Azorit

Yhdeksästä tuliperäisestä saaresta muotoutuva autonominen saariryhmä muodostaa Euroopan läntisimmän paikan, Azorit. Azorit sijaitsevat Atlantin valtamerellä Lissabonista parituhatta kilometriä länteen. Asukkaita näillä upeilla saarilla on 250 000 ja Azoreiden suurin kaupunki on Ponta Delgada, jota asuttaa noin 65 000 ihmistä. Hallinnollisesti Azorit kuuluvat Portugalille, mutta sillä on täydellinen itsehallinto.

Tämä kuudensadan kilometrin alueelle levittäytynyt saariryhmä on syntynyt vedenalaisten tulivuorten purkauksissa ja niiden tuliperäinen geologia onkin erityisen mielenkiintoinen. Azoreiden kuuluisimmista nähtävyyksistä onkin rauhoittuneiden tulivuorten kraattereihin muodostuneet järvet, kalderat. Maaperä on myös hyvin ravinteikas kasvualusta ja saaria peittävätkin rehevät viljelmät. Myös Portugalin korkein saari, Mount Pico, sijaitsee Azoreilla ja kohoaa 2315 metrin korkeuteen merenpinnasta. Mount Pico on huikea näky kohotessaan merestä Picon saarella.

Azorit tunnetaan massaturismilta säilyneenä luonnoltaan huikeana kohteena. Jokainen saarista tarjoaa oman erikoisuutensa. Suurin saari Sao Miguel on suosituin matkakohde. Sen vetonaulat ovat erityisesti kraatterijärvet ja niitä ympäröivät alueet kuumavesilähteineen. Tällä saarella auton vuokraaminen on suositeltavaa, sillä saari on laaja ja tarjoaa upeat maisemat minne ikinä matkailija meneekin. Toinen suuri saari Santa Maria on rantalomailua etsivän ehdoton valinta.

Viinin ystäville paras valinta on vuoristoinen Pico. Tällä saarella valmistuvat laadukkaat viinit ja Picon viinitarhat ovatkin päässeet Maailmanperintölistalle. Picon viereisellä saarella Faialilla valmistetaan herkulliset juustot ja siellä sijaitsee myös Azoreiden aktiivisin tulivuori. Azoreiden eristäytyneimmät saaret ovat Corvo ja Flores, jotka sijaitsevat Pohjois-Amerikan mannerlaatalla. Nämä kaksi saarta ovat paras valinta rauhaa rakastaville.

Jokaiselta saarelta pääsee luonnollisesti tutustumaan myös meren elämään veneretkien muodossa. Retkillä voi odottaa näkevänsä valaita ja nämä erityiset retket ovatkin Azorin parhaita vetonauloja. Mikäli aikaa riittää, toinen suositeltava vaihtoehto on kiertää saariryhmä laivamatkalla, jolloin tutuksi tulevat niin meri, vuoret kuin pienet satamatkin, jotka hurmaavat kävijän täydellisellä kauneudellaan.

Ravintolakulttuuri Azoreilla on eteläeurooppalaista , eli illallinen syödään myöhään illalla. Azoreiden erikoisuudet ovat tietysti kalaruoat ja muut meren antimet, meren äärellä kun ollaan. Saarten oman tuotannon liharuoat ovat myöskin laadukas valinta, sekä tietysti maailmankuulut juustot. Kaiken kruunaa paikalliset viinit, joita maistamatta ei voi Azoreilta lähteä! Erityisesti saarten suurimmissa kaupungeissa ravintoloiden valikoima on kattava.

Sää Azoreilla on meren läheisyyden ansiosta merellisen raikas ja usein tuulinen. Lämpöä kuitenkin riittää ympäri vuoden ja keskilämpötilat vaihtelevat talven 16 asteesta kesän 25 asteeseen.  Meriveden lämpötilat pysyttelevät hyvin samoissa lukemissa vuoden ajasta riippuen. Saarten sijainnista johtuen säätilat kuitenkin vaihtelevat nopeasti ja sadekuuroja voi olla päivittäin.

Kaiken kaikkiaan Azorit ovat näyttävä kohde, täydellinen sekoitus koskematonta luontoa ja aitoa alkuperäistä eurooppalaista maaseutua. Rannat, ravintolat ja kaupat ovat tietysti saatavilla, mutta saarten ehdoton valttikortti paljastuu koskemattomilla kävelyreiteillä vuorten rinteillä keskellä raikasta merituulta.

Katso myös artikkeli portugalin kielestä.