Santorini

Jos haluat kokea matkan, joka huumaa kaikki aistisi, Santorini on ehdoton ykkönen! Tulivuoren rippeistä muodostuva saari ja sen pikkuiset naapurit tarjoavat harvinaisen vaikuttavaa silmäniloa, jonka vitivalkeat, koboltinsiniset ja tummat värisävyt korostavat toinen toistaan.

Tunnelma on käsin kosketeltavan romanttinen, eikä olekaan mikään ihme, että Santorini (tai Thira)on planeettamme häämatkalaisten lempikohteita. Etenkin Oian illallinen Oian auringonlaskua ihaillen on niin suosittu, että se on nostanut useiden kyseisen kaupungin ravintoloiden hinnat pilviin. Muutenkin saaren hintataso on Kreikan korkeimpia. Pienten lasten kanssa en sen sijaan Santorinille lähtisi, sillä rattaiden tyrkkiminen mäkisillä kujilla ja portaikoissa on lähes mahdotonta. Sama koskee liikuntaesteisiä.

Vaikka Kykladien saariryhmään kuuluvalla Santorinilla on kokoa vain 79 km² ja vakituisia asukkaita reilut 14 000, on sen tuliperäisellä kamaralla kesäsesongin aikaan jopa ahdasta. Parasta aikaan myyttiseen saareen tutustumiseen ovatkin loppukevät ja alkusyksy. Silloin saat rauhassa ihailla saaren suloja.

Santorinin historia on tulivuoren tapahtumien värittämää, ja etenkin 3 600 vuotta sitten suurimman osan saarta räjäyttänyt purkaus on vastuussa sen nykyisestä muodosta. Monien mielestä Atlantis oli mereen vajonnut Santorinin osa. Jopa itse Jacques Cousteau on suorittanut saaren vesillä tutkimuksia legendaarista ”onnellisten kaupunkia” etsien. Niiden sijaan Santorinilta on löytynyt tuhkan peittämä minolainen kaupunki, Akrotiri, jonka raunioilla vierailija saa erinomaisen kuvan muinaisten santorinilaisten elämästä.

Vaikka Santorini on tulivuori, löytyy siltä upeita rantoja moneen makuun. Voit valita värimieltymystesi mukaan niin mustaa, punaista tai vaaleaa hiekkaa ja kiveä pyyhkeesi alle. Tuskin oletkaan aiemmin ottanut aurinkoa laavakivetyksellä. Meri kuitenkin syvenee petollisen nopeasti ja tumma ranta polttaa, joten erityisesti lasten leikkejä tulee valvoa ja jalkapohjia suojata. Suosituimpia rantoja ovat mm. Perissos ja Kokkini, rauhallisempaa ilmapiiriä löytyy paikallisten suosimista Ammoudista tai Porista. Mustat rannat keskittyvät lähinnä itärannikolle ja hiekkapohjaiset taas eteläosaan.

Pääsaaren edustan suuressa kalderassa lepäävät Nea ja Palea Kameni ovat molemmat laavasaaria, joista toisella pääset nauttimaan rikkikylvyistä ja toisella ihailemaan edelleen toimivaa kraatteria.

Suosituimpien lomakohteiden joukkoon lukeutuvat kalderan jyrkän seinämän reunalla komeilevat Fira ja Oia, idylliset lomakylät Kamari ja Imerovigli, ja rauhalliset Perivolos ja Vlihada. Vilkkainta iltaelämä on Firassa ja Kamarissa, joihin nuoriso kokoontuu.

Santorini tyydyttää myös kulinaariset tarpeesi, sillä saari tunnetaan jo muinaisuudesta erinomaisista viineistään ja omaperäisistä vihanneslajikkeistaan. Maista ”rakkauden omenana” tunnettua harvinaista valkoista munakoisoa, paikallista fava-hernettä tai maukkaita kirsikkatomaatteja.

Vaikka olisit valinnut lomakohteeksesi Ateenan tai jonkin Kreikan muista saarista, voit silti vierailla Santorinilla, sillä sinne pääsee niin lentäen kuin useilla laivayhteyksillä. Ethän siis jätä tätä romanttista paratiisia kokematta!