Dominikaaninen tasavalta

Dominikaaninen tasavalta on valtio Haitin itäpuolella ja yksi Karibianmeren suosituimmista lomakohteista. Se sijaitsee Hispaniolan saarella ja kattaa saaren itäpuolta kaksi kolmasosaa, kun taas Haiti kattaa saaresta yhden läntisen kolmasosan. Dominikaaninen tasavalta tarjoaa matkailijalle luksuskohteiden lisäksi musiikkia ja tanssia, eksoottisia ruoka- ja juomaelämyksiä sekä upeaa arkkitehtuuria. Stressitöntä löhöilylomaa etsivän kannattaakin ehdottomasti suunnata Dominikaaniseen tasavaltaan. Maassa on useita eri lentokenttiä, ja sinne lentää Euroopasta kätevimmin Madridin, Pariisin tai Münchenin kautta. Matkustamiseen riittää passi, mutta matkailijan tulee lisäksi ostaa kymmenen dollaria maksava turistikortti maan hallituksen webportaalin kautta, jonka voi tulostaa pdf-muodossa.

Dominikaanisessa tasavallassa ilmasto on melko trooppinen ja vaihtelee hieman kausittain esimerkiksi sademäärien suhteen. Hispaniolan saari sijaitsee hurrikaanivyöhykkeessä, joten Dominikaaninen tasavalta kärsii yleensä tuhoisista myrskyistä kesäkuusta aina lokakuuhun asti. Myöskään tulvat eivät ole siellä epätavallisia. Säävaroituksista huolimatta liikkuminen maassa pitäisi olla suurimman osan ajasta melko helppoa esimerkiksi perinteisillä paikallisilla guagua –busseilla, jotka ovat yleensä pieniä rekkoja tai pakettiautoja. Guaguat liikennöivät pitkiäkin reittejä hyvin edullisesti. Niiden kyydissä istuminen valtavan ihmismäärän ja matkatavarakasojen keskellä ei välttämättä ole kaikista miellyttävin kokemus, mutta aitoa reissutunnelmaa etsivälle guaguat ovat loistava vaihtoehto. Maassa voi kuitenkin halutessaan liikkua myös tavallisilla, mutta hieman kalliimmilla bussikyydeillä. Takseja on myös saatavilla, mutta niillä kulkemiseen liittyy omat riskinsä, ja matkailija voi turvallisesti hypätä ainoastaan varmasti lisensoituun taksiin. Dominikaanisessa tasavallassa auton voi vuokrata useiden firmojen kautta, mutta sekin on melko kallista ja usein vaarallistakin puuhaa. Maassa tiet ovat paikoin huonossa kunnossa, ja kuljettajat eivät aina kunnioita vastaan tulevaa liikennettä. Lisäksi pimeällä teitä ylittävät jalankulkijat aiheuttavat vaaratilanteita maan liikennetapoihin tottumattomalle kuljettajalle.

Dominikaanisen tasavallan virallinen kieli on espanja. Santo Domingossa ja turistialueilla asuu kuitenkin sekä espanjaa että englantia sujuvasti puhuvia. Monet heistä ovat viettäneet paljon aikaa Yhdysvalloissa, ja nauttivatkin yleensä suunnattomasti ulkomaalaisten kanssa rupattelusta. Maassa arvostetaan alkeellisiakin espanjan taitoja, ja paikalliset kunnioittavat matkailijan rohkeutta yrittää puhua heidän kieltään. Tästä syystä he yrittävät usein kommunikoida mahdollisimman selkeästi. Kielimuuria Dominikaaniseen tasavaltaan lähtiessä ei siis tarvitse pelätä, koska espanjan alkeilla pärjää loistavasti, ja turistialueilla palvelua saa varmasti englanniksi.

Vaikka tunnelma maassa on hyvin lämmin ja ystävällinen, kannattaa matkailijan silti pitää tietyissä tilanteissa varansa. Yksin ei kannata liikkua, varsinkaan pimeällä. Prameita koruja ja kalliita kelloja ei mielellään kannata matkalla pitää, sillä ne herättävät huomiota ja luonnollisesti lisäävät ryöstetyksi tulemisen riskiä. Vapaana juoksevat kulkukoirat ovat myös yleisiä ja voivat olla aggressiivisia, mutta ne yleensä kuitenkin jättävät ihmiset rauhaan mikäli niitä ei itse lähesty. Rattijuopumusta koskevat lait eivät myöskään ole maassa erityisen tarkkaan määritellyt, ja siksi matkailijan kannattaa varoa vastaan tulevia autoja erityisesti iltahämärällä. Maan poliisien pätevyystaso on myös melko kyseenalainen, ja matkailijoiden tulisikin tarvittaessa kääntyä aina vain heille tarkoitetun turistipoliisin puoleen.

Dominikaanisessa tasavallassa shoppailumahdollisuudet ovat mitä loistavimmat, ja Santo Domingon useiden katujen mittainen ulkoilmaostoskeskus El Conde Street tarjoaa kaikkea rihkamasta kalliimpiin merkkituotteisiin. Samalla alueella toimii päivisin myös useita pieniä matkamuistomyymälöitä. Koska Dominikaanisessa tasavallassa ei missään nimessä saa juoda hanavettä, jano kannattaa sammuttaa maistelemalla vaikkapa paikallisia oluita ja erityisesti rommeja, kuten Brugalia, Barceloa ja Bermudezia. Lisäksi voi kokeilla Mama Juanaa, joka on yrttien, punaviinin, hunajan ja rommin sekoitus. Paikallinen ruoka on valmistettu pääosin trooppisista hedelmistä, riisistä, pavuista ja merenelävistä. Ravintolat lisäävät annosten hintoihin yleensä pienen lisäveloituksen palvelusta, ja maassa on tapana tipata tarjoilijaa noin kymmenen prosentin verran tilauksen loppusummasta.

Muuta matkailuun liittyvää: