Goan vapautus, 19 Dec 2011Goa on Intian lomakohteista yksi miellyttävimmistä. Tämä rantalomakohde tarjoaa kiehtovan sekoituksen eurooppalaista siirtomaatyyliä, 60 –luvun hippiliikettä sekä modernia nyky-Intiaa, unohtamatta tietenkään perinteitä ja Intian huikeaa historiaa. Goassa eurooppalaiset voivat tuntea olonsa kotoisaksi, sillä portugalilaiset hallitsivat Goan aluetta 1500 –luvulta aina vuoteen 1961 saakka. Tämän aikajakson sävytteet  voi aistia aina tähän päivään saakka, sillä Goan sanotaan olevan yksi Intian länsimaistuneimmista kohteista. Portugalilaiset antoivat Goalle hellittelynimeksi Idän Rooman ja erityisesti arkkitehtuuri antaa käsityksen, miksi juuri Rooma on Goan esikuva.

1960 –luvulla hipit valtasivat Goan ja moni heistä jäikin alueelle pysyvästi. Vielä nykypäivänäkin heitä voi nähdä kaupungin rannoilla ja sivukylillä. Syy, miksi hippikeskittymä syntyi juuri Goan alueelle lienee se, että ilmapiirin Goalla sanotaan olevan suvaitsevampi kuin muualla Intiassa. Nykyään tämä entinen hippiparatiisi on kuitenkin kaikenlaisten matkailijoiden suosiossa.

Goan rantaloma-alue jakautuu kahteen osaan; rauhalliseen perhelomailuun soveltuvaan Etelä-Goaan ja viihteellisempään ja menevämpään Pohjois-Goaan.  Sekä eteläisellä että pohjoisella alueelle on upeita rantoja. Yleisesti Etelä-Goassa meri on tyynempi, mutta molemmilla puolilla nousu- ja laskuvesien erot ovat suuret. Rannoilta löytyy myös jonkin verran vesiurheiluaktiviteetteja, kuten jet ski –ajeluja ja liitovarjolla liitelyä.

Etelä- ja Pohjois-Goan väliin jäävä pienten kylien kaistale on mielenkiintoinen tutustumiskohde, joista löytää värikkäitä katumarkkinoita sekä rentoa elämäntyyliä. Siirtomaa-ajoista muistuttava Vanha Goa sijaitsee Zuari- ja Mandovijokien välissä. Tämän historiallinen keskusta-alue on ehdoton vierailukohde upeine vanhoine katedraaleineen ja kirkkoineen. Alue on päässyt upean historiallisen arvonsa ansiosta UNESCON maailmanperintölistalle.

Shoppailu Goalla ei ole ongelma. Katumarkkinat ja basaarit notkuvat kauniita kankaita , käsitöitä sekä paikallisia värejä ja tuoksuja mausteiden muodossa. Erityisesti Pohjois-Goalla katubasaareita on useita ja löytöjä voi tehdä myös pienempien katujen varsilta. Vanhan Goan pienissä erikoisliikkeissä voi antiikista kiinnostunut tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Tinkiminen kuuluu Goallakin asiaan, vaikka tuotteet ovat edullisia alunperinkin. Myös lähialueen muut ostoskeskittymät, kuten lyhyen taksimatkan päässä sijaitsevat Panaji ja Calangute, ovat tarkastamisen arvoisia. Suosituimpia tuliaisia kotiin viemisiksi ovat pienet puuveistokset, kashmir huivit, silkkikankaat ja edulliset mittatilausvaatteet. Myös hopeaesineet ja korut löytävät tiensä tuliaisten muodossa kotijoukoille.

Intialaiset ovat kuuluisia hierojia. Vanhan intialaisen hoitoperinteen mukaiset Ayurveda –hoidot rentouttavat sielun ja ruumiin varmasti ja mikäpä ettei; sininen merivesi, oikeaoppinen hieronta ja kylmät juomat takaavat totaalisen irtioton arjesta!

Ruokailu Goassa ei myöskään ole ongelma. Vaikka intialainen ruoka on melko erilaista eurooppalaisiin makutottumuksiin verrattuna, saa jokainen varmasti vatsansa täyteen. Erityisesti Pohjois-Goassa ravintoloiden valikoima on suuri. Parin euron ateriahinta ei päätä huimaa ja nuudelit, keitot ja kana-ateriat ovat herkullisia. Hotellien aamiainen on yleensä aika yksinkertainen; paahtoleipää, voita ja marmeladia, sekä juomana kahvia, teetä ja mehua.

Matkailijan on tärkeä muistaa, että Intiaan matkustettaessa on hankittava viisumi. Mikäli matka on varattu matkatoimiston kautta, auttavat he viisumin hankinnassa.