Mystinen Bali

Eksotiikastaan ja hämmästyttävän ystävällisistä ihmisistään tunnettu Bali on yksi Indonesian saariston noin 17 000 saaresta. Noin kolmen miljoonan asukkaan Bali on tunnettu myös ‘jumalten saarena’, ja se onkin ollut viime aikoina erityisen suosittu kohde varsinkin reppureissaajien keskuudessa. Bali soveltuu kuitenkin kaikenlaisille lomailijoille, ja siellä olostaan voivat yhtä lailla nauttia lapsiperheet, ystäväporukat ja pariskunnat. Vaikka aito balilaisuus on joutunut pitkälti väistymään vilkkaan matkailun tieltä, löytyy saarelta silti vielä paikoin hyvin mystistäkin alkuperäiskulttuuria, joka tekee lomasta varmasti ainutlaatuisen.

Toisin kuin muualla Indonesiassa, suurin osa balilaisista on hinduja. Balin hindulaisuus on kuitenkin hyvin erilaista verrattuna hindulaisuuteen muualla maailmassa, ja paikallisten uskonto näkyykin hyvin voimakkaasti saarella päivittäisessä elämässä ja kulttuurissa, mikä on varmasti ollut osana Balin valtavaan suosioon. Balille ei ainakaan tällä hetkellä valitettavasti ole suoria lentoja Suomesta, joten kohteeseen matkustaessa vaaditaan hieman kärsivällisyyttä ja vaivannäköä. Lisäksi saaren sadekausi ajoittuu ikävästi juuri Suomen kylmimmille kuukausille, jolloin etelänlomalle olisi varmasti eniten tarvetta.

Bali on loistava kohde ennen kaikkea rantalomaa varten. Balin rantaelämä on keskittynyt enimmäkseen Kutan Beachille, jonka lämmin hiekka ja kirkkaan sininen vesi tarjoavat loistavat puitteet surffaamiselle. Balilla surffatessa kannattaa kuitenkin varoa ajoittain erittäin voimakkaita merivirtoja. Balin yöelämä on myös keskittynyt Kutan Beachin alueelle, ja rennon rantalomailun ohessa matkailija voi nauttia sen lukuisien baarien ja ravintoloiden tarjonnasta sekä ottaa ilon irti alueen edullisesta majoituksesta ja halvoista ostosmahdollisuuksista. Kutan Beachin suosiolla on kuitenkin luonnollisesti ollut myös varjopuolensa, ja ennen paratiisia muistuttavasta rantakohteesta on vähitellen kehittynyt betoniviidakko, jossa monet tienaavat elantonsa lähinnä hyväuskoisia ja varakkaita turisteja huijaamalla. Kutan Beach tarjoaa kuitenkin vielä jokaiselle jotakin, ja saaren matkailun huippukausia välttämällä Kutanissa ja saaren muissa eteläisimmissä kohteissa saattaa toisinaan olla yllättävänkin rauhallista.

Takuuvarmasti hiljaisempaa ja rentouttavampaa lomaa kaipaavan kannattaa kuitenkin suunnistaa Balin itärannikolla sijaitsevaan Amediin, jossa voi rauhassa seurata sivusta myös aitoa balilaista elämää. Amed soveltuu tarvittaessa myös aktiivisemmalle matkailijalle, sillä siellä voi kokeilla muun muassa koskenlaskua tai osallistua sukellusretkille, joilla pääsee tutkimaan vedenalaisia hylkyjä. Luotettavan palvelun löytäminen ei Amedissa myöskään ole ongelma, sillä siellä on kaksi suomalaisten omistaa hotellia: bungaloweista koostuva Santai sekä luksushotelli The Griya. Amediin lähtijän kannattaa kuitenkin varautua vuokraamaan paikan päällä mopo tai auto, sillä kiinnostavien kohteiden välille voi kertyä paljon matkaa.

Toinen loistava vaihtoehto rauhallisemmalle lomailijalle on Ubud, joka tarjoaa elämyksiä alkuperäisestä balilaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Ubudissa matkailija pääsee nauttimaan erilaisista tanssi- ja musiikkiesityksistä, ostamaan paikallisia käsitöitä sekä ihailemaan kaupungin monia temppeleitä, museoita ja palatseja. Autolla liikkuvan kannattaa myös lähteä reippaasti tutkimaan Ubudia ympäröiviä pikkukyliä, sillä ne antavat varmasti jo muutenkin kulttuuripitoiseen lomaan pienen lisäsäväyksen. Ubud ei alueena kuitenkaan välttämättä sovi kuumaa säätä kaipaavalle, sillä kaupunki sijaitsee vuoristossa, ja ilmasto on siksi huomattavasti viileämpää.

Autoa ei tarvitse kuitenkaan vuokrata kaikkialla Balilla, ja julkista liikennettä suosiva pääsee helposti saaren paikallisbussien tai bemojen eli minibussien kyytiin, jotka kulkevat kohteesta toisen varsin jouhevasti. Myös taksilla liikkuminen on varsin hyvä vaihtoehto, kunhan noudattaa samoja turvallisuussääntöjä kuin missä tahansa muussakin matkakohteessa. Balia ympäröiville saarille voi pientä päiväretkeä kaivatessaan matkustaa kätevästi lautoilla. Lisäksi auton ja muiden kulkuvälineiden vuokraamisessa on myös huonot puolensa, ja niillä liikkumista kannattaakin harkita tarkkaan. Vuokrattavien ajoneuvojen kunnosta ei ole takuuta, ja navigointi Balin liikenteessä saattaa olla tottumattomalle kuskille hyvin hankala kokemus.