Gotlanti ja Visby
50 000 asukkaan Gotlanti on Götalandin maakunnassa sijaitseva Ruotsin suurin saari. Gotlanti on kauan sitten ollut Ruotsista itsenäinen kuningaskunta, ja siksi hieman iäkkäämmät gotlantilaiset eivät yhä edelleenkään pidä itseään täysin tavallisina ruotsalaisina, vaan nimenomaan gotlantilaisina. Saari on erityisen tunnettu yli 90 keskiaikaisesta kirkostaan, jotka ovat arkkitehtuurinsa puolesta kaikki täysin erilaisia. Gotlanti, kuten useimmat muutkin lomakohteet Ruotsissa, on hyvin turvallinen paikka matkailijalle. Kesäisin liikkeellä saattaa kuitenkin olla taskuvarkaita, joten käsilaukuista ja lompakoista on silloin syytä pitää erityisen tiukasti kiinni. Gotlantilaisten murre on helppo tunnistaa, mutta paikalliset puhuvat tarvittaessa myös melko selkeää ja tavallista ruotsia. Saaren harvemmin asutulla maaseudulla puhutaan kuitenkin hyvin erikoista paikallismurretta, josta muut gotlantilaisetkaan eivät juuri saa selvää. Gotlannissa, kuten muuallakin Ruotsissa lähes kaikki osaavat englantia, monet jopa todella sujuvasti, joten hieman huonompien ruotsin taitojen vuoksi ei kannatta lainkaan hermoilla.
Saaren suurin kaupunki on yli 20 000 asukkaan Visby, joka on erityisesti kesäisin valtavan suosittu lomakohde. Visbyhyn voi matkustaa lentämällä vuoden ympäri Tukholmasta, Linköpingistä ja Göteborgista. Lento Tukholmasta kestää noin 25 minuuttia, ja Göteborgista matka taittuu arviolta 50 minuutissa. Kesäisin Visbyhyn liikennöi myös suora lento Helsinki-Vantaan lentokentältä noin 2-3 kertaa viikossa. Lentokenttä sijaitsee Visbyn pohjoispuolella, ja sieltä voi matkustaa kaupunkiin kätevimmin taksilla noin kymmenessä minuutissa. Taksit veloittavat kaupungin ja lentokentän välisistä matkoista hieman vähemmän kuin yleensä. Gotlantiin pääsee myös lautalla Nynäshamnista ja Oskarshamnista noin kolmessa tunnissa suoraan Visbyn satamaan, joka on aivan kaupungin keskustassa. Paikan päällä Visbyssä kannattaa liikkua autolla, ja sellaisen vuokraaminen käy varmasti kätevästi missä tahansa kaupungin lukuisista autovuokraamoista. Visbyssä voi toki kulkea paikasta toiseen kätevästi myös bussilla, mutta kaupungin ulkopuolelle matkustaessa on syytä varata aikataulukirja mukaan, sillä Visbyn ulkopuolella olevien pikkukylien bussipysäkeillä selkeitä aikatauluja ei välttämättä ole saatavilla.
Visby on listattu yhdeksi UNESCOn maailmanperintökohteeksi sen äärimmäisen hyvin säilyneen historiallisen kaupunkikuvan ja arvokkaiden vanhojen rakennusten vuoksi. Esimerkiksi Gotlannin saaren lukuisia keskiaikaisia kirkkoja, joista osa sijaitsee Visbyssä, ei ole millään tapaa modernisoitu 1600-luvun jälkeen. Visbyssä on myös erityisesti kesäkuukausina paljon nähtävää ja koettavaa. Esimerkiksi joka vuosi elokuun alussa siellä järjestetään viikon kestävä keskiaikafestivaali, jolloin koko kaupunki täyttyy keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutuneesta juhlakansasta. Festivaali järjestetään suurimmaksi osaksi Visbyssä, mutta joitankin sen tapahtumia on sijoitettu myös muihin paikkoihin Gotlannin saarella. Visbyssä Almedalenin puistossa järjestetään myös ns. politiikkaviikko, jolloin Ruotsin parlamentin poliitikot saapuvat Gotlannin saarelle esittämään linjauksiaan. Visbyssä on myös tällöin erityisen paljon vilskettä ja kaupunki täyttyykin lähinnä median edustajista.
Visbyssä voi myös rentoutua kasvitieteellisessä puutarhassa tai osallistua matkatoimistojen järjestämille hyvin perusteellisille kaupunkikierroksille, joilla koko kaupunki ja sen nähtävyydet tulevat varmasti tutuiksi. Seikkailunhaluinen matkailija voi harrastaa Visbyssä myös kalliokiipeilyä, vuoristopyöräilyä sekä kajakkiretkiä saaristossa. Mikäli Gotlanti yksinään ei riitä täyttämään lomapäiviä, voi matkailija halutessaan matkustaa noin kymmenessä minuutilla lautalla saaren pohjoispuolella sijaitsevalle Fårön saarelle, joka on erityisen tunnettu kauniista hiekkarannoistaan. Stora Karlsön ja Lilla Karlsön saaret ovat myös ehdottomasti päiväretken arvoisia kohteita.
Gotlannissa vieraillessaan kannattaa ehdottomasti kokeilla saaren ruokakulttuurille hyvin tyypillisiä erilaisia lammaspohjaisia ruokia. Gotlannin erikoisuus on lampaanpää (lambskalle), mutta sitä tarjoillaan ravintoloissa vain hyvin harvoin. Gotlannissa valmistetaan myös omaa paikallista olutta, Gotlandsdrickeä, jota maistaakseen pitää kuitenkin henkilökohtaisesti tuntea joku paikallinen. Gotlannissa tarjoillaan myös muita oluterikoisuuksia, kuten Wisby Pilsiä ja Wisby Klosteröliä.
Enpäs ole koskaan tullut ajatelleeksikaan Gotlantia mahdollisena matkakohteena, siis tähän saakka. Tukholmassa kyllä tulle käytyä suht säännöllisesti risteilyillä. Nyt taidankin houkutella kaverit mukaan Tukholman kautta Gotlantiin ensi kesällä. Ollaan aika sporttisia, ja artikkelin mukaan meille siis löytyy paljonkin erilaista liikunnallista ajankulua saarella.
Kiva Gotlanti-artikkeli, josta selvisi uusiakin tietoja. Itse en esimerkiksi tiennyt saaren olleen oma kuningaskuntansa ja Ruotsista erillinen. Gotlantilaisilla on siten kait samalla lailla itsenäinen olo kuin Ahvenanmaalla, vaikkei he enää omaakan omaa valtiotaan. Lampaita Gotlannissa tulee usein vastaan, ja niiden lihasta ja villasta valmistettuja tuotteita valmistetaan saarella runsain mitoin. Itselle ainakin tarttui tuliaisiksi pari kaunista villapaitaa.
Vieläkö Gotlannissa kärsitään vesipulasta? Muistan lukeneeni ongelmasta pari kuukautta sitten, oli tilanne pahan kuivuuden jälkeen kärjistynyt. Toivottavasti tilanne on nyt normaalimpi, sillä olen lähdössä Gotlantiin kuukauden päästä.