Kuvankaunis La Palma

Jos olet kerran lomaillut La Palman henkeäsalpaavan kauniilla saarella, tulet palaamaan sinne kerta toisensa jälkeen. Tämä saari on nimittäin Kanariansaarista eksoottisin ja tarjoaa edelleen idyllisenkaunista neitseellistä luontoa. La Palma onkin ekoturistien ja muiden rikkomatonta luonnonrauhaa arvostavien lempikohteita, samoin kuin öisen tähtitaivaan alla unelmoivien. Saari tarjoaa niin kirkkaansinisenä siintävää merta, kauniita rantoja, reheviä viidakkomaisia metsiä, karua tulivuorimaisemaa kuin uskomattomia makunautintoja.

La Palma on Kanariansaarista niitä pienimpiä ja onneksi turistilaumojen rauhaan jättämä. Suomesta sinne on viime vuosina alettu lennättämään lomailijoita, tosin vain kolmeen kohteeseen: Fuencalienteen, Los Cancajosiin ja Puerto Naosiin. Saarella voit kuitenkin käväistä joko lautalla tai lentäen esimerkiksi Teneriffalla lomailusi aikana.

La Palmalla pääset tekemään tuttavuutta upeiden laavahiekkaisten rantojen kanssa, jotka tosin polttavat herkkien jalkapohjien alla. Vaihtoehtoisesti voit valita uintipaikaksesi jonkin jylhän ja syrjäisen kalliorannan. Tunnetuimpia saaren rannoista ovat Puerto de Naos, Charco Verde, Los Guirres (kutustaan myös El Volcaniksi), la Zamora, Los Cancajos sekä Nogales.

Vaelluksen ystävät saapuvat seikkailemaan La Palman selkeästi merkityillä reiteillä, jotka peittävät saaren kuin hämähäkinseitti. He tutkivat laaksojen viljelmiä ja Benejadon ja Birigoyon huippuja, kraatterin sisäreunoja ja Marcos y Corderoksen lähteitä. Voit omasta kunnostasi riippuen valita niin punaisella merkityn yli päivän kestävän reitin, keltaisella merkityn alle kuusi tuntia kestävän lyhyen reitin, tai alle 10 kilometrin vihreällä merkityn paikallisreitin. Pitkien reittien varrelta löydät yöpymistäsi varten hostelleja.

Tähtien ihailuun la Palma on maailman parhaita paikkoja. Etenkin Garafiassa sijaitseva Rocque de los Muchachos tarjoaa mahdollisuuden romanttiseen yöhön uskomattoman kirkkaan tähtitaivaan alla. Juuri siksi aluetta täplittävät noin 15 kansainvälistä observatoriota.

Vaikka La Palmalla et pääse ihailemaan antiikin temppeleitä tai palatsien raunioita, löytyy eri puolilta vulkaanista saarta sen alkuperäisasukkaiden tekemiä vanhoja kalliokaiverruksia. Osa niistä löytyy Caldera de Taburienten kansallispuiston alueelta.

La Palman hedelmällinen maaperä on jo vuosisatoja tuottanut banaanien ja sokeriruo’on lisäksi etenkin maukkaita viinejä, joiden ainutlaatuiset aromit ovat saaneet alkunsa saaren vulkaanisesta mullasta. Jopa William Shakespeare ja Lordi Byron vannoivat La Palman viinien nimeen. Viinit huuhtoutuvat alas herkullisen kala tai liha-aterian seurana.