Kypros (englanniksi Cyprus) on saari Välimeren itäosassa. Antiikin aikana lähes kaikki suurimmat Kreikan saariston saarista olivat itsenäisiä. Sotivat ja liittoutuivat välillä keskenään toisiaan tai ulkopuolista vihollista vastaan.  Nyt Kreikan saariston saaret ovat kuuluvat Kreikan tasavaltaan. Kypros on Kreikan saariston ulkopuolella ja ei kuulu Kreikan tasavaltaan. Kielellisesti ja kulttuurillisesti se voisi kuuluakin, mutta historia on päättänyt toisin.

Kyproksen saari on jaettuna kahtia. Pohjoisessa valtaa pitää turkkilainen väestönosa ja etelässä kreikkalainen. Nyt tilanne on alueella vakiintunut, eikä turistin tarvitse pelätä levottomuuksia. Aikanaan rauhaa oli ylläpitämässä Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvajoukot. Siellä myös moni suomalainen rauhanturvaaja sai ensi kosketuksen Välimeren kulttuuriin. Pohjoista, käytännössä Turkin miehittämää aluetta, ei ole mikään ulkopuolinen maa tunnustanut. Tämä Kyproksen Turkkilainen tasavalta julistautui itsenäiseksi vuonna 1983 vajaa 10 vuoden turkkilaismiehityksen jälkeen.

Eteläinen osa Kyproksen saaresta on Kyproksen tasavalta ja se kuuluu Euroopan Unioniin. Se on ollut itsenäisenä vuodesta 1960 asti, jolloin se erkani Iso Britannian hallinnasta. Tätä ennen se kuului Osmaanien valtakuntaan, jolta ajalta on myös peräisin turkkilainen väestönosa.

Kyproksen pääkaupunki on Nikosia. Siellä asuu noin kolmasosa koko Kyproksen 900 000 asukkaasta. Muita keskuksia ovat Larnaka, LimassolPafos ja Famagusta.

Alasivut:
Kyproksen maantiede – Kyproksen kartta, kaupunkien ja lentokenttien sijainti.