Japanin tapakulttuuri

Japanilaiset ovat hyvin kohteliaita ja tapakulttuurissa on useita meille hieman vieraita piirteitä, joista on hyvä tietää edes vähän. Japanilaiset kumartavat syvään kiittääkseen ja kunnioituksen merkiksi. San-sanan lisääminen sukunimen perään vastaa teitittelyä.

Jos saat kutsun japanilaiseen kotiin sinun tulee tuoda lahja isäntäväelle. Sopiva lahja on esimerkiksi matkamuisto Suomesta, kakku tai muuta syötävää. Kutsu yksityiseen kotiin on suuri kunnia. Lahja tulee paketoida mahdollisimman komeasti. Älä käytä punakynää kirjoittaessasi henkilöiden nimiä esim. korttiin. Sitä pidetään huonona enteenä. Lahja tulee antaa (ja vastaanottaa) kaksin käsin kumarruksen kera. Mikäli sinulle tarjotaan lahjaa, on kohteliasta yrittää kieltäytyä kerran tai kaksi. Se kuuluu paikalliseen etikettiin. Lahjaa ei kuulu avata antajan läsnä ollessa. Mikäli saamasi lahja ei ole paketoitu, lahjaa kuuluu kommentoida ja osoittaa kiitollisuutta.

Japanilaisille täsmällisyys on tärkeää ja sovituista ajoista pidetään tiukasti kiinni. On epäkunnioittavaa saapua tapaamisiin myöhässä.

Nenän niistäminen, kävellessä tai seisten syöminen ja juominen on julkisesti erittäin epäkohteliasta. Matkapuhelin tulee olla äänettömällä julkisilla liikennevälineillä kulkiessa. Tekstiviestien ja kännykän näpyttely sen sijaan on ok, kunhan näppäimet ovat äänettömällä. Kynsien pureminen ja puhdistaminen kuuluu yksityisiin tiloihin, ei julkisille paikoille. Japanissa huomion kiinnittäminen itseen on erittäin epäkohteliasta ja kaikissa julkisissa tiloissa ja tilanteissa tulee ajatella muita kanssakulkijoita.

Sisätossuja käytetään yksityiskodeissa, temppeleissä, joissain nähtävyyksissä, museoissa ja perinteisissä ravintoloissa. Mikäli ovella on rivi tossuja, ne kuuluu vaihtaa jalkaan.

Ruokaillessa käytetään syömäpuikkoja. Haarukoita ja lusikoita ei useimmiten ole saatavilla pyynnöstä huolimatta, joten syömäpuikkojen käytön harjoittelun voi aloittaa ennen matkaa. Ennen ruokailua sinulle tuodaan kostea taiteltu pyyhe, joka on tarkoitettu käsien pesuun ennen ruokailua. Älä käytä liinaa lautasliinana tai kasvojen pyyhkimiseen.

Juoman kaataminen omaan lasiin on röyhkeää, odota aina että joku täyttää lasisi. Älä myöskään juo lasista ennen kuin pöytäseurue on toivottanut kanpai = kippis! Ruuan ryystäminen ja äänekäs syöminen on sen sijaan kohteliasta ja merkki siitä, että nautit ateriasta. Huom! Älä koskaan osoita ketään syömäpuikoilla äläkä koskaan laita puikkoja pystyasennossa riisiin.  Älä myöskään ojenna ruokaa syömäpuikoilla toiselle ihmiselle. Ruokaa ei ole kohteliasta jättää lautaselle. Tippaaminen ei kuulu Japaniin. Päin vastoin, älä koskaan anna juomarahaa. Sitä pidetään halventavana. Jos haluat kiittää erinomaisesta palvelusta, anna mieluummin pieni lahja.

Japanilaiset kokevat silmiin katsomisen epäkohteliaana ja joskus jopa aggressiivisuuden merkkinä. Vaikka saattaa tuntua kummalliselta, keskustellessasi japanilaisen kanssa pyri lyhyen katsekontaktin jälkeen pitämään katse silmien alapuolella, esimerkisi kaulassa.

Näkyvät tatuoinnit ovat julkisesti kielletty julkisilla uimarannoilla, huvi- ja vesipuistoissa, onsen- kylpylöissä, ryokan-majataloissa, perinteisissä ravintoloissa sekä temppeleissä ja muissa pyhinä pidetyissä paikoisssa. Negatiiviseen suhtautumiseen löytyy selitys Japanin historiasta. Feodaaliajalla 1100-luvun lopusta 1800-luvulle saakka tuomituille rikollisille tatuoitiin irezumi-tatuointi rangaistuksena. Rangaistusta toteutettiin kaikkiin kansalaisiin, miehiin, naisiin ja lapsiin. Tämän lisäksi japanin mafia yakuza käyttää tatuointeja jäsentunnuksenaan. Tatuoinnit voi peittää uimapaikoissa esim. rash guard paidoilla.

Lisätietoja Japanin virallisilta matkailuisvulta www.jnto.go.jp/eng/basic-info/experience-japanese-culture/the-dos-and-donts-of-manners.html.