Havaiji – alohan, ukulelen ja hulan kiehtova osavaltio

Jollet ole vieraillut eksoottisen kauniilla ja silti modernit mukavuudet tarjoavalla Havaijin saariryhmällä, et tiedä, mistä jäät paitsi. Havaiji on nimittäin upeiden hiekkarantojen, salaperäisten viidakkojen, korkeiden vuorten, laavaa pulppuavien tulivuorten ja herkullisen ruoan paratiisi, jonka asukkaat eivät voisi olla sydämellisempiä.

Tyynenmeren keskellä yksinäisiltä näyttävien Havaijinsaarien ensimmäiset asukkaat purjehtivat Polynesiasta jo noin 300 eaa ja sittemmin 1100-luvulla. Havaijin heimot sotivat aluksi keskenään, kunnes Kamehameha I Suuri yhdisti kaikki saaret kuningaskunnaksi. Vasta 1778 englantilainen James Cook seilasi sinne laivallaan ja virallisesti ”löysi” saaret, nimeten ne muuten Sandwich Islandsiksi (Voileipäsaariksi). Voileipien sijaan Cook ja häntä seuranneet valitettavasti lähes sairastuttivat paikalliset sukupuuttoon.

Sittemmin Yhdysvaltojen nuori valtio onnistui haalimaan hedelmälliset Havaijin saaret itselleen, ja vuodesta 1959 se on ollut virallisesti USA:n osavaltio.

Vaikka Havaijilla vallitsee lähinnä trooppisen lämmin ilmasto, on erilaisia mikroilmastoja lähes 20. Pääosin voit kuitenkin odottaa saavasi nauttia noin 25 – 30 asteen tasaisesta lämmöstä, ja lokakuusta maaliskuulle ulottuvan sadekauden aikaan varautua äkkinäisiin ja nopeasti ohimeneviin sadekuuroihin. Koska tuulet ovat tavallisesti koillissuuntaisia, sateita on odotettavissa vähiten saarten eteläisillä ja läntisillä alueilla.

Suuret sademäärät ja kosteusprosentit ovat luoneet saarille rehevän ja erikoisen kasviston. Monia lajeja ei tavata muualla maailmassa lainkaan. Saarilla viljellään laajalti sokeriruokoa ja mehukkaita ananaksia, sekä makadamia-pähkinöitä ja papaijoita. Talvikuukausina ryhävalaat saapuvat saarten liepeille jatkamaan sukuaan, ja delfiinit karkeloivat niiden vesillä ympäri vuoden.

Turismi keskittyy lähinnä Havaijin noin 19 saaresta kuudelle suurimmalle, joista jokaisella on oma luonteensa ja tenhonsa. Saarista suurin on Havaiji, eli ”Big Island”, jonka kamaralla sijaitsevat osavaltion mahtavimmat tulivuoret. Oahu on turistien keskuudessa rakastetuin, ja sillä sijaitsee niin pääkaupunki Honolulu Waikiki-rantoineen ja kaupungin legendaarinen Pearl Harbour -sotatukikohta. Maui ylpeilee jylhän majesteettisella tulivuorella Haleakalalla ja upeilla hotelleilla. Kauai on romantiikannälkäisten ykköskohde, jonka luonnonkauneus on vertaansa vailla. Molokai tarjoaa neitseellisintä ympäristöä, sillä entisen leprasaaren turismi on muista saarista jäljessä. Lanai on luksusta janoavien ehdoton valinta, jolla pääset edelleen tutustumaan ananasplantaaseihin.

Havaijin uskomattomissa maisemissa voit rannalla laiskottelun lisäksi harrastaa niin silmää hivelevän kauniissa vuoristomaastossa patikointia, suurten laineiden kesyttämistä – perinteisten vesilajien lisäksi – risteillä nelivedolla vuorenrinteillä, lentää helikopterilla tai seilata veneellä paikkoihin, joihin kuolevaisilla ei muuten ole pääsyä. Ja puuhakkaan päivän päätteeksi on ihanaa istahtaa paikallisen luau-kestien äärellä nauttimaan ukulelen säestämästä hula-tanssiesityksestä ja nauttimaan ystävällisten saarten herkuista, kuten maan alla kypsennetystä kalua-porsaasta tai lomi-lohesta ja niiden päälle nautitusta kookosmaitoisesta haupiasta.

Havaiji todellakin on maanpäällinen paratiisi, joka hellii kaikkia aisteja. Niille tiensä löytäneet joutuvatkin haikein mielin palaamaan kaukaisiin koteihinsa.

Aloha, Havaiji”… ”Tervetuloa, rakastan sinua ja näkemiin”… kaikki kahdella sanalla ilmaistuna!

Katso myös sivut: