Madeira on Atlantilla sijaitseva itsehallinnollinen saariryhmä. Käytännössä Madeirasta puhuttaessa tarkoitetaan saariryhmän samannimistä pääsaarta, vaikka Madeira koostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta. Madeiran suurimmat ja ainoat asutetut saaret ovat Madeira sekä Porto Santo. Muut hallinnolliseen alueeseen kuuluvat saaret ovat kolmen pienen saaren muodostavat Desertassaaret ja kaksi saarta käsittävät Selvagenssaaret.

Madeira on suosittu kohde eurooppalaisten keskuudessa ja saaren pääelinkeino onkin turismi. Madeiran henkeä salpaavat maisemat vuorten rinteiltä Atlantin valtamereen tuovat matkaajan mielen lähemmäs luontoa ja rauhoittavat kiireisimmätkin. Ostosmahdollisuudet ovat hyvin tarjolla Madeiralla ja shoppailu onnistuu niin katukojuissa kuin pikkuputiikeissa pääkatujen varrella. Madeira tarjoaa niin nuorille kuin ikääntyneimmille matkaajillekin tekemistä loman jokaiselle päivälle.

Madeiran saari tunnetaan erityisen hyvin kastelukanavistaan,  joita kutsutaan nimeltä levadat. Nämä nerokkaat kastelukanavat ohjaavat vuorten rinteille sataneen veden maanviljelijöiden käyttöön. Levadoiden historia ulottuu aina 1400 –luvulle asti ja nykyään Madeiralla on levadoita reilusti yli 2000 kilometrin pituudelta. Usein näiden katselukanavien vieressä kulkee pieni polku, joita pitkin matkailijat pääsevät vaeltamaan saaren jylhissä maisemissa.

Tunnettu vientituote ja suosittu tuliainen Madeiralta on madeiraviini. Tämä makeahko viini saa ainutlaatuisen makunsa, kun sitä kuumennetaan sen valmistuksen aikana. Tätä omaleimaista viiniä saa neljänä eri tyyppisenä eri ruokalajien kanssa tarjoiltavaksi.

Madeiran saarten virallinen kieli on portugali, mutta turismin myötä englannilla pärjää saarella hyvin. Saaren pääuskonto on katolisuus ja rahayksikkönä toimii euro.