. Japanilaiset eivät kuitenkaan oleta sinun tietävän kaikkea. Usein pieni kumarrus on jo täysin riittävä. Pienenä vinkkinä kumartamiseen: pidä selkä ja jalat suorana sekä kantapäät yhdessä. Älä kumarra ainoastaan kehollasi, vaan ota liikkeeseen mukaan myös pääsi. Kättelystä poiketen kumartaminen on hyvä tehdä pidemmällä etäisyydellä toiseen ihmiseen.