Mikä on saari?

Yleisesti suomen kielessä määritellään niin, että saari on veden ympäröimä alue, jossa kasvaa puita. Vastaavaa puutonta muodostelmaa kutsutaan luodoksi. Jos luoto on vedenpinnan alapuolella, sitä kutsutaan kariksi. Maan kohoamisen myötä monista kareista on tullut luotoja, luodoista saaria ja saarista lopulta osa mannerta. Vanhat nimet elävät paikkojen nimissä, muistuttamassa siitä miltä joku alue on joskus näyttänyt. Esimerkiksi vaikka Oulun edustalla oleva Hailuoto on nykyään suuri saari ja vieläpä yhteydessä mantereeseen sillan kautta.

Isot ja pienet saaret

Vaikka Suomessa on kymmeniä tuhansia eri kokoisia saaria, kielessä on vain yksi saarta kuvaava sana. Isoja ja pieniä saaria ei voi erotella muuten kuin lisäämällä kuvaavan adjektiivin saari sanan eteen. Englannissa on saarta tarkoittavia sanoja kaksi: ”Island”, joka tarkoittaa vähäistä suurempaa saarta ja ”islet”, joka tarkoittaa pikkusaarta. Suomen kielessä Kuuba, Rodos ja kesämökkisaari ovat saaria yhtä kaikki.

Millainen saari

Saarta on vaikea mieltää saareksi, jos sinne pääsee siltaa pitkin mantereelta. Tällainen paikka on vaikkapa Manhattanin saari New Yorkin osavaltiossa. Sinne pääsee lukuisia siltoja ja tunneleita pitkin. Myös jos saarella on lentokenttä niin turistilta voi jopa kokonaan jäädä huomaamatta, että ollaan saarella eikä mantereella. Näin voi käydä esimerkiksi Phuketin lomasaarella lounais Thaimaassa, johon lentokentän lisäksi pääsee myös mantereelta siltaa pitkin.

Miten saaret ovat muodostuneet?

Rannikoiden ja sisävesien saaret ovat  seurausta korkeuseroista, ”repaleisesta” rantaviivasta. Jossain kohdassa maa on korkeammalla ja se on silloin vedenpinnan yläpuolella ja jossain alempana ja se on veden alla. Valtameret ovat syviä ja niissä ei vastaavaa ilmiötä ole kuin niin että merenpinnan alla korkeuserot vaihtelevat, mutta ne eivät ylety lähellekään vedenpintaa. Valtamerissä saaria on pääsääntöisesti kolmesta eri syystä. Meren pohjassa olevat vuorten huiput yltävät joskus merenpinnan yläpuolelle. Esimerkiksi Atlantin keskellä kulkee pitkä vuorijono, jonka huippuja ovat esimerkiksi Färsaaret ja Bermuda. Toinen mahdollisuus valtamerien saarten muodostumiseen on tuliperäinen toiminta. Nämä kaksi edellä mainittua liittyvät usein yhteen. Kanarian saaret ovat hyvä esimerkki muinaisten tulivuorten muodostamista saarista. Kolmas saarimuoto ovat niin sanotut korallisaaret. Pohjasta ylöspäin kasvanut koralli on noussut lopulta vedenpinnan yläpuolelle. Tällaiset saaret ovat yleensä hyvin matalia. Tyypillistä korallisaarille ovat laguunit, riutat ja atollit. Korallisaaret muodostuvat yleensä paikalle, jossa pohja on lähellä vedenpinta, esimerkiksi vedenalaisen tulivuoren päälle.

Saarihulluus

Saarihulluiksi kutsutaan ihmisiä jotka ovat hulluna saariin. Haluavat päästä aina lomalle jollekin saarelle ja mielellään vielä asua sellaisella. Saarihulluutta sanotaan sairaudeksi. Sanotataan myös, että sen hyvä puoli on, että se parantaa kaikki muut sairaudet. Tervetuloa joukkoon!


Kommentit

saari — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>